Wat is er nieuw in Android 4.3?

Google

Google zal naar alle waarschijnlijkheid morgen Android 4.3 voor het eerst officieel aan de wereld onthullen, echter leven we in het tijdperk van het internet en lekt veel informatie al uit voordat de aankondiging van een nieuw product of dienst heeft plaats gevonden. Helaas voor Google is dit ook het geval met Android 4.3, want de buildversie voor de Google Nexus 4 is namelijk al gelekt, eerder lekte de Android 4.3 firmware voor de Galaxy S4 Google Play Edition ook al uit op het internet.

Schermafbeelding 2013-07-23 om 12.38.08

Een goed moment voor ons om eens te kijken wat Google in Android 4.3 allemaal onder handen heeft genomen.

Camera

De camera interface lijkt bijna identiek te zijn aan de Android 4.3 build voor de Galaxy S4. Het eerste wat je op zal vallen is dat de volledige cirkel met instellingen is vervangen door een cirkel-achtige slider, waarop nu ook een timer is vinden en de mogelijkheid om foto’s te maken door middel van de volumeknoppen. Het switchen tussen portret- en landschap modus werkt nu gelukkig een stuk efficiënter, doordat je dit nu kan doen door middel van een knop op het scherm.

Google heeft zeker een stap in de juiste richting gezet, maar de app blijft achter in vergelijking met de oplossingen van HTC en Samsung, die beide meer instellingen en mogelijkheden bieden.

T9 Kiezer

Nexus gebruikers hebben er een lange tijd op moeten wachten, maar er is eindelijk een auto-complete T9 kiezer aanwezig in de standaard telefoon-app. Dit betekent in de praktijk dat de telefoon suggesties geeft gebaseerd op cijfers en contacten, zodat je sneller nummers kan bellen. Vergeet de optie overigens niet in te schakelen in de instellingen, want T9 is standaard niet actief.

Bluetooth 4.0 & AVCRP 1.3

Terwijl Bluetooth 4.0 Low Energy alweer een tijdje beschikbaar is voor fabrikanten werd het door Google’s Android nog steeds niet ondersteund. In Android 4.3 is de ondersteuning voor Bluetooth Low Energy echter gelukkig wel aanwezig, en dit zal nodig zijn want met de komst van Google Glass, smart watches en andere draagbare apparaten is het belangrijk dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden. Verder is AVCRP 1.3 ondersteuning nu ook aanwezig voor het beter streamen van audio en metadata synchronisatie met Android.

Prestaties

Met Android 4.1’s Project Butter zette Google al een grote stap in de juiste richting en in Android 4.3 zijn er opnieuw een klein aantal verbeteringen doorgevoerd. De animaties in Android 4.3 voelen namelijk een stuk soepeler en sneller aan dankzij verbeteringen aan Dalvik VM, en ook is de rendering van de GPU onder handen genomen voor betere prestaties en een langere accuduur.

Nexus 4

De gelekte firmware voor de Nexus 4 toont ons ook dat er in Android 4.3 ondersteuning aanwezig is voor OpenGL 3.0, resulterend in betere benchmark prestaties, zo behaalde de Nexus 4 maar liefst 5 frames per seconde meer in GLBenchmark 2.5. Verder lijkt de gevoeligheid van het scherm te zijn verbeterd en is er een nieuwe radio update die de prestaties van Wi-Fi heeft opgeschroefd.

Overige veranderingen

Veel veranderingen van Android 4.3 zijn te vinden onder de motorkap van Android, maar er zijn nog wat kleinere aanpassingen doorgevoerd. Er is nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om Wi-Fi altijd in te schakelen voor apps die je locatie willen weten, hierdoor wordt je GPS chip niet langer elke keer ingeschakeld. Google heeft ook aan de Emoji fans gedacht, waardoor zij hun gevoelens in elke situatie kunnen delen.

Conclusie

Android 4.3 lijkt een goede verbetering te zijn, hoewel er aan het uiterlijk niet veel is gesleuteld is er onder de motorkap wel het nodig veranderd. Wij gaan ervan uit dat de gelekte firmware niet veel zal verschillen met de definitieve versie, maar mogelijk heeft Google nog de nodige verassingen voor ons in petto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*