Waarom de nieuwe iPhone geen 16:9 scherm gaat krijgen

Archief

Het is een gerucht dat we in de afgelopen jaren eigenlijk elke keer wel voorbij hebben zien komen: “de nieuwe iPhone krijgt een groter scherm”. En dat is dit jaar ook niet anders, in de afgelopen maanden hebben we al verschillende “bronnen” gehoord die het allemaal zeker lijken te weten, ook zijn er verschillende behuizingen gelekt van wat mogelijk de nieuwe iPhone zou kunnen zijn. Maar vraagt niemand zich af wat de voor-en-nadelen van een 16:9 scherm zijn?

De voorstanders van een 16:9 scherm zullen zeggen dat dit de standaard is voor de toekomst. Momenteel zijn de meeste monitoren en televisies allemaal 16:9, de televisie programma’s waar je elke naar kijkt zijn allemaal opgenomen in 16:9, net zoals de filmpjes die je zelf maakt. Het mooie hiervan is dat je niet langer last hebt van zwarte balken aan de bovenkant en onderkant van je scherm. Hierdoor zal je iPhone de perfecte media-speler zijn voor al je video’s.

Maar je doet natuurlijk veel meer dan alleen video’s kijken op je iPhone, en persoonlijk heb ik nooit veel problemen gehad met het bekijken van een video op mijn iPhone.

Nadelen van een 16:9 scherm?

Het gebruik van een 16:9 heeft niet alleen maar voordelen, er zijn ook een aantal nadelen, een paar grote nadelen.

Ten eerste is het de vraag of de leveranciers van Apple zijn voorbereid op de productie van dit scherm. Het gebruik van een 16:9 scherm zal waarschijnlijk ook betekenen dat Apple gebruik moet gaan maken van een resolutie van 1280 x 720 (720p) wat een hogere resolutie is dan het huidige Retina-scherm van de iPhone 4/4S. Het scherm (3,5-inch) van de huidige iPhone 4/4S heeft een PPI (pixels-per-inch) van 326, wanneer het scherm gaat worden vergroot naar 4-inch dan zal dit een PPI van 367 betekenen, iets wat we tot nu toe op nog geen enkel apparaat hebben zien. Er zijn momenteel wel een aantal Android toestellen met een 720-scherm, maar dit zijn 4,3-inch schermen.

Mocht Apple er toch in zijn geslaagd om een 4-inch scherm met een PPI van 367 te ontwikkelingen, wat zijn de gevolgen voor de batterij van de iPhone? Wanneer we kijken naar het Retina-scherm van de iPad dan zien we dat er een aantal concessies zijn gedaan, niet alleen moet er ook een grotere batterij worden gebruikt, er zal ook meer worden gevraagd van de GPU van de iPhone.

Persoonlijk zie ik af en toe liever een aantal zwarte balken in filmpje dan dat ik een dikkere en zwaardere iPhone zie, bij een product als de iPad kan Apple hier nog mee wegkomen, maar bij de iPhone is het gewicht een groter probleem.

Het probleem waar Android eigenlijk al jaren mee kampt is de fragmentatie van het platform, iets waar Apple momenteel nog geen last van heeft. Een iPhone met een 16:9 scherm gaat hier in ieder geval wel verandering in brengen.

Voor ontwikkelaars zal het betekenen dat het in de komende jaren twee verschillende interfaces moet gaan ontwikkelen voor de toestellen met een 4:3 en 16:9 scherm. Ontwikkelaars kunnen moeilijk stoppen met ontwikkeling van de iPhone 3G, iPhone 3GS, 4 en 4S applicaties en zich alleen richten op de ontwikkeling van de nieuwe iPhone.

Je zou misschien denken dat het vergelijkbaar is met de verandering naar het Retina-scherm, maar dit is totaal iets anders. De ontwikkelaars moeten nu een nieuwe lay-out voor alle huidige en toekomstige applicaties ontwikkelen, in plaats van dat ze slechts de resolutie van de afbeeldingen moeten verdubbelen.

Niet alleen zal het maken van een nieuwe lay-out een probleem zijn voor ontwikkelaars, de beeldverhoudingen tussen de iPad en iPhone liggen nu een stuk dichter bij elkaar, dat het voor ontwikkelaars makkelijk is om een iPad applicatie te maken met de iPhone-app als basis. Dit zal door het gebruik van een 16:9 scherm ook een stuk lastiger gaan worden.

Zoals je kan zien zijn er amper voordelen een heleboel nadelen. In de afgelopen jaar heeft Steve Jobs ook meerdere malen aangegeven helemaal niks te zien in een 16:9 scherm voor de iPhone en iPad, volgens Jobs is deze beeldverhouding nutteloos, afgezien van het kijken van films en tv series.

Wat denken jullie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*