Samsung Galaxy S IV krijgt 5-inch 1080p AMOLED scherm met PowerVR GPU

Samsung

CES2013-111056_575pxElke high-end telefoon die tijdens CES 2013 werd onthuld was uitgerust met een 1080p scherm. Het is duidelijk dat deze nieuwe scherm resolutie voor mobieltjes de nieuwe trend van dit jaar gaat worden, want als je als fabrikant zijnde geen 1080p scherm kan leveren dan doe je gewoonweg niet meer mee. Hoewel de Samsung Galaxy S IV nog niet is aangekondigd door de Zuid-Koreaanse fabrikant is de verwachting wel dat dit nieuwe model ook zal worden uitgerust met een vernieuwd 1080p scherm. Volgens Brian Klug van AnandTech werd dit bewijs geleverd tijdens CES 2013.

CES2013-5826_575pxOp de bovenstaande is een 4,99-inch scherm te zien met een 1080p AMOLED paneel. Het zal ook direct het eerste AMOLED scherm zijn met een pixeldichtheid van 440 pixels per inch. De vraag is echter wel hoe de fabrikant dit voor elkaar heeft gekregen? Hoewel er nog veel onduidelijk is over dit nieuwe scherm ligt het voor de hand dat het gaat op zogeheten PenTile paneel in plaats van een rgb-indeling. Het huidige vlaggenschip van Samsung, de Galaxy Note II, heeft een 792 subpixels per inch, mocht de S IV gebruik maken van de PenTile technologie dan zal het bij het 5-inch 1080p scherm gaan om 883 subpixels. Mocht Samsung erin geslaagd zijn om een enorme stap te maken en het toch hebben gekozen voor een rgb-indeling dan zal dit uitkomen op 1434 subpixels per inch, iets wat momenteel nog ondenkbaar lijkt te zijn.

Ondanks dat Samsung de resolutie van het scherm aanzienlijk heeft verhoogd is het nieuwe AMOLED paneel wel een stuk zuiniger in vergelijking met de voorgaande generatie. Volgens de fabrikant zal het scherm bij een identieke resolutie en scherm grootte evenveel verbruiken als een AMOLED-scherm die je kan vinden in de Galaxy S3 of de Note II. Verder zou men ook een speciale modus hebben ontwikkeld die er in een aantal gevallen voor zorgt dat het toestel tot 50% zuiniger, maar tot op heden is er over de functie nog weinig bekend.

AnandTech heeft naast informatie over het nieuwe 1080p AMOLED-scherm ook meer info over de nieuwe octa-core processor die Samsung onthulde tijdens CES 2013. De verwachting is dat deze nieuwe SoC voor het eerst zal zijn te vinden in de Galaxy S4, die ergens in het begin van het tweede kwartaal van 2013 moet verschijnen. Deze Exynos 5 Octa bestaat uit vier energiezuinige ARM Cortex A7 cores en vier ARM Cortex A15 cores.

Het is overigens niet de eerste Samsung processor die gebruik maakt van de nieuwe Cortex A15 architectuur, want eerder ontwikkelde men al de Exynos 5 Dual met de Mali-T604 als GPU, maar zoals het er nu naar uit ziet zal deze grafische processor niet worden gebruikt voor de 5 Octa. Verschillende bronnen hebben aan AnandTech laten weten dat de Exynos 5 Octa is uitgerust met een PowerVR SGX 544MP3 GPU die geklokt is op 533MHz.

Deze grafische chip lijkt veel op de PowerVR SGX 544 die ook te vinden is in de Apple A6/A6X van de iPhone 5 en de iPad 4. Echter zouden de prestaties van deze nieuwe grafische chip liggen tussen die van de Apple A5X en de A6X, al is het wel de vraag of de memory interface van Samsung net zo efficiënt is als die van Apple.

Het zal voor velen in ieder geval goed nieuws zijn dat fabrikanten zich ook steeds meer beginnen te richten op de grafische kant van de SoC, een gebied waar Apple tot op heden nog altijd een grote voorsprong heeft in vergelijking met de concurrentie. Met de nieuwe Snapdragon, 5 Octa, en de Tegra 4 is de concurrentie in ieder geval groter dan ooit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*