OS X 10.11 El Capitan: Dit zijn de nieuwe features

Besturingssystemen

OS X 10.11 El CapitanTijdens de WWDC 2015 presentatie op maandagavond kondigde Apple OS X 10.11 El Capitan aan, de nieuwste versie van het Mac besturingssysteem. Apple heeft in OS X El Capitan meerdere apps onder handen genomen, waaronder Safari, Notities en Mail, verder zijn de mogelijkheden uitgebreid van de Spotlight zoekfunctie, is Metal nu beschikbaar voor de Mac en ook werden er een groot aantal kleinere nieuwe features en verbeteringen aangekondigd voor OS X 10.11 El Capitan.

De eerste app die tijdens de presentatie werd besproken is de Safari browser. Gebruikers kunnen in OS X 10.11 een website “pinnen”, zodat de website altijd zichtbaar is in de bovenste balk van Safari, vergelijkbaar met het toevoegen van een website aan je favorieten. Safari geeft in El Capitan straks ook weer welke tabbladen muziek aan het afspelen zijn, en deze kan de gebruiker individueel dimmen.

[sc:inpost-tekst ]

In de Mail-app van OS X 10.11 El Capitan zijn ook de nodige veranderingen en verbeteringen op te merken. Bij het opstellen van een e-mail in full-screen modus kan er gebruik worden gemaakt van tabbladen en gebruikers kunnen in de tussentijd ook snel terugkeren naar het inbox venster om bijvoorbeeld een nieuwe inkomende e-mail te lezen. Andere vernieuwingen zijn gestures voor het archiveren en verwijderen van e-mails door over het trackpad te swipen.

Spotlight werd vorig jaar al volledig voorzien van een nieuwe interface en mogelijkheden en in OS X 10.11 El Capitan zijn deze features nog verder uitgebreid. De zoekfunctie van OS X begrijpt opdrachten in de menselijke taal en kan in vrijwel alle native apps OS X 10.11 op zoek naar informatie. Daarnaast is het mogelijk om Spotlight los te koppelen van de menubalk, waarbij het venster kan worden verplaatst en ook van formaat kan worden gewijzigd.

De laatste serieuze verandering in OS X 10.11 El Capitan is het ontwikkelplatform Metal dat straks ook voor OS X beschikbaar is. Metal werd eerder al geïntroduceerd voor iOS en moet de prestaties van software verbeteren dat zwaar afhankelijk is van een grafische processor. Apple heeft in Metal de OpenGL-library vervangen en daarom zullen ontwikkelaars zelf nog wel ondersteuning moeten toevoegen voor het platform. Tijdens de presentatie bleek al dat game ontwikkelaar Blizzard en ontwikkelaars van de Unreal- en Unity-engines Metal gaan ondersteunen, net zoals Autodesk en Adobe.

Naast alle nieuwe features en updates voor apps belooft Apple in OS X 10.11 flinke verbeteringen qua prestaties. Apps zouden op bepaalde systemen zelfs 40 procent sneller laden en het wisselen tussen software zou twee keer zo snel moeten verlopen. Het openen van een PDF-bestand in preview zou zelfs vier keer zo snel verlopen in vergelijking met voorgaande versies van OS X.

OS X 10.11 El Capitan is nu beschikbaar voor ontwikkelaars. In juli zal er ook een publieke bèta worden vrijgegeven, gevolgd door de officiële lancering in het najaar van 2015. Deze nieuwe versie van OS X draait op alle Mac’s die ook op Yosemite draaien en kan kosteloos worden gedownload.

[sc:adsense-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*