De Sony Xperia Z was zonder twijfel de meest besproken smartphone van de Consumer Electronics Show 2013 die begin januari plaats vond. Het nieuwe vlaggenschip van de Xperia lijn moet ervoor zorgen dat het Japanse bedrijf weer een grote speler gaat worden op de smartphone markt. De Xperia Z is overigens alweer het vierde volledig nieuwe ontwerp sinds de eerste Ericsson Xperia Arc.
Het toestel ziet er ook dit jaar in ieder geval weer prachtig uit, en het is ook direct één van de mooiste Android smartphones die je op de markt kan vinden. Daarnaast is het toestel met een dikte van slechts 7mm ook nog eens superdun, en zorgt het 1080p 5-inch scherm en de quad-core Qualcomm Snapdragon processor ook nog eens voor indrukwekkende prestaties. Waar Sony eerder nog weleens te kort kwam op het gebied van hardware, is dat ditmaal niet het geval, de Xperia Z is de snelste smartphone die het bedrijf ooit heeft gemaakt, en het is ook het eerste Xperia model waar men een sterke ontwerp invloed op heeft gehad na de overname van Ericsson.
Qua uiterlijk heeft het toestel niet gehaal verassend veel weg van de nieuwe Bravia televisie lijn, mogelijk wil Sony een uniforme look creëren voor de televisies, telefoons en andere producten. Dit is dan ook de volgende stap die het bedrijf moet nemen, want de samenwerking tussen de verschillende producten is tot op heden nog teleurstellend gebleken. Voor de huidige bezitters van een Xperia smartphone of tablet zal het echter slecht nieuws betekenen, want de kans is klein dat deze modellen afgezien van de Jelly Bean nog veel updates gaan ontvangen.
Scherm & Behuizing
Zoals we al eerder zeiden is de Xperia Z uitgerust met een 1080p 5-inch scherm, en dit scherm is zowel indrukwekkend als teleurstellend te noemen. Het indrukwekkende is dat het scherm met een pixeldensiteit van 400PPI ongelooflijk scherp is en prachtige natuurgetrouwe kleuren biedt. Het nadeel is dat het scherm van de Xperia Z geen super-amoled scherm is, hierdoor zijn de kijkhoeken teleurstellend te noemen. Wanneer je naar het toestel kijkt in een bepaalde hoek dan zie je dat kleuren wat flets overkomen, vooral in vergelijking met de Galaxy S III en de Note II – beide uitgerust met een super-amoled scherm.
Dit is natuurlijk geen reden om het toestel niet aan te schaffen, want een smartphone is natuurlijk gemaakt om recht op het scherm te kijken, en de prestaties zijn op dit gebied zeer goed te noemen. Het scherm is verder uitstekend geschikt voor het browsen op het web (mede dankzij de 2GB aan RAM en quad-core processor), en daarbij waren de snelheden op Wi-Fi erg snel. Verder werkte het in- en uitzoomen erg soepel, en was tekst zoals je misschien al zou verwachten haarscherp af te lezen.
Met het kijken van films of het browsen op het web is er toch maar weinig wat we kunnen aanmerken op de Xperia Z. Het heeft gewoon één van de beste schermen, en een supersnelle processor, een combinatie die bijna altijd lijkt te resulteren in succes.
De behuizing van de Sony Xperia Z voelt verder erg lekker in de hand; licht genoeg om je niet te vertillen, maar zwaar genoeg om ook niet het gevoel te krijgen dat het gaat om een goedkoop toestel. Daarnaast is het toestel bestand tegen zowel water als zand. Mocht je het willen uittesten vergeet dan niet de poorten af te dekken met de covers.
Android
Net zoals een hoop andere toestellen draait ook de Xperia Z op Android 4.1 Jelly Bean met Sony’s eigen interface. Het is echter een teleurstelling om te zien dat het toestel nog niet op Android 4.2 Jelly Bean draait. Sony verzekert ons echter dat de Android skin eenvoudig kan worden geüpdatet wanneer dit nodig is. Daarnaast zegt men dat de Android 4.2 al in ontwikkeling is, en dat de update zo snel mogelijk na de lancering zal verschijnen, helaas heeft Sony op het gebied van Android updates in het verleden nog weinig indruk weten te maken.
De interface die Sony heeft ontwikkeld ziet er daartegen wel uitstekend uit, er zijn gelukkig niet teveel toeters en bellen aan Android toegevoegd, en alles werkt vlot en snel, zoals je mag verwachten van een high-end toestel. Er zijn verder nog een hoop widgets aan het OS toegevoegd, waarvan het formaat ook eenvoudig kan worden aangepast.
Maar Sony is niet alleen bezig geweest met de ontwikkeling van een eigen skin, want het bedrijf introduceerde ook de Mobile Bravia Engine 2 voor Android. Hoewel dit klinkt als een leuke marketing feature, is het verschil met of zonder indrukwekkend te noemen. De kleuren waren met de Bravia Engine 2 een stuk rijker, en bepaalde details die eerder niet zichtbaar waren konden nu wel worden gespot.
Camera
Een ander groot voordeel van de Sony Xperia Z is de nieuwe Exmor R sensor; deze is namelijk geupgrade naar de Exmor RS versie en moet zorgen voor betere foto’s bij weinig licht. Maar hoewel de sensor ongetwijfeld voor betere foto’s zal zorgen, is de camera nu ook in staat om video’s op te nemen in HDR.
Dit geeft ook nog maar weer eens aan hoe krachtig de processor van de Xperia Z is; het kan in 1080p video’s opnemen, verwerkt elk frame drie keer en kiest daarna nog eens de beste licht instellingen. We zullen echter nog wel moeten zien wat voor effect dit heeft op de batterij van de Xperia Z, maar dit aspect zullen we later bij een volledige review gaan behandelen.
Sony heeft echter wel laten weten dat men een nieuwe technologie heeft ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat de smartphone amper stroom verbruikt in slaapstand, het toestel zal zelf namelijk de keuze maken welke apps wel of niet moeten blijven communiceren met het web. Gebruikers kunnen gelukkig wel instellen welke apps moeten blijven draaien en welke tijdelijk mogen worden uitgeschakeld.
Op het gebied van opslagcapaciteit is er goed nieuws te melden, want hoewel de Xperia Z standaard 16GB aan opslagcapciteit heeft, kan het geheugen nog verder worden uitgebreid met een microSD kaart. Het is goed om te zien dat Sony de gebruiker de keuze geeft om het geheugen uit te breiden, een keuze die we steeds minder lijken te krijgen bij andere smartphones.
Conclusie
De voorlopige conclusie is dan ook dat Sony met de Xperia Z een geweldige smartphone heeft gemaakt die het zeker zal kunnen opnemen tegen de concurrentie. Het scherm ziet er ondanks de tegenvallende kijkhoeken prachtig uit, en de gehele behuizing heeft een echt premium gevoel.
Wanneer we het toestel opnieuw in handen krijgen zullen we dieper ingaan op een aantal aspecten zoals de prestaties, batterij leven en meer.