Samsung komt pas over 5 jaar met eigen GPU

Processors

SamsungSamsung lijkt weer op de weg terug naar de top te zijn, na een tegenvallend jaar is het bedrijf dit jaar weer helemaal terug met de populaire Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge smartphones. Het Koreaanse bedrijf weet als 1 van de weinigen een vuist te maken tegen de iPhone van Apple en daar is een goede reden voor. In de afgelopen jaren zagen we al verschillende high-end Android smartphones van Samsung met de intern ontwikkelde Exynos-soc, echter is het dit jaar voor het eerst dat alle varianten van het vlaggenschip draaien op de Exynos processor, inclusief 4G connectiviteit.

De Exynos 7420 van Samsung bleek niet alleen de snelste chip op de markt te zijn, maar dankzij het veel kleinere 14nm-procedé is de chip ook een stuk zuiniger en blijft hij onder belasting veel koeler in vergelijking met de Snapdragon chipsets van Qualcomm. Toch zijn er nog een aantal dingen waar Samsung nog niet verantwoordelijk voor is, waaronder de GPU wat nog altijd een standaard ARM ontwerp is. Het lijkt de volgende logische stap te zijn om een eigen grafische processor te ontwikkelen en het is ook al het onderwerp geweest van vele geruchten. Bronnen uit de industrie claimen echter dat Samsung dit project heeft uitgesteld met maar liefst 5 jaar.

[sc:inpost-tekst ]

Eerdere geruchten suggereerden dat Samsung mogelijk AMD zou willen overnemen om de divisie die aan de GPU werkt te versterken. Dat blijkt nog steeds een mogelijkheid te zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat Samsung op korte termijn afscheid gaat nemen van de ARM Mali-gpu’s, en dat is niet zonder reden.

ARM is tot op heden een betrouwbare partner gebleken en het weet met zijn GPU’s vaak betere prestaties te leveren dan de concurrentie, zoals de Adreno en PowerVR GPU’s. Toch zal het een kwestie van tijd zijn voordat de eerste chipset met een custom Samsung-gpu wordt geïntroduceerd. Het bedrijf is er al in geslaagd om verschillende ingenieurs te contracteren van NVIDIA, AMD en Intel om de ontwikkeling te versnellen, en een volledig eigen Exynos chipset is dan ook erg waarschijnlijk, maar daar zullen vermoedelijk nog wel wat jaartjes overheen gaan.

[sc:inpost-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*