Apple A6 processor is gebaseerd op eigen ontwerp

Archief

Apple kondigde afgelopen woensdag de iPhone 5 aan, en hoewel Tim Cook tijdens de AllThingsD conferentie nog liet weten er alles aan te doen om toekomstige Apple producten zo geheim mogelijk te houden, was het zonder twijfel de iPhone waarover het meest bekend was voor de officiële aankondiging. In de afgelopen maanden hebben we bijna alle onderdelen voorbij zien komen, van de nieuwe dock-connector tot de complete behuizing, en tijdens het iPhone evenement waren er daardoor ook maar weinig grote verrassingen. Toch was er nog wel onduidelijkheid over het gebruik van de processor, wat uiteindelijk de nieuwe Apple A6 processor bleek te zijn.

Tijdens de presentatie liet Apple weinig los over de specificaties van de nieuwe Apple A6, het enige wat we te weten zijn gekomen is dat de nieuwe CPU en GPU twee keer zo snel zou moeten zijn als zijn voorganger, de Apple A5. Naast het feit dat de nieuwe processor een stuk sneller zou moeten zijn, werd het ook duidelijk dat de chip een stuk efficiënter en kleiner is. Dit betekent dat het batterijleven in ieder geval niet heeft te lijden onder de betere prestaties van de chip. Dankzij de snellere A6 zullen applicaties sneller starten, worden webpagina’s sneller geladen, afbeeldingen kunnen sneller worden opgeslagen en zullen games er mooier dan ooit uit zien op je iOS-apparaat.

De Apple A6 processor is net zoals de Apple A5 gemaakt door Samsung en ontworpen door Apple, deze A5 (2011) processor is gebaseerd op de ARM Cortex A9 core. Maar in plaats van dat Apple ditmaal gebruik heeft gemaakt van de nieuwe ARM core, heeft Apple dit jaar een eigen chip ontwopen op basis van de ARMv7 architectuur. Hier is in ieder geval bewijs voor gevonden in iOS 6, Apple’s mobiele besturingssysteem waarmee de iPhone 5 volgende week zal worden uitgebracht.

In de bestanden van Xcode zijn aanwijzingen gevonden dat iOS ondersteunen biedt voor deze nieuwe architectuur, genaamd de ARMv7s. Het komt niet als een complete verrassing aangezien Apple de nodige licenties heeft van ARM voor het maken van chips op basis van bepaalde cores, ook heeft de maker van de iPhone de rechten in handen om een eigen instructieset te ontwikkelen voor ARM-chips. Dit betekent in de praktijk dat Apple een eigen goedkope chip kan ontwikkelen die alleen excelleert in de functies die Apple gebruikt in het mobiele besturingssysteem. Natuurlijk moeten we niet de ontwikkelkosten vergeten van de A6 processor, er zullen ongetwijfeld een hoop ingenieurs aan de chip hebben gewerkt om er zeker van te zijn dat de chip de functies op de juiste manier kan verwerken. Het gebruik van een ontwerp zal voor de gebruiker betekenen dat hun iPhone langer meegaat en ook nog eens betere prestaties levert. Volgens Schiller is de nieuwe A6 processor ook nog eens 22 procent kleiner dan de 45nm Apple A5.

Maar volgens Anandtech’s Lal Shimpi is het verkleinen van de chip niet voldoende om de verbeteringen die Apple claimt te hebben gemaakt te realiseren. De ingenieurs van Apple hebben de circuits van de chip waarschijnlijk opnieuw moeten ontwerpen om tot krachtigere en efficiëntere prestaties te komen. Op dit moment is er nog geen verdere informatie beschikbaar over de archictectuur van de chip. De Apple A6 heeft naast een eigen ontworpen processor, ook een PowerVR SGX543MP3 GPU van Imagination Technologies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*