Virtuele assistent Siri komt met OS X 10.12 naar de Mac

Besturingssystemen

De geruchten doen al lange tijd de ronde, maar dit jaar zou de virtuele assistent Siri eindelijk naar de Mac komen. Het doorgaans goed geïnformeerde 9to5Mac meldt dat Apple de ondersteuning van Siri voor OS X al drie jaar aan het testen is en dat de feature zijn debuut gaat maken met OS X 10.12. Siri voor OS X krijgt volgens de site een icoon in de menubalk en ook kunnen gebruikers een toetsenbord snelkoppeling instellen en andere instellingen configureren via systeemvoorkeuren.

Siri komt naar de Mac

Wanneer een gebruiker klikt op de Siri-knop in de menubalk verschijn er een transparante interface in de rechterbovenhoek, zoals je kan zien op de bovenstaande afbeelding. De interface toont bewegende kleurrijke golven om aan te geven dat het op dat moment spraak aan het herkennen is. Het ontwerp van de interface zou nog niet vast staan en kan nog gaan veranderen voor de introductie van OS X 10.12.

Apple test sinds 2012 al intern versies van OS X met Siri integratie, maar volgens meerdere bronnen heeft Siri nu eindelijk een gepolijst interface gekregen en is het bijna klaar om publiekelijk te worden gelanceerd. Het nieuwe besturingssysteem, OS X 10.12, wordt in juni op de eerste dag van de Worldwide Developers Conference (WWDC 2016) aangekondigd.

Wanneer een Mac direct is verbonden met het stopcontact kunnen gebruikers Siri ook activeren met het commando ‘Hé, Siri’, net zoals dat nu al mogelijk is op de recente iPhones en iPads. De verwachting is dat Siri de belangrijkste feature gaat worden van OS X 10.12, codenaam Fuji, samen met een aantal kleine aanpassingen aan de gebruikersinterface. De visuele wijzigingen zouden overigens minder groot zijn in vergelijking met OS X 10.10 Yosemite in 2014.

Siri werd in 2011 gelanceerd voor de iPhone 4s en sindsdien heeft Apple de virtuele assistent ook naar de iPad, iPod Touch, Apple TV en Apple Watch gebracht. Overigens is Siri pas sinds april 2015 te gebruiken in het Nederlands, nadat de iOS 8.3-update werd uitgebracht met ondersteuning voor de Nederlandse taal. Momenteel werkt Siri overigens nog niet in het Nederlandse op de vierde-generatie Apple TV. De virtuele assistent kan op de iPhone, iPad en iPod Touch zoeken op het web, apps starten, tussenstanden van sportwedstrijden bekijken, muziek afspelen, het weer opvragen, notities maken, afspraken in de agenda plannen en nog veel meer.

[sc:adsense-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*