Aptina camera sensor maakt opnemen van 4K video’s mogelijk op smartphones en tablets

Archief

aptina 4kTijdens de aankondiging van de HTC One werd het duidelijk dat de megapixel race volgens HTC nutteloos is. Maar er zijn altijd nog een hoop bedrijven die hier niet zo over denken, Aptina hoort bij deze groep, want het bedrijf kondigde twee nieuwe camera sensors aan, de AR1230 en de AP1330. De ARP1230 heeft een 12-megapixel sensor en de AP1330 een 13-megapixel sensor. Beide producten kunnen op 96 frames per seconde video’s opnemen in 1080p, maar daarnaast ondersteunen ze beide ook 4K video’s op 30 frames per seconde.

Het lijkt echter op dit moment nog pure overkill te zijn, want hoewel er dit jaar al een aantal 4K televisies zullen verschijnen voor exorbitante prijzen, zal het nog wel even duren totdat de resolutie de standaard wordt. Op dit moment zal de industrie eerst nog maar eens manier zien te creëren die het distribueren van de 4K video’s mogelijk maakt. Volgens Sony zal elke video namelijk rond de 100GB gaan wegen. Nieuwe video codecs zoals h.265 zullen moeten helpen bij het comprimeren van de video’s, maar alsnog hebben we te maken met een enorme dataoverdracht.

De sensors van Aptina zullen echter in de tweede helft van dit jaar al zijn te vinden in hardware voor de consument. Wie er gebruik gaat maken van de hardware is op dit moment nog duidelijk, maar Sony en Samsung hebben in het verleden voornamelijk gekozen voor sensors die door Sony zijn ontwikkeld.

Maar de vraag blijft natuurlijk hoeveel verder de industrie nog wil gaan dan 13-megapixels? Persoonlijk zouden wij liever sensors zien die zich richten op de kwaliteit van de foto’s en video’s in plaats van op het aantal megapixels. HTC gaat het met Ultrapixel-camera van de HTC One voor het eerst proberen, en laten we hopen dat het bedrijf zijn beloftes waar kan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*