Apple’s overwinning in zaak tegen Samsung zal grote gevolgen hebben

Archief

Apple’s overwinning op Samsung zal grote effecten hebben op de overige fabrikanten die mobiele apparaten maken met het populaire Android besturingssysteem van Google.

De uitspraak van de jury zal kunnen resulteren in hogere prijzen voor de coolste functies, consumenten zullen keuzes moeten maken tussen de verschillende apparaten met verschillende functies, en apparaten die gebruik maken van functies die op een compleet andere manier werken. Het zal voor de Android-fabrikanten zonder twijfel betekenen dat nieuwe apparaten niet langer functies van de iPhone en iPad moeten gaan kopieren.

Het zal daarom niet alleen een schok zijn geweest voor Samsung, maar voor alle fabrikanten die veel van hun producten volledig om Android hebben heengebouwd. Op vrijdag kwam de jury in de zaak tussen Apple en Samsung met het oordeel dat de Zuid-Koreaanse fabrikant maar liefst inbreuk maakte om zes van de zeven Apple patenten die in de zaak werden behandeld. De belangrijkste Apple patenten beschreven vooral hoe het scrollen, zoomen en vergroten van tekst werkt op een touch-screen apparaat.

De verwachting is dat Samsung in beroep gaat tegen de uitspraak van de jury, maar wanneer Samsung niet in het gelijk zal worden gesteld dan zullen alle Apple patenten niet langer meer kunnen worden gebruikt. In de rechtszaak tussen de twee gaf Apple al aan dat het jaren had gekost om deze technieken te ontwikkelen en dat het Samsung slechts drie maanden had gekost om het te kopieren.

Het is niet voor niets geweest dat deze zaak bekend stond als één van de grootste patent-zaken in de geschiedenis van de technologie-markt. De jury besloot verder dat Apple recht had op maar liefst 1,05 miljard schadevergoeding. Volgens velen is het een geweldige overwinning voor Apple, maar het echte doel van het bedrijf lijkt toch echt vernietiging van Android te zijn.

Er is zelfs nog een kans dat de boete nog hoger wordt, rechter in de zaak Lucy Koh heeft namelijk de macht om de boete te verdriedubbelen tot meer dan drie miljard dollar, dit komt omdat bewezen is dat Samsung op de hoogte was van de patenten van Apple en het kopieren hier van.

De snelle beslissing van de jury kwam als een verrassing, gezien het feit dat er honderden vragen moesten worden beantwoord. Het had er de hele zaak veel van weg dat de advocaten van Apple het verhaal beter wisten te vertellen dan de verdediging van Samsung, waarschijnlijk door de ervaring die ze in het afgelopen jaar in de vele zaken hebben opgedaan.

De rechter zal nu zelf Apple’s verzoek om de producten van Samsung te verbieden gaan behandelen, producten die inbreuk maken op de patenten zouden daarom mogelijk niet langer worden verkocht. Deze punten zullen op 20 september worden behandeld, en de uitspraak van Koh wordt binnen zes tot acht weken verwacht.

Het zou kunnen zijn dat de apparaten van Samsung zullen verdwijnen uit de winkels. Afgelopen maand stopte de rechter al de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 vanwege het inbreuk maken op de patenten van Apple. De patenten die in de zaak voorbij zijn gekomen worden door een groot aantal Samsung producten gebruikt, waaronder de Nexus S 4G an de Galaxy S2. Het ligt daarom ook in de lijn der verwachting dat deze producten in Amerika niet langer verkocht mogen worden.

Volgens de beslissing van de jury maakt Samsung inbreuk op een ontwerp patent van de voorkant van de iPhone. Het home-screen patent van Apple is ook door Samsung voor alle producten gebruikt. Echter vond de jury niet dat Samsung inbreuk maakte op een ontwerp patent van de iPad. De jury oordeelde ook dat Apple geen inbreuk heeft gemaakt op patenten van Samsung.

De problemen van Samsung zullen ook worden opgemerkt door de consument.Velen zien de beslissing van de jury daarom niet als een overwinning van Apple, maar als een verlies voor de Amerikaanse consument.

Het zou kunnen leiden tot hogere kosten in combinatie met een mindere gebruikers ervaring voor alle toestellen die gebruik maken van Android. Consumenten gaan mogelijk meer betalen voor producten met minder functies. Mocht Samsung beslissen om in beroep te gaan tegen de beslissing dan kan het een jaar of langer duren voordat de zaak ook echt gaat worden behandeld.

De overwinning van Apple zal hoe je het ook wendt of keert grote gevolgen hebben voor de ontwerpen van toekomstige producten, een groot voordeel van Apple en een groot nadeel van bedrijven die vooral naar Apple kijken voor inspiratie.

Het zou ook betekenen dat de werking van bepaalde functies in de toekomst gaat veranderen, niet alleen voor toekomstige producten, maar het is niet ondenkbaar dat functies gaan verdwijnen via software updates.

Gelukkig zal het voor veel Android-gebruikers niet betekenen dat hun producten compleet gestript gaat worden van functies, maar consumenten zullen in de toekomst mogelijk wel eerder kiezen voor een Apple product.

De uitkomst van de zaak zou ook niet op een beter moment kunnen komen voor Apple, volgende maand zal de nieuwe iPhone worden onthuld, dit zal de smartphone moeten zijn die de dominantie van de Galaxy S3 gaat doorbreken.

Het is voor de concurrentie in ieder geval wel duidelijk geworden dat Apple zonder twijfel patenten zal gaan gebruiken om hun marktpositie te verdedigen.

Android fabrikanten zullen in vervolg rekenen moeten houden met Apple tijdens het ontwerpen van een nieuwe smartphone, het advies lijkt in ieder geval te zijn om zover mogelijk bij Apple uit de buurt te blijven.

Het doel van Apple is simpelweg om de iPhone en iPad zo uniek mogelijk te houden. Hoe meer fabrikanten van Apple kopieren, hoe kleiner de winstmarges van Apple worden. De prijzen van Apple liggen soms twee keer zo hoog als de concurrentie, waardoor ze ook eigenlijk twee keer zo goed moeten zijn. Iets wat natuurlijk niet snel zal gebeuren wanneer alles schaamteloos wordt gekopieerd.

Volgens een recent onderzoek van Gartner is Android momenteel marktleider met 64,1 procent, terwijl Apple slechts 18,8 procent van de markt in handen heeft. De tablet markt ziet er compleet anders uit, hier is het Apple dat 62,5 procent in handen heeft ten opzichte van 36,2 van Android, volgens het onderzoeksbureau zullen er in 2016 222 miljoen tablets worden verkocht.

To be continued!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*