Onbekende iPhone chip wordt mogelijk gebruikt voor Haptic feedback

Archief

In de afgelopen weken hebben we veel geleerd over de nieuwe iPhone, maar zijn er ook nog veel dingen onzeker, zo weten we nog steeds niet waar de onbekende chip die eerder deze week verscheen voor is bedoeld. Waar velen eerst dachten dat deze chip was bedoeld voor NFC functionaliteit in combinatie met Passbook (iOS 6), bleek uit een analyse van AnandTech dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is door de unibody behuizing en het interne ontwerp van de iPhone 5. Duidelijk is wel dat deze chip ergens voor bedoeld zal zijn, onderzoek heeft ons geleerd dat deze chip weleens gebruikt kan gaan worden voor Haptic feedback.

Op de foto’s die eerder deze week op het web verschenen is een chip met een afmeting van ongeveer 5mm x 5mm, mogelijk is de chip kleiner maar dit is lastig in te schatten vanwege het shield wat de chip beschermd. Wanneer we kijken naar het formaat van de Haptic chip van Texas Instruments (DRV8662) dan zien we vergelijkbare afmetingen (4mm x 4mm). Deze chip is ontworpen voor touchscreen-apparaten zoals smartphones en tablets.

Met Haptic technologie is het mogelijk om feedback te krijgen van een touchscreen, zoals het trillen van je telefoon tijdens het spelen van het spel, maar de technologie heeft zich in de afgelopen jaren verder ontwikkeld zo kan het nu bijvoorbeeld verschillende soorten materialen simuleren. De technologie zorgt er simpelweg voor dat gebruikers op hun touchscreen voelen wat er op het scherm gebeurd.

Eerder dit jaar ontdekte Unwired View al een Apple patent dat een vergelijkbare technologie beschrijft. De implementatie van Apple zou ook kunnen worden gebruikt voor iPhones, iPads en de trackpads van de Mac. In het patent is te lezen hoe een piëzo-elektrische aandrijving verspreidt is onder het scherm, hierdoor kan er feedback worden gegeven op de plek waar de gebruiker het scherm aanraakt. Deze micro-trillingen zouden feedback kunnen geven aan bepaalde elementen van de gebruikersinterface, zoals een zoekbalk of nog belangrijker het toetsenbord.

Het is niet de eerst keer dat Apple in verband wordt gebracht met Haptic feedback, kort voor de lancering van de iPhone 4S gingen er al geruchten over het gebruik van de technologie. Maar zoals we allemaal weten bleek er van deze geruchten niks waar te zijn, we zullen nog twee weken moeten wachten om er zeker van te zijn waar de chip voor wordt gebruikt. Volgens verschillende bronnen zal Apple op 12 september de nieuwe iPhone gaan onthullen.

In de onderstaande video is te zien hoe de technologie werkt in combinatie met een touchscreen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*