Google ziet Samsung dominantie als bedreiding

Google

Key-Lime-Pie-Android-5Android is in de afgelopen 12 maanden opnieuw vreselijk hard gegroeid en het besturingssysteem heeft deze groei voornamelijk te danken aan de populaire producten van Samsung. De Koreaanse fabrikant is momenteel verantwoordelijk voor 40% van alle verkochte Android producten, maar is het besturingssysteem niet teveel afhankelijk van Samsung? Het bedrijf zelf zal ongetwijfeld denken van niet, maar Google daarentegen zou zich wel druk maken, want bij een groot marktaandeel komen vaak ook meer eisen. Uit een recent artikel dat te lezen is op de website van The Wall Street Journal blijkt dat Google zich zorgen maakt over Samsung en dat het bedrijf hoopt dat andere fabrikanten deze trend snel een halt kunnen toebrengen.

De angst van Google komt overigens niet als een verassing, want hoewel Andy Rubin Samsung prees vanwege het succes, zei de executive van Google ook dat Samsung een bedreiging kan gaan vormen als ze nog groter worden. Op dit moment heeft de Koreaanse fabrikant maar liefst 200 miljoen meer producten verkocht dan de volgende grootste fabrikant. Je weet waarschijnlijk wel dat Google geld genereert doormiddel van advertentie inkomsten en diensten zoals Maps en YouTube. De reden dat Google zich druk begint te maken om Samsung is omdat ze Google mogelijk kunnen vragen om een groter deel van de winst. Volgens het artikel heeft Samsung al meer dan 10% van de inkomsten ontvangen en kan niemand Google garanderen dat het daarbij ook blijft, want het is goed mogelijk dat het bedrijf in de toekomst nog meer geld wil zien.

De dominantie van Samsung zou dan ook de reden zijn dat Google vorig jaar Motorola heeft overgenomen, volgens velen om de patent-portflio, maar als je naar de geschiedenis kijkt dan zie je dat het bedrijf eigenlijk maar erg weinig succes hiermee heeft geboekt. Het lijkt er in mijn ogen meer op dat Google met Motorola een serieuze concurrent wil gaan worden van Samsung. In december vorig jaar nam het bijvoorbeeld Samsungs vice president of strategic marketing, Brian Wallace, al over. De verwachting is dan ook dat het bedrijf in de zomer met de Motorola X gaat komen, waarvoor Google naar verluidt ook een gigantisch marketing budget heeft gereserveerd.

Het is nooit goed wanneer één bedrijf de volledige markt domineert en met Google’s enorme budget kan het weleens een serieuze bedreiging gaan worden voor Samsung. Echter is Samsung op 14 maart eerst aan de beurt, want op deze dag zal de Galaxy S IV voor het eerst aan de wereld worden getoond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*