Apple sluit Ping en Chomp

Archief

Op 1 oktober eindigde het vierde kwartaal van fiscale jaar 2012. Een dag die door Apple werd gebruik om afscheid te nemen van twee diensten. De eerste dienst was het sociale muziek netwerk Ping dat in 2010 door Apple werd gestart, maar eigenlijk nooit echt populair is geworden. Hoewel het bedrijf in het begin nog wist te melden dat het sociale netwerk Facebook volledig zou worden geïntegreerd,  faalde het hierin hopeloos. De toevoeging van Twitter kon hier weinig aan veranderen, en tijdens de AllThingsD conferentie liet Apple CEO Tim Cook al weten dat er nog maar weinig toekomst is voor Ping.

De andere dienst die afgelopen maandag werd gestopt is Chomp, een dienst die oorspronkelijk voor zowel iOS en Android werd gelanceerd. Het doel van chomp was het ontdekken van nieuw applicaties zonder dat er met specifieke zoekwoorden moest worden gezocht. Het zoekalgoritme zorgde ervoor dat gebruikers niet langer werden overspoeld door applicaties die wel aan de zoekopdracht voldeden, maar vaak zo slecht waren dat niemand ze wou downloaden. De dienst werd in februari van dit jaar overgenomen door Apple voor 50 miljoen dollar, en kort daarna werden alle banden met Android verbroken. Apple heeft de dienst in de App Store van iOS 6 verwerkt, en dit is dan ook de reden dat de website en applicatie niet langer werkt vanaf 30 september 2012.

Toen Apple Ping aankondigde werd de dienst direct door miljoenen nieuwe gebruikers overspoeld. Volgens Apple zouden gebruikers artiesten kunnen volgen en hun volgers zouden updates krijgen wanneer een nieuwe status update door één van de artiesten geplaatst. De beloofde integratie met Facebook is er helaas nooit gekomen. Facebook had niet langer interesse in de dienst nadat Apple de dienst lanceerde voordat de onderhandelingen waren voltooid, de dienst was ook bang dat het nieuwe verkeer slecht nieuws zou betekenen voor hun eigen sociale netwerk. Volgens voormalig Apple CEO Steve Jobs waren de onderhandelingen al maanden gaande met Facebook en waren de voorwaarden de reden dat de deal niet door ging. De dienst sloot zijn deuren op 30 september, nadat men kort na de tweede verjaardag al stopt met het aannemen van nieuwe leden.

Volledige Facebook integratie zit er gelukkig wel aan te komen, de dienst is al verwerkt in iOS 6 en Mountain Lion, en komt later deze maand ook naar iTunes 11. Met de nieuwe versie van iTunes wordt het mogelijk om muziek en links te delen via Facebook en Twitter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*