Qualcomm roadmap lekt uit, Snapdragon 820 op komst

Processors

QualcommDe roadmap van Qualcomm voor de tweede helft van 2015 lijkt volledig te zijn uitgelekt, waardoor we mogelijk precies weten waar de snelste smartphones van 2015 op zullen draaien. Het vlaggenschip voor de tweede helft van het jaar is zonder twijfel de Snapdragon 820. Deze nog onaangekondigde chip wordt gefabriceerd op een 14nm procedé en maakt gebruik van Qualcomm’s eigen 64-bit CPU cores gebaseerd op de Taipan architectuur.

Het bedrijf voorzag in de afgelopen jaren ook zijn Snapdragon chips van aangepaste Krait-cores, maar doordat alle producten sneller dan verwacht de stap hebben gemaakt naar een 64-bit architectuur, besloot Qualcomm om gebruik te maken van de standaard ARM cores (Cortex-A53/A57) en big.LITTLE architectuur.

[sc:adsense-tekst ]

Met de Snapdragon 820 komt daar weer verandering in, want volgens de gelekte roadmap beschikt deze nieuwe chipset over acht prestatiegerichte TS2-cores. Mocht deze processor op tijd klaar zijn, dan kan deze chip mogelijk al zijn opwachting maken in de Galaxy Note 5 en enkele andere high-end toestellen die gepland staan voor de tweede helft van 2015.

Doordat de nieuwe high-end chip van Qualcomm wordt gebakken op een 14nm procedé, verwachten we dat de prestaties aanzienlijk hoger zullen uitvallen ten opzicht van de 20nm Snapdragon 810, en ook valt het energieverbruik vermoedelijk lager uit. Samsung en GlobalFoundries zouden beide verantwoordelijk zijn voor de productie van de chips.

Naast 8 nieuwe cpu-cores beschikt de Snapdragon 820 ook over een nieuwe Adreno 530-gpu, inclusief ondersteuning voor LPDDR4 RAM en een 4G/LTE Cat. 10 modem (MDM9X55).

De Snapdragon 820 is echter niet de enige chipset die in de tweede helft van 2015 verschijnt, want de 20nm Snapdragon 815 is ook in de maak. Het gaat hier opnieuw om een octa-core chip, maar ditmaal wordt er gebruik gemaakt van de big.LITTLE configuratie, waarbij vier snelle TS2-cores gecombineerd worden met vier zuinige TS1-cores. Onder het silicone vinden we verder een Adreno 450 en de Snapdragon 815 ook ondersteunt LPDDR4 geheugen en Cat 10 4G/LTE.

[sc:adsense-tekst ]

Fabrikanten kunnen voor de mid-range producten kiezen uit de Snapdragon 620, Snapdragon 625 en de Snapdragon 929. De Snapdragon 625 en 629 lijken op papier identiek aan elkaar te zijn. Het gaat hier om een octa-core ontwerp met een Adreno 418-gpu, LPDDR4 ondersteuning en een iets goedkopere MDM9X45 4G/LTE modem (Cat. 10). De chipset wordt gefabriceerd op een 20nm procedé. Het is onduidelijk of deze chipsets gebruik maken van de Taipan-cores of dat het hier gaat om het standaard ontwerp van ARM.

De Snapdragon 620 is een goedkopere quad-core processor en maakt volgens de gelekte informatie wel gebruik van Qualcomm’s eigen Taipan architectuur. Deze cores zouden zijn geklokt op 2 tot 2,5Ghz en de Adreno 418 wordt gebruikt als grafische processor. Verder is er ondersteuning aanwezig voor het iets tragere LPDDR3 geheugen, maar is het modem wel identiek aan dat van de Snapdragon 625 en 629.

Als laatste hebben we nog de Snapdragon 616-soc. Deze chip is voorzien van acht Cortex-A53-cores (ARM) die draaien op een klokfrequentie van 1,8 tot 2,2GHz in combinatie met een Adreno 408-gpu. Deze chipset is uitgerust met een 4G/LTE Cat. 6 modem en wordt gebakken op een 28nm procedé.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*