Review: Mac OS X 10.8 Mountain Lion

Archief

Eerder deze week is door Apple de Golden Master van Mac OS X 10.8 Mountain Lion uitgebracht voor ontwikkelaars, deze zal zeer waarschijnlijk identiek zijn aan de versie die later deze maand beschikbaar zal zijn in de Mac App Store. Het geeft ons in ieder geval een vroege kijk op wat de gebruiker kunnen verwachten. Met meer dan 200 nieuwe functies is Mountain Lion zeker een behoorlijke update te noemen, vooral wanneer we het prijskaartje van slechts $19,99 ernaast leggen.

Eén van de belangrijkste nieuwe functies is de volledige iCloud integratie, hoewel iCloud al beschikbaar is in OS X 10.7 Lion waren er toch maar een select aantal functies en opties beschikbaar. Vanaf het moment dat u de Mac voor het eerst opstart zal u direct melden dat iCloud een prominente rol speelt in de toekomst van zowel iOS als OS X. Het is de perfecte dienst voor gebruikers met meerdere Apple apparaten zoals een iPhone, iPad, iMac en MacBook Air, direct na het inloggen met je iTunes account zullen alle gegevens direct worden gesynchroniseerd met je Mac. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de apps tussen je iPhone en iPad te laten synchroniseren, en kunnen ‘Notities’ en ‘Herinneringen’ nu met OS X en iOS worden uitgewisseld. Het is een perfecte oplossing, en Apple lijkt er tot nu toe als enige erin in zijn geslaagd om de dienst in zowel OS X als iOS te integreren, het is zo goed gedaan dat je het vaak niet eens merkt dat je in de cloud werkt.

Naast de verbeterde iCloud integratie is AirPlay Mirroring op de Mac ook één van de dingen functies waar veel mensen al op gehoopt hebben, met AirPlay Mirroring is het namelijk mogelijk om je OS X desktop naar je tweede of derde-generatie Apple TV te sturen. Met een goede verbinding gaat er zeer waarschijnlijk een wereld voor je open, zo kun je vanaf je MacBook direct films afspelen op je TV, of een aflevering op Uitzending Gemist, zonder dat je eerst content moet downloaden en omzetten naar een formaat zodat je het via iTunes kan delen. Eén van de beste functies van Mountain Lion, en de perfecte reden om een Apple TV in huis te hebben.

Met het uitbrengen van iOS 5 introduceerde Apple nog een nieuwe dienst genaamd iMessage, deze dienst weet precies welke telefoonnummers er aan iTunes accounts zijn gekoppeld. In de praktijk betekent dit dat wanneer je je vriendin een bericht stuurt via de berichten applicatie, dat deze app kijkt of je vriendin een iPhone bezit, is dit het geval dan wordt het bericht gratis over de servers van Apple verzonden. De standaard iChat applicatie die door velen als erg onhandig wordt gezien is daarom bij het uitbrengen van Mountain Lion vervangen door de nieuwe iMessage applicatie voor OS X. Gebruikers kunnen vanaf nu daarom berichten sturen naar iPhone of iPad gebruikers rechtstreeks van je Mac, niet alleen is het mogelijk om berichten te versturen, foto’s en video’s kunnen namelijk ook worden verstuurd door simpelweg bestanden te slepen naar de applicatie. 

Zoals we afgelopen jaar al zagen lijkt de trend van iOS apps op de Mac door te zetten, één van de functies die dit jaar naar de Mac is gekomen is het notificatiecenter van iOS 5. Het is een functie die erg handig is, en er ook nog eens prachtig uit ziet. Voor de gebruikers die niet van deze poespas houden is het ook mogelijk om de functie uit te schakelen. Wanneer je een e-mail of een tweet hebt ontvanger van één van je vrienden dan verschijnt er rechtsboven in het scherm direct een notificatie. In OS X 10.7 Lion zagen we al Twitter integratie en later dit jaar zullen we ook volledige Facebook integratie in OS X hebben.

Een andere nieuwe functie dat Apple tijdens het WWDC presenteerde is Power Nap, deze functie maakt het mogelijk om applicaties te updaten via het lokale Wi-Fi netwerk terwijl de Mac in slaapstand is gezet. Het mooie van deze functie is dat alle toepassingen en bestanden alleen worden gesynchroniseerd wanneer de MacBook wordt opgeladen. Dankzij Power Nap is het zelfs mogelijk om een back-up te maken met Time Machine. Helaas werkt Power Nap alleen op de nieuwste MacBook’s uit 2011 en 2012.

Voor velen was de presentatie van de iPhone 4S afgelopen jaar een teleurstelling vanwege de weinige veranderingen ten opzichte van de iPhone 4, toch was er één belangrijke verandering: het gebruik van Siri. De virtuele assistent is jammer genoeg nog steeds niet beschikbaar in Nederland, en dat maakt deze functie dan jammer genoeg ook nutteloos in ons land. De verwachting is dat Siri volgend jaar ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn. De service is in ieder geval beschikbaar op de Mac, al kan het momenteel alleen nog maar zinnen dicteren.

Het sociale netwerk (Ping) van Apple is een flop geworden, daar is zelfs Tim Cook het over eens, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het bedrijf helemaal niks meer ziet in sociale interactie, want het bedrijf heeft de de twee grootste sociale netwerken op de wereld geïntegreerd in OSX: Facebook en Twitter. In Mountain Lion is het daarom een stuk makkelijker voor de gebruiker om een status-update te plaatsen, zonder dat daarvoor de website voor moeten geopend. Een functie die vooral aantrekkelijk zal zijn voor de sociaal verslaafden onder ons.

Op het gebied van beveiliging van OS X heeft Apple in de laatste maanden zeker niet de beste indruk gemaakt, meer dan 600.000 Mac’s werden namelijk geïnfecteerd met Flashback, een Trojaans paard dat zorgde voor het grootste OS X botnet ooit. Dit is mogelijk de reden geweest dat Apple Gatekeeper heeft ontwikkeld, met deze functie kunnen gebruikers hun Mac zo instellen dat alleen apps uit de Mac App Store en apps die door gecontroleerde ontwikkelaars zijn gemaakt worden geïnstalleerd. De Gatekeeper beveiliging kan trouwens worden uitgeschakeld, wanneer er problemen zijn met software pakketten.

Last but not least, is de nieuwe versie van Safari, de update brengt eindelijk iCloud integratie en ook is het makkelijker gemaakt om content te delen met je vrienden, collega’s of familie. In iOS 6 zagen we al dat het synchroniseren tussen twee verschillende iDevices al mogelijk is, en met de release van Mountain Lion staan alle versies van Safari nu met elkaar in verbinding dankzij iCloud. Door op het icoontje van iCloud te klikken ziet de gebruiker alle tabbladen die zijn geopend op de andere apparaten.

In het algemeen zijn wij erg te spreken over Mountain Lion, de prestaties lijken beter te zijn dan die van OS X 10.7 Lion, en functies zoals het notificatiesysteem, Power Nap, Gatekeeper en iCloud integratie, zijn zeker het geld waard zijn om direct te updaten op het moment dat Mountain Lion beschikbaar is in de Mac App Store.

[app id=’537386512′]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*