Buyers-guide: iMac 2012 kopen (Review)

OS X

Toen Apple in oktober de nieuwe iMac aankondigde was iedereen geschokt door het prachtig nieuwe slanke ontwerp. Volgens het bedrijf uit Cupertino is dit dan ook de snelste, mooiste en beste iMac die tot op heden is gemaakt. De vraag is natuurlijk of de iMac ook daadwerkelijk je geld waard is voor een upgrade?

Het grootste verschil van de iMac uit 2012 is natuurlijk het ontwerp. In mijn ogen is de basis van het ontwerp hetzelfde gebleven, maar ziet het er simpelweg beter uit, meer van deze tijd. Hoewel Apple claimt dat de randen van de iMac slechts 5mm dik zijn, is de iMac in het midden wel vier keer zo dik. Wanneer je naar de iMac kijkt in een bepaalde hoek dan lijkt de all-in-one ongelooflijk dun, maar dat is in veel gevallen niet meer dan een optische illusie. Het is echter wel de best uitziende computer die je op de markt kan krijgen, op grote afstand van de concurrentie die in de afgelopen jaren vooral bij Apple hebben afgekeken.

Prijzen iMac 2012

[tab name=’21,5-inch: 2,7-GHz’]

  • 2,7-GHz quad-core Intel Core i5-processor
  • 8 GB geheugen
  • Harde schijf van 1TB
  • NVIDIA GeForce GT 640M met 512 MB

[table id=44 /][/tab]
[tab name=’21,5-inch: 2,9-GHz’]

  • 2,9-GHz quad-core Intel Core i5-processor
  • 8 GB geheugen
  • Harde schijf van 1 TB
  • NVIDIA GeForce GT 650M met 512 MB

[table id=45 /][/tab]
[tab name=’27-inch: 2,9-GHz’]

  • 2,9-GHz quad-core Intel Core i5-processor
  • 8 GB geheugen
  • Harde schijf van 1 TB
  • NVIDIA GeForce GTX 660M met 512 MB

[table id=46 /][/tab]
[tab name=’27-inch: 3,2-GHz’]

  • 3,2-GHz quad-core Intel Core i5-processor
  • 8 GB geheugen
  • Harde schijf van 1 TB
  • NVIDIA GeForce GTX 675MX met 1 GB

[table id=47 /][/tab]
[end_tabset]
Ontwerp

De nieuwe en dunnere iMac zorgt er natuurlijk ook voor dat Apple concessies heeft moeten doen met bepaalde onderdelen. Het is namelijk de eerste iMac zonder een optische drive. Hoewel het dankzij de Mac App Store en iTunes geen groot probleem hoeft te zijn, had ik persoonlijk toch graag de keuze gehad. Het prachtige scherm van de iMac zorgt er namelijk voor dat dit het perfecte apparaat is om films en televisie series mee te kijken, je moet daarvoor nu iTunes moeten gebruiken of kiezen voor een externe Dvd-speler die kan worden verbonden via een USB-poort. Aan de achterkant zijn in totaal vier USB 3.0-poorten te vinden, twee Thunderbolt-poorten, SD-kaart slot, en een Gigabit-ethernet aansluiting. Helaas is er nog steeds geen HDMI-poort aanwezig. Daarnaast wordt de Mac standaard geleverd met Mac OS X 10.8.2 Mountain Lion, en krijg je er naast het toetsenbord ook een Magic Mouse of Magic Trackpad bij.

Een ander nadeel van het nieuwe ontwerp is dat Apple ook de speakers heeft moeten aanpassen. Persoonlijk ben ik niet snel iemand die genoegen heeft met de standaard speakers die je bijvoorbeeld kan vinden in een laptop of all-in-one, maar de speakers van de iMac waren erg goed. Zoals je als leest waren ze erg goed, want het model uit 2012 is een stapje terug, de midden- en hoge tonen klinken nog steeds erg goed, maar er is geen bas meer, waardoor muziek al snel blikkerig begint te klinken. Het is dan waarschijnlijk ook verstandig om een los setje aan te schaffen als je dol bent op muziek luisteren of films kijken op je iMac.

Scherm

De iMac komt al sinds jaar en dag in twee verschillende modellen, het goedkopere 21,5-inch model heeft een 1920 x 1080 pixels scherm, het duurdere 27-inch heeft een prachtig scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Voor zowel het 21,5-inch als het 27-inch model heeft Apple gebruik gemaakt van een IPS paneel, maar toch is de beeldkwaliteit van het scherm omhoog gegaan. Volgens Apple heeft dit te maken met het feit dat het scherm nu aan het glas is gelamineerd waardoor het glas 70 procent minder zou moeten reflecteren. Het betekent niet dat alle problemen zijn opgelost, maar in vergelijking met veel andere systemen komt de iMac wel als beste uit de test. Door gebruik te maken van deze nieuwe methode ziet het scherm er ook zichtbaar beter uit. De kleurweergave is fantastisch en de helderheid indrukwekkend te noemen.

Prestaties

Voor de review hebben wij gebruik gemaakt van het 21,5-inch model met een 2,9-GHz quad-core i5 die ook in het duurdere 27-inch model te vinden. De prestaties tussen deze basismodellen zullen dan ook niet veel verschillen, al is de grafische kaart van het 21,5-inch model wel minder, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met het hogere resolutie scherm van de 27-inch iMac die daardoor een snellere GPU benodigd is. Op het gebied van prestaties is er echter weinig reden tot klagen. Bij het openen van een groot aantal applicaties en tabbladen vertraagde de Mac op geen enkel moment. De iMac is ook uitermate geschikt voor het spelen van games, bij games zoals Portal 2 haalde de iMac zonder veel problemen 60FPS op de hoogste resolutie en met alle opties ingeschakeld, ook vertraagde de iMac geen enkel moment. Duidelijk is in ieder geval dat de nieuwe GeForce kaarten een stap zijn in de juiste richting. Tijdens het draaien van benchmarks en het spelen van games maakte ik me wel zorgen over de geluidsproductie en warmteontwikkeling van de dunnere iMac, maar dit bleek erg mee te vallen. Het is niet zo dat je de fans helemaal niet hoort, maar tijdens het spelen van games of het converteren van video’s bleef de iMac qua geluidproductie rustig en ook viel het ook met de hitteontwikkeling mee. Zorg er echter wel voor dat je genoeg ruimte hebt tussen de achterkant van je iMac en de muur, aangezien de hitte er bij de iMac aan de achterkant wordt uitgeblazen.

Fusion Drive

Naast het nieuwe ontwerp heeft Apple ook de zogeheten Fusion Drive geïntroduceerd tijdens de aankondiging in oktober. Deze hybride schijf combineert de snelheid van een SSD met de capaciteit van een traditionele harde schijf. Hoewel we vergelijkbare oplossingen eerder hebben gezien lijkt de Fusion Drive van Apple echt naadloos te werken. De eerste 128GB aan data inclusief het besturingssysteem die je op je iMac zet zal automatisch op de veel snellere SSD worden geplaatst. De data die niet langer past op je SSD zal automatisch op je harde schijf worden geplaatst, maar de Fusion Drive zal automatisch in de gaten hebben wanneer bepaalde data vaak worden geopend. Deze data zal ondertussen worden overgeplaatst op de SSD waardoor veel gebruikte applicaties, games, documenten sneller kunnen worden geopend. Door het gebruik van de Fusion Drive start de iMac ook vele malen slechter, in slechts 14 seconden kan de all-in-one volledig worden gebruikt.

Configuraties

De 21,5-inch iMac met de Intel Core i5 2,7-GHz quad-core processor, 8GB aan RAM, NVIDIA GeForce GT 640M grafische processor, en een 1TB harde schijf is in de Apple Store nu te verkrijgen voor € 1.379,00. Het is duurdere en snellere 21,5-inch model (€1579,00) komt met een Core i5 2,9-GHz quad-core processor, 8GB aan RAM, NVIDIA GeForce GT 650M grafische processor, en een 1TB harde schijf. Dit model kan ook worden uitgerust met een 3,1-GHz quad-core i7 (€200,00) en een Fusion Drive van 1TB (€250,00).

Het 27-inch model met de Core i5 2,9-GHz quad-core processor, 8GB aan RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M grafische processor, en een 1TB harde schijf. De duurdere variant is uitgerust met een Core i5 3,2-GHz quad-core processor, 8GB aan RAM, NVIDIA GeForce GTX 675MX grafische processor, e een 1TB harde schijf. Beide modellen kunnen worden uitgerust met een Fusion Drive van 1TB (€250,00) of 3TB (€400,00). Het duurste 27-inch model kan daarnaast ook nog worden geüpgraded naar een 3,4-GHz quad-core i7 (€200,00) en de snellere GeForce GTX 680MX met 2 GB GDDR5 (€150,00).

Conclusie

De nieuwe iMac is net zoals Apple zegt de beste iMac die het bedrijf tot op heden heeft ontwikkeld. Het nieuwe ontwerp en het verbeterde scherm zal ongetwijfeld bij iedereen in de smaak vallen. Op het gebied van prestaties kan de iMac nog steeds zonder veel problemen met de concurrentie mee, al had er van ons wel standaard een Intel Core i7 gebruikt mogen worden voor het duurste 27-inch model. In mijn ogen is de iMac 2012 de beste all-in-one desktop die je kan vinden op de markt. Er is tot op heden nog geen fabrikant geweest die hetzelfde prachtige ontwerp, functies en kracht kan leveren voor de prijs van de iMac.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*