Afgelopen maandag tijdens de WWDC 2012 kondigde Apple een aantal upgrades aan voor de MacBook Pro en MacBook Air, maar de meest in het oog springende update was natuurlijk de MacBook Pro Retina. In de afgelopen paar maanden gingen de geruchten al lange tijd, al bleef het onzeker of het als een aparte serie zou worden uitgebracht of dat alle MacBooks zouden worden uitgerust met dit prachtige hoge resolutie scherm. Niet alleen kondigde het bedrijf een nieuwe MacBook Pro aan, het nam ook afscheid van het 17-inch model, dankzij het hoge resolutie Retina-scherm hoopt Apple dat de Retina MacBook de plaats van dit model kan innemen. Hoewel het Retina-scherm natuurlijk een van de meest opvallende verandering is in vergelijking met de andere MacBooks zijn er verder ook aanpassingen aan het design gemaakt, zo is er een nieuwe MagSafe 2 connector, is de behuizing 25% dunner en lichter in vergelijking met de standaard MacBook Pro en is het model alleen beschikbaar met een SSD. Verder is het ‘instapmodel’ uitgerust met een Intel quad-core Core i7 die geklokt is op 2,3 GHz (2,6GHz voor het ‘high-end’ model) en heeft Apple gekozen voor een NVIDIA Kepler GT 650M als grafische chip, ook is er 8GB RAM beschikbaar en een 256GB, 512GB of 768GB SSD voor de mensen met een custom configuratie.
Als we Apple moeten geloven, en soms kun je dat beter om niet te doen, dan is de MacBook Pro met Retina-scherm de beste MacBook die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Mooie woorden, maar kan het deze ook waarmaken qua prestaties en design?
Design
Mocht je al de trotse gebruiker zijn van een MacBook Pro dan zal het je direct opvallen hoe dun en licht de behuizing van de MacBook Pro met Retina-scherm is. De behuizing is slechts 1.8 cm hoog – al is het niet een taps lopend design zoals de MacBook Air – en weegt het 2.02 kg, wat in vergelijking met de Air nog steeds fors is te noemen. We moeten er natuurlijk bij vermelden dat de prestaties tussen de twee niet te vergelijken zijn, en dat het Retina model altijd nog 25 procent lichter is dan de huidige generatie MacBook Pro. Dit verschil is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de optische drive niet langer mee beschikbaar is, er zal dus gebruik moeten maken van een externe drive, die kan worden verbonden via een USB poort. Het dunnere design heeft nog een nadeel, want jammer genoeg is het MacBook Pro logo aan de voorkant niet verdwenen door de smallere bezels van het scherm.
De vraag of de MacBook Pro met Retina-scherm kan worden gezien als de perfecte vervanger van de MacBook Air is een lastige om te beantwoorden. In feite moet je de Retina MacBook zien als een dunnere MacBook Pro dan dat je het moet zien als een duurdere en zwaardere MacBook Air, daarmee zeg ik niet dat het Retina model zwaar aan voelt, maar het is altijd nog een duidelijk verschil met de Air. Je kan daarom de MacBook Pro met Retina-scherm het best zien als een hybride, het bied deels een dunnere en lichtere behuizing met de hardware van een MacBook Pro.
Hardware
Afgelopen maand postte de Apple fansite 9to5Mac al een aantal mock-ups, die lieten duidelijk zien dat de aan-knop van de MacBook Pro niet zou worden gebruikt voor het model met het Retina-scherm. Het bedrijf heeft ditmaal een kijkje genomen naar de Air en gebruikt in plaats van de zilverachtige knop boven het keyboard, nu een knop die geïntegreerd is in het toetsenbord. Dit heeft zeer waarschijnlijk met het nieuwe design te maken om ruimte voor andere onderdelen zoals de accu vrij te maken.
Niet alleen heeft Apple de aan-knop overgenomen van de Air maar heeft het ook eindelijk over de locatie van de USB poorten nagedacht. Terwijl de huidige Pro modellen bijna alle poorten aan een kant hebben zitten, is het Retina model de eerste Pro die een USB 2.0/3.0 poort heeft zitten aan beide kanten. Verder zijn er natuurlijk twee Thunderbolt poorten aanwezig, een aansluiting voor de koptelefoon en is de Retina MacBook het eerste product dat gebruikt maakt van de MagSafe 2 connector, mocht je je oude oplader willen gebruik dan is er een adapter beschikbaar in de online Apple Store.
Terwijl alle poorten van de huidige MacBook Pro bijna allemaal aanwezig zijn zoals een SDXC slot, een USB 3.0 poort, heeft Apple dan toch eindelijk besloten om een HDMI poort toe te voegen aan de MacBook Pro. Goed nieuws voor iedereen die graag zijn MacBook aansluit op een televisie of monitor, DisplayPort adapters zijn niet langer meer nodig, HDMI kabel aansluiten en het beeld wordt direct gespiegeld op je televisie/monitor, al is het natuurlijk ook mogelijk om het te gebruiken als 2e scherm, al zal dat scherm waarschijnlijk niet zo mooi zijn als het Retina-scherm waar je zoveel geld voor hebt betaald, maar meer daarover later. Het SDXC slot doet wat je ervan verwacht, het enige nadeel is dat de kaarten er nog steeds voor een klein deel uitsteken, in plaats van dat die helemaal in het slot kan worden gedrukt.
Verder zijn alle hardwarematige functies zoals een 720p FaceTime camera, verlicht toetsenbord, een glazen multitouch trackpad, en het vernieuwde speakersysteem aanwezig. Vooral de nieuwe speakers zijn een behoorlijk verbetering in vergelijking met de vorige generatie MacBook Pro’s, het geluid klinkt voller en de bas weergave lijkt met name aanzienlijk te zijn verbetert. Het multitouch trackpad is onveranderd, iets waar ook geen aanleiding voor te vinden is, aangezien dit model altijd nog wordt gezien als van de beste trackpads wat momenteel op de markt is.
So far so good, maar er zijn helaas ook een aantal concessies gedaan door het dunner en lichtere ontwerp van de MacBook Pro met Retina-scherm, zo heeft Apple de ethernet poort, FireWire poort en de optische drive moeten verwijderen vanwege ruimtegebrek. Nu kunnen de ethernet en FireWire poorten makkelijk worden teruggebracht door een USB of Thunderbolt adapter te kopen, maar het meebrengen van een externe optische drive zal niet iets zijn waar veel mensen op zitten te wachten. Het zal voor sommige gebruikers weinig problemen opleveren, sinds de release van OS X 10.6 is het al mogelijk om te updaten via een USB stick en de OS X updates worden nu al uitgebracht via de Mac App Store, maar dit doet niks aan het feit af dat gebruikers die afhankelijk zijn van een optische drive dit nog extra zullen moeten gaan aanschaffen of te gaan kijken naar alternatieve software.
Retina-scherm
Als je tot nu toe nog de hele review hebt gelezen dan zal je je misschien afvragen wat nou het grote verschil is tussen de huidige MacBook Pro en de MacBook Pro met het Retina-scherm afgezien van het dunnere en lichtere design, dan gaat daar nu verandering in komen. Zoals je misschien al weet heeft Apple in de afgelopen jaar met de release van de iPhone de term Retina-scherm geïntroduceerd, eerder dit jaar volgde de derde-generatie iPad en de MacBook Pro is nu aan de beurt, en volgend jaar zal zeer waarschijnlijk ook de iMac aan de beurt zijn.
Het nieuwe Retina-scherm van de MacBook Pro heeft een resolutie van maar liefst 2880 x 1800 pixels. In vergelijking met de resolutie van de laatste generatie (1440 x900 pixels) heeft het Retina-scherm vier keer het aantal pixels (5,18 miljoen pixels) en dit is een verschil dat je onmiddellijk merkt, zelfs als je net op klein 1080p scherm hebt gewerkt. Met de huidige generatie notebooks is het lastig om een scherm te vinden die in de buurt komt van het Retina-scherm, door de extreem hoge resolutie van 2880 x 1800 pixels heeft het scherm een pixel-per-inch (ppi) ratio van maar liefst 220ppi. In vergelijking met de iPhone 4/4S (326ppi) en de derde-generatie iPad (263ppi) is dit natuurlijk nog steeds een stuk minder, maar een laptop hou je zeer waarschijnlijk niet pal tegen je ogen aan, en we kunnen je garanderen dat het bijna onmogelijk is om individuele pixels te zien op het scherm. De 13.1-inch Sony Vaio Z is de enige die enigszins in de buurt komt met een 13-inch 1080p scherm met een ppi van 168.
Niet alleen zijn de specificaties van het Retina-scherm extreem goed te noemen ook de kijkhoeken van het scherm zijn erg goed dankzij de kijkhoek van maar liefst 178-graden zorgt ervoor dat het scherm in elke hoek goed zichtbaar is, zonder dat de kleuren of het contrast problemen opleveren, een erg indrukwekkende prestatie.
Dankzij het Retina-scherm zijn er natuurlijk ook een aantal problemen die om de hoek komen kijken. Momenteel is Safari namelijk de enige browser van de vier dat Retina ondersteuning biedt, een nadeel dat hopelijk verdwijnt met de updates van Chrome, Firefox en Opera. Mocht je niet zonder een van deze browsers kunnen leven dan is het misschien beter om nog even te wachten met de aankoop, want het verschil tussen een tekst in Retina en een tekst zonder is enorm. Onmiddellijk zal je merken dat de tekst er pixelachtig uitziet, terwijl Safari de tekst messcherp op je scherm tovert. Niet alleen ligt het probleem in de ondersteuning van het Retina-scherm, veel content dat beschikbaar is op het web is nog niet geoptimaliseerd voor deze hoge resoluties. Een veranderingen die weleens jaren zou kunnen duren, sommige afbeeldingen kunnen er daarom beter uitzien op een scherm van een lagere resolutie, puur omdat je alle pixels zal zien op het Retina-scherm.
Dit probleem geld natuurlijk ook voor applicaties die zijn ontwikkeld voor de Mac; Apple heeft hier al rekening mee gehouden en updates uitgebracht voor Final Cut Pro X, Aperture en iLife om Retina ondersteuning toe te voegen. Ook maakte het bedrijf tijdens de WWDC presentatie bekend dat Adobe, CAD, Blizzard en andere ontwikkelaars Retina-schermen zullen gaan ondersteunen in toekomstige updates. Iets wat ook daadwerkelijk nodig is gezien het feit dat sommige applicaties zoals de Microsoft Office suite er nu erg slecht matig uit zien op het Retina-scherm.
Tijdens de presentatie demonstreerde Apple ook dat het nu mogelijk is om een 1080p video pixel voor pixel af te spelen terwijl de timeline in Final Cut Pro X nog beschikbaar is, bij de vorige generatie MacBook Pro zullen gebruikers gedwongen worden om constant te switchen tussen fullscreen en de applicatie.
In het instellingenmenu heeft Apple ook een aantal veranderingen moeten doorvoeren, er is namelijk geen lijst meer beschikbaar met resoluties. Er zijn nu twee knoppen beschikbaar, de ene knop zoekt zelf de beste instellingen voor je retina scherm, terwijl er met de tweede optie meer mogelijk is. Zo zijn er 5 opties waarmee je de resoluties kan veranderen, al lijkt het erop dat de Retina instellingen nog op afstand de optie is.
Prestaties
Een Retina-scherm met vier keer het aantal pixels in vergelijking met de vorige-generatie MacBook Pro vereist natuurlijk ook een hoop processor kracht. Zo zijn er twee modellen beschikbaar; een ‘high-end’ model met een Intel quad-core i7 2,6 Ghz, 8 GB RAM en een 512 GB grote SSD, en een model met een Intel quad-core i7 2,3 Ghz, 8 GB RAM en een 256 GB grote SSD. Het maakt eigenlijk niet veel uit voor welk model je kiest, de prestaties van beide zijn erg indrukwekkend. Zo maken beide modellen gebruik van de Intel HD Graphics 4000 GPU die geïntegreerd is in de Ivy Bridge processor, maar beide hebben ook de beschikking tot de NVIDIA GeForce GT 650M GPU met 1 GB GDDR5 geheugen.
Een goede manier om de MacBook Pro met Retina-scherm uit te testen is Geekbench, wat zowel de 32-bits en 64-bits prestaties kan meten. Gezien het feit dat het ‘high-end’ 17-inch model van de vorige met een Core i7 2,5-processor 10,500 punten haalde, lijkt de nieuwe Ivy Bridge chipset een behoorlijk verbetering te zijn.
Niet alleen het verwijderen van de optische drive is een reden dat de MacBook Pro zo dun en licht is geworden, Apple maakt ook gebruik van een SSD in plaats van een platter, ook is het RAM nu vast gesoldeerd aan de printplaat, net zoals bij de MacBook Air. Heb je nog 200 euro over? Dan kun je ervoor kiezen om te upgraden naar 16 GB, en als je dan toch bezig bent kun je de CPU tot 2,7 GHz upgraden en een SSD nemen van 768, maar dan stijgt de prijs toch al snel met zo’n 1000 euro. De keuze voor de SSD bied natuurlijk verschillende voordelen, zo doet de MacBook Pro er slechts 17 seconden over om volledig op te starten.
Momenteel wordt de MacBook Pro met Retina-scherm uitgebracht met OS X 10.7 Lion, maar Apple biedt een gratis update aan naar OS X 10.8 Mountain Lion, wat volgende maand door Apple via de Mac App Store zal worden uitgebracht.
Zoals we al eerder in de review vermelden was Blizzard een van de ontwikkelaars die Retina ondersteuning hebben toegevoegd, zo maakt het bedrijf bekend dat Diablo 3 volledig gebruik maakt van de hoge Retina resoluties. Een goed moment om eens te kijken hoe goed de game prestaties zijn van de MacBook Pro; we speelden Diablo 3 zowel op de standaard instellingen en hoogste instellingen.
Terwijl de Core i7 2,6 GHz processor niet de snelste processor is die beschikbaar is voor de MacBook Pro had het eigenlijk verrassend weinig problemen met de 2880 x 1800 resolutie, en zeker in vergelijking met de vorige-generatie MacBook Pro’s zag het er extreem goed uit. De problemen begonnen helaas wel te komen op het moment dat we de grafische instellingen omhoog gingen schroeven, met alle instelling op max, ging de framerate al snel omlaag. Zo zakte het aantal frames per seconde op de hoogste resolutie al snel naar slechts ~15fps, waardoor de game soms onspeelbaar was. Voor gebruikers die liever wat hogere instellingen draaien dan hogere resoluties is de resolutie van 1680 x 1050 een betere opties, met dezelfde instellingen kun je zonder problemen zo’n 30fps halen.
Batterij
De MacBook Pro met Retina-scherm heeft een 95-watt lithium-polymeer batterij, volgens Apple is het de grootste batterij die ze ooit hebben ingebouwd. Ondanks de grotere batterij in vergelijking met de MacBook Pro, schat Apple het gebruik nog steeds op zo’n 7 uur, wat vergelijkbaar is met het batterijleven van de alle andere MacBooks die in 2012 zijn geupdate.
Een aantal testen lieten zien dat het systeem met de 2,3GHz processor het zo’n 5 uur uit houdt met de helderheid van het scherm ingesteld op 65 procent. Zeker geen verkeerde prestaties voor een krachtige laptop als de MacBook Pro, maar minder in vergelijking met de andere MacBooks die beschikbaar zijn zonder Retina-scherm.
[easychart
type=”horizbar” height=”100″ title=”Batterij prestaties” groupnames=”Batterij duur in minuten” groupcolors=”005599,229944″ valuenames=”MBP Retina,MBA 2011,HP Envy 14 Spectre,Dell XPS 13,Sony Vaio Z,Samsung Series 9,Dell XPS 15Z” group1values=”308,413,314,235,327,256,276″ ]
Doordat de behuizing van de MacBook Pro een stuk dunner is geworden, leek het ons voor de hand te liggen dat de hitte ontwikkeling en het geluid van de CPU-fan weleens voor problemen kan gaan zorgen. Een CPUTest van 12 minuten bracht zowel goed als slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de fan erg stil is wanneer de processorbelasting 100% is, het slechte nieuws is dat de behuizing behoorlijk warm wordt onder belasting, vooral op de plek boven de processor. Een probleem wat we vaker zien bij dunne notebooks met een snelle processor, al zal het niet elke minuut voorkomen dat de processor 100% belast is.
Sinds de aankondiging van de MacBook met Retina-scherm hebben wij ons meerdere keren afgevraagd of het scherm de meerprijs van 400 euro waard is. Terwijl het standaard 15-inch model beschikbaar is voor €1.879,00 begint het model met het Retina-scherm bij €2.279,00.
In het overzicht hierboven kun je zien dat de het voordeel van de Retina MacBook Pro ook is dat die standaard komt met 8GB aan RAM en een 256 GB SSD. Verder zijn de prestaties van het instapmodel vergelijkbaar met die van de andere MacBook Pro’s. Werk je veel met foto’s en video’s dan kan het Retina-scherm weleens de doorslag geven. Geef je meer om een vaste ethernet poort en een optische drive dan is het misschien beter om voor het standaard model te gaan, al brengt een SSD update de prijs al snel richting dat van de MacBook Pro met het Retina-scherm.
Conclusie
Het kan best zijn dat u geen Apple fan bent of geen fan van het besturingssysteem, maar een ding is zeker Apple gaat met deze MacBook Pro met Retina-scherm opnieuw de markt veranderen. In de laatste paar jaren is er op het gebied van resoluties maar weinig veranderd, notebooks worden al jaren aangeboden met dezelfde opties. Maar er is meer nodig om dit tot een succes te brengen, websites zoals die van ons zullen veranderingen moeten doorvoeren om ondersteuning te bieden aan deze nieuwe resoluties, software applicaties zullen hun interface moeten aanpassen om optimaal gebruik te maken van het Retina-scherm. Dit is een proces wat niet binnen een aantal weken zal plaatsvinden, en kan zelfs jaren duren liggen, mocht de concurrentie niet mee gaan in de strijd om de hoogste resoluties.
Maar dit is niks meer dan een toekomstvisie, de vraag is of de MacBook Pro met een Retina-scherm een betere keuze is dan de standaard MacBook Pro? Een lastige vraag om te beantwoorden, het Retina model heeft zowel een aantal nadelen als voordelen: zo komt het standaard met een supersnelle SSD en een prachtig scherm, maar heeft het minder opslag dan een HDD, geen ethernet, geen FireWire en geen optische drive.
We kunnen je wel verzekeren dat je eigenlijk geen verkeerde keuze kan maken, beide modellen zijn momenteel de snelste notebooks die beschikbaar zijn. De MacBook Pro met Retina scherm zal in ieder geval meer future-proof zijn, zeker als de concurrentie gaat volgen. Is al dat grafische geweld toch niks voor je, en heb je liever een model dat je snel meeneemt dan is het misschien tijd om eens naar de MacBook Air te kijken. Wij kunnen in ieder geval wel met Apple instemmen dat dit de best Mac is die het bedrijf ooit heeft gemaakt.
[tab name=’15-inch: 2,3-GHz Retina-display’]
MacBook Pro 15-inch: 2,3-GHz Retina-display
Winkel | Voorraad | Prijzen |
Ja, vooradig | € 2183,65 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2119,00 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2233,42 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2233,94 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2279,00 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2279,00 – Bestel nu! |
[/tab]
[tab name=’15-inch: 2,6-GHz Retina-display’]
MacBook Pro 15-inch: 2,6-GHz Retina-display
Winkel | Voorraad | Prijzen |
Ja, vooradig | € 2725,00 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2775,08 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2841,02 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2841,78 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2899,00 – Bestel nu! | |
Ja, vooradig | € 2898,99 – Bestel nu! |
[/tab]
[end_tabset]