SHA1 Checksum controleren met Mac OS X Terminal

Archief

SHA-hashing is een methode die vaak wordt gebruik om bestanden mee te verifiëren, wanneer je iets download op het internet zal je er soms ook een SHA-hash zien staan. Met deze tekenreeks is mogelijk om te controleren of je bestand corrupt is of dat er mogelijk mee gerommeld is, zo kan er mogelijk malware zijn toegevoegd. Het is simpelweg de beste manier om te controleren of je bestand juist is gedownload, bij de meeste applicaties maakt het niet uit, maar bij een update voor OS X wil je natuurlijk niet een corrupte update installeren.

In de Mac App Store zul je een aantal applicaties vinden die het mogelijk maken om je SHA-hash te controleren, wat velen niet weten is dat de optie standaard al beschikbaar is in OS X. In deze tutorial leggen we je uit hoe je de bestanden kan controleren.

Het eerste wat je moet doen is de Terminal.app starten, deze app zal je vinden in Applicaties > Hulpprogramma’s > Terminal.

Heb je een bestand gedownload op je bureaublad dan gebruik je het volgende commando:

shasum ~/Desktop/Bestand.dmg

Terminal zal nu het volgende weergeven:

De tekenreeks die je voor het bestand zie staan is je SHA1-hash.

Wanneer je niet precies weet hoe je een locatie van een bestand kan bepalen is het ook mogelijk om alleen “shasum” in te voeren en het bestand dat je wilt controleren in Terminal te slepen.

Tegenwoordig is de SHA1-hash de meest gebruikte verificatie methode, maar door de “-a” switch achter shasum te plaatsen is het ook mogelijk om de 224, 256, 384 of 512-bits hash te gebruiken. Een voorbeeld van deze methode zie je hieronder:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*