Mac ontwikkelaar creëert eigen Fusion Drive voor oudere Mac’s

OS X

Eén van de interessantste vernieuwen die Apple naast de nieuwe iMac, Mac Mini, MacBook Pro, iPad 4 en iPad Mini aangekondigde was de zogeheten Fusion Drive, dit is echter niet een geheel nieuw systeem dat probeert als een brug te fungeren tussen een SSD en een harde schijf. Wanneer je gebruik maakt van een Fusion Drive dan zul je niet zoals normaal twee verschillende schijven zien in OS X, maar wordt de schijf gezien als een één volume, terwijl het wel profiteert van de snelheden van de SSD en de extra opslagcapaciteit van de harde schijf.

Het belangrijkste van de Fusion Drive is dan ook de door Apple ontwikkelde software die ervoor zorgt dat systeembestanden, het besturingssysteem en belangrijke apps worden opgeslagen op de veel snellere SSD en dat overige data zoals muziek, films en documenten worden opgeslagen op de harde schijf.

Gelukkig blijkt het nu ook dat niet alleen nieuwe Mac bezitters gebruik kunnen maken van de Fusion Drive, want Mac ontwikkelaar Patrick Stein is er in geslaagd om zelf een Fusion Drive te creëren doormiddel van een aantal Terminal commando’s. De ontwikkelaar configureerde een SSD en een USB harde schijf op zijn systeem en slaagde erin om beide te combineren in een enkel volume, een volume dat identiek is aan de Fusion Drive.

Stein vervolgde het proces door gegevens eerst naar de SSD te schrijven en om te zien hoe de data naar de harde schijf werd getransfereerd nadat de SSD was opgevuld. Door de gehele tijd de data in de gaten te houden zag Stein dat de data automatisch naar de SSD werd geschreven voor snellere toegang. Wanneer dit proces werd gestopt door de ontwikkelaar, begon het systeem de data weer terug te schrijven naar de harde schijf.

Wil je meer weten over de Fusion Drive van Apple dan raden we je aan om zijn artikelen te lezen op zijn persoonlijke Tumblr blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*