Android 4.3-update brengt TRIM naar alle Nexus apparaten

Google

Het grootste probleem van de originele Nexus 7 was in mijn ogen de trage I/O prestaties van het opslaggeheugen, waardoor de tablet niet constant op hetzelfde niveau presteerde. Na een herinstallatie van het Android of het herstellen van de Nexus 7 voelde de tablet onmiddellijk een stuk sneller aan, maar na maanden van gebruik zal de tablet weer steeds langzamer beginnen te worden. Het goede nieuws is dat het probleem met de nieuwe Nexus 7 is opgelost, echter profiteren de andere Nexus apparaten ook van de Android 4.3 update, want het lijkt erop dat Google de bovenstaande problemen heeft opgelost voor alle producten.

In Android 4.3 is de ondersteuning voor fstrim namelijk standaard ingeschakeld. De fstrim applicatie zorgt er in wezen voor dat de SSD of eMMC controller weet dat een bepaald block van de opslagruimte niet langer gebruikt wordt, waardoor deze weer kan worden vrijgegeven. Het is een belangrijke functie, want dankzij fstrim blijven de prestaties consistent, zelfs na de installatie van een hoop apps of andere media.

nexus 7 2012 vs 2013

Een SSD of eMMC controller weet namelijk zelf niet dat er geheugen van de schijf is gewist, de verwijderde data van de gebruiker blijft namelijk in gebruik tot het moment dat deze blokken weer worden overgeschreven. TRIM zorgt ervoor dat de I/O controller op de hoogte wordt gehouden van de wijzigingen die door de gebruiker worden doorgevoerd.

De toevoeging van fstrim in Android 4.3 is dan ook belangrijk voor de prestaties van je Nexus apparaat op langere duur. De I/O controller van je geheugen weet nu namelijk precies welke blokken er niet langer hoeven worden vastgehouden en weer vrij kunnen gegeven, zodat de schijf niet steeds voller begint, ondanks het feit dat de data voor de gebruiker al niet meer zichtbaar is.

Gebruikers die hier problemen mee hebben gehad in het verleden zullen met de Android 4.3 duidelijk een verbetering in de prestaties moeten opmerken. Hou er wel rekening mee dat fstrim slechts enkele keren per dag wordt gebruikt, waardoor het even kan duren totdat alle blokken weer zijn vrijgegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*