‘Moeder robot’ bouwt en verfijnt haar eigen kinderen door middel van ‘natuurlijke selectie’

Experimenteel

Er is een ‘moeder’ robot ontwikkeld die zijn eigen ‘kinderen’ kan bouwen en kan testen welke ontwerpen het best presteren, om daarna het ontwerp aan te passen en verder te verbeteren. De wetenschappers van de Cambridge University laten in de onderstaande video de robot zien die zijn eigen ‘baby’s’ heeft gemaakt en ziet hoe ze hun eerste stapjes zetten.

Tijdens dit proces voert de robot een controle uit en maakt zelf een selectie welke het best presteren, en past daarop automatisch het ontwerp aan op dezelfde manier waarop de evolutie werkt in de natuur. Het is de eerste keer dat het proces van de natuurlijke evolutie succesvol is verwerkt in een machine, en het is een belangrijkste stap in de zoektocht naar kunstmatige intelligentie.

[youtube id=”h__eZePFj8Y”]

De robot is geprogrammeerd om een kubus te bouwen met een kleine motor, die in staat is om te bewegen, en daarna het ontwerp te verfijnen op basis van eigen waarnemingen van hoe efficient de kubus zichzelf verplaatst. In vijf afzonderlijke experimenten mocht de robot kinderen blijven bouwen tot 10 generaties, waarbij elke keer de beste robot werd geselecteerd voor de basis van het volgende kind.

[sc:adsense-tekst ]

Onderzoekers ontdekten dat de robot de beste eigenschappen doorgaf aan de volgende generatie, waardoor de laatste kubus-bots hun taak twee keer zo snel konden uitvoeren als de eerste generatie. De ‘moeder’ robot bepaalde welk kind het snelste was door de afstand te meten die de robot kan afleggen in een bepaalde tijd. Het proces van ontwerpen, bouwen en testen werd door de robot in ongeveer 10 minuten afgerond.

De succesvolste individuen bleven elke generatie onveranderd, terwijl de minder succesvolle ‘kinderen’ werden aangepast. Na verloop van tijd werden er verschillende ontwerpen gemaakt, niet alleen door middel van optimalisaties, maar ook omdat de robot nieuwe vormen en bewegingspatronen heeft uitgevonden, inclusief ontwerpen die een mens niet zou kunnen hebben gebouwd.

Het is zonder twijfel een interessant project, maar er is nog een lange weg te gaan voordat we robots kunnen verwelkomen die kijken, handelen en denken zoals de mens. Er zijn inmiddels veel technologieën die de onderzoekers zullen helpen bij het toevoegen van bepaalde aspecten van de biologie aan de technische wereld.

[sc:adsense-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*