RIM toont BlackBerry Z10, Q10 en BB10

BlackBerry

blackberry-logoResearch in Motion heeft vandaag twee nieuwe smartphones gelanceerd die draaien op het nieuwe BlackBerry 10 besturingssysteem. Het bedrijf zegt alles te hebben gericht op de toekomst, en kondigde naast de twee nieuwe telefoons ook aan dat RIM in vervolg door het leven gaat als BlackBerry.

Het bedrijf kondigde zoals we eerder zeiden twee nieuwe apparaten aan: de BlackBerry Z10 met touchscreen en de BlackBerry Q10 met het vertrouwde toetsenbord.

De Z10 is uitgerust met een 4,2-inch scherm met 356 pixels-per-inch, de achterkant van de smartphone is getextureerd waardoor het apparaat goed in de hand moet liggen. De Q10 heeft de beschikking over een volledig QWERTY-toetsenbord en daardoor een ook iets kleiner scherm. Het toestel heeft een glas-geweven behuizing, dit maakt het toestel niet alleen dunner en lichter, maar ook sterker dan plastic.

Beide apparaten verder zijn uitgerust met een 1,5GHz dual-core processor die wordt ondersteunt door 2GB aan RAM en 16GB aan opslagruimte, dat verder kan worden uitgebreid met een microSD kaart. Verder is er ook een HDMI-uitgang aanwezig en ondersteuning voor NFC.

Om het gat te proberen te dichten met iOS, Android en in mindere mate Windows Phone heeft BlackBerry ook een volledig nieuw besturingssyteem ontwikkeld; BlackBerry 10. Beide toestellen draaien zoals je waarschijnlijk verwacht op dit nieuwe besturingssysteem.

De belangrijkste wijziging van BB10 is de zogeheten BlackBerry Flow interface. Alle applicaties die je opent zullen op de achtergrond actief blijven, en met een simpele gestures kun je snel en eenvoudig zien wat er aan de gang is in andere vensters.

Een andere nieuwe functionaliteit van BB10 is de BlackBerry Hub die alle sociale diensten integreert waaronder Twitter, Facebook, LinkedIn, BlackBerry Messenger, agenda, emails en telefoongesprekken. Gebruikers kunnen in de Hub toegang krijgen tot deze data zonder dat men een andere third-party app hoeft te openen.

Duidelijk is in ieder geval geworden dat BlackBerry het over een compleet andere boeg gaat gooien. Het BB10 besturingssysteem is volledig van de grond af opnieuw ontwikkeld. Maar alles staat en valt tegenwoordig met de ondersteuning van third-party ontwikkelaars en de populariteit van het BB10 platform zal voor een groot deel afhangen van de verkoopcijfers, een groot aantal verkochte toestellen zal resulteren in betere ondersteuning van ontwikkelaars. Momenteel zijn er in de BlackBerry World Store zo’n 70.000 apps te vinden.

Het blijft echter de vraag of BB10 goed genoeg is om weer een grote speler te worden, een aantal jaren geleden was dit alles nog indrukwekkend te noemen, maar nu lijkt men in vergelijking met iOS, Android en Windows Phone de boot te hebben gemist. De toekomst zal ons moeten leren wie er gelijk heeft.

De Blackberry Z10 en Q10 zullen in de eerste helft van dit jaar in Nederland worden uitgebracht, helaas is het nog onduidelijk hoeveel beide toestellen gaan kosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*