Apple presenteert iPhone 5: vanaf 28 september beschikbaar in Nederland en België

Archief


iPhone 5 Aangekondigd

Apple heeft zojuist de iPhone 5 aangekondigd tijdens een speciaal persevenement in San Francisco, de telefoon zal op 21 september beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Japan, Hong Kong, Australie, Singapore, Zwitserland en bij onze Duitse buren. Wij Nederlanders zullen helaas iets langer moeten wachten, op 28 september zal de telefoon namelijk beschikbaar in Nederland en Belgie, of de telefoon te pre-oderen valt is Nederland is nog onduidelijk.

4-inch Scherm
De grootste verandering is het langere 4-inch scherm van de iPhone 5, al tijden gingen er geruchten dat Apple gebruik zal maken van een langer scherm en dit nieuws is nu dan toch eindelijk bevestigd door Apple. Het scherm zal alleen langer zijn en niet breder. Hierdoor zal de telefoon hetzelfde in de hand voelen als de iPhone 4S, maar zal er dankzij de extra verticale ruimte meer ruimte zijn om informatie en content te tonen. Ook zal het betekenen dat filmpjes in volledige scherm (16:9) kunnen worden getoond, in plaats van dat er zwarte randen aan de boven en onderkant zitten. Naast het langer maken van het scherm is de beeldkwaliteit ook een stuk beter dankzij 44% betere kleurverzadiging.

De resolutie van het scherm is ook veranderd, iets wat al was af te leiden van de iOS Simulator, waarvan wij eerder al verschillende screenshots hadden geplaatst. De nieuwe resolutie van 11360 x 640 pixels zorgt ervoor dat de pixeldichtbij van de iPhone 5 op hetzelfde niveau blijft als het scherm van de iPhone 4 en 4S, ondanks dat het scherm groter is geworden.

Ontwerp
Het ontwerp is in de basis vergelijkbaar met de iPhone 4S al zijn er wel aanpassingen gemaakt aan de achterkant van het toestel, er is namelijk gebruikt gemaakt van een combinatie van zowel aluminium en glas, waardoor de achterkant een tweekleurige look heeft gekregen. Door gebruik te maken van in-cell technologie is de telefoon ook een stuk dunner en verder heeft Apple de koptelefoon naar de onderkant verplaatst. De iPhone 4 en 4S waren 9,3mm dik, de nieuwe iPhone 5 is slechts 7,6mm dik. Maar dat dat is niet alles, want met 112 gram weegt de iPhone 5 ook een stuk minder dan de vorige generaties.

Een andere grote verandering is het gebruik van de nieuwe kleinere en dunnere connector, iets waar we in de afgelopen maanden al veel vaker op hebben gewezen. Helaas zal de nieuwe connector niet langer werken met de oudere accessoires, maar is er wel een adapter beschikbaar die rond de 10 euro zal gaan kosten, een losse extra kabel zal voor 20 euro beschikbaar zijn.

Camera
Doordat de nieuwe iPhone een stuk dunner is dan de iPhone 4S is er op cameragebied niet veel verbeterd doordat er compriemen moesten worden gesloten. Aan de 5-delige lens zijn geen aanpassingen gemaakt en ook is de diafragma van f/2.4 in tact gebleven, ondanks de dunnere behuizing van de iPhone 5.

Er is nu ook een dynamische modus wanneer er weinig licht beschikbaar is, en ook wordt er gebruikt gemaakt van een saffier lens die zowel helder als duurzaam is.

Er is ook een nieuwe beeldprocessor te vinden in de A6 processor die voor minder beeldruis moet zorgen en dankzij een smart filter ook beter kleuren kan aanpassen. Al deze nieuwe opties moeten resulteren in betere foto’s bij weinig licht, ook kunnen foto’s 40% sneller worden genomen.

Kleinere Dock-Connector
De nieuwe dock connector is dunner en heeft ook een stuk minder pins dan de voorgaande 30-pins connector die bijna 10 jaar lang is gebruikt door Apple. Het is onduidelijk waarom Apple de dock connector heeft aangepast, maar gezien het feit dat de telefoon een stuk dunner is geworden lijkt het voor de hand te liggen dat alle onderdelen daardoor kleiner moesten worden gemaakt, inclusief de dock connector.

Wereldwijd 4G/LTE
De iPad met Retina-scherm was het eerste Apple product dat 4G/LTE ondersteunde, tenminste voor Canadese en Amerikaanse gebruikers, want de gebruikte chip ondersteunde slechts een bepaald aantal frequenties, iets wat voor veel onduidelijkheid zorgde bij de consument. Maar dit was niet het enige probleem, de 4G/LTE chips die in het verleden door fabrikanten zijn gebruikt waren niet erg energie-efficiënt, waardoor de batterij binnen no-time leeg werd getrokken. De Qualcomm MDM9615 die door de iPhone 5 wordt gebruikt heeft deze problemen niet; de chip ondersteunt 4G/LTE frequenties wereldwijd, en is ook nog één van de snelste chips die momenteel beschikbaar is.

Apple A6 
Hoewel de iPad met Retina-scherm eerder dit jaar nog werd uitgerust met een aangepaste dual-core A5X processor, heeft Apple voor de iPhone 5 een nieuwe Apple A6 quad-core processor ontwikkeld. Dit zal betekenen dat webpagina’s sneller laden dan ooit en dat er grafisch nog meer mogelijk zal zijn. De Apple A6 is dit jaar opnieuw gemaakt door Samsung, ondanks de geruchten dat Apple een deal zou hebben gesloten met TSMC voor de productie. Volgens Apple is zowel de CPU als de GPU twee keer zo snel als de A5 processor.

Batterij
Het team dat aan de iPhone heeft gewerkt heeft er niet alle voor gezorgd dat het batterijleven identiek is aan de iPhone 4S, maar zelfs beter. Dit komt doordat de Apple A6 wel sneller is dan de A5 processor, maar dat die 22% kleiner is, en ook efficiënter met het gebruik.

  • 3G talktime – 8 uur
  • 3G browsen – 8 uur
  • LTE browsen – 8 uur
  • Wi-Fi browsen – 10 uur
  • Video – 10 uur
  • Muziek – 40 uur
  • Standby – 225 uur

NFC
Jaarlijks gaan er geruchten Apple gebruik gaat maken van NFC in de toekomstige iPhone, maar ook dit jaar is dit niet het geval. Er zijn een aantal patenten ontdekt die erop duiden dat Apple wel bezig is met de technologie en een digitale portemonnee, alleen is er tot op heden geen enkel iOS-apparaat of software die het gebruik van NFC mogelijk maken. We zullen dus op zijn minst nog een jaar moeten gaan wachten totdat we gebruik kunnen maken van de technologie.

De iPhone 5 zal in een 16GB, 32GB en 64GB model te verkrijgen zijn en het toestel zal in Nederland een adviesprijs hebben van €599. Daarnaast neemt Apple ook afscheid van de iPhone 3GS, de plaatst wordt hierdoor ingenomen door de iPhone 4 8GB en de iPhone 4S 16GB zal ook een plaatje doorschuiven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*