PlayStation 4 Neo of PS4.5: Wat kunnen we verwachten?

Gaming

De bekende gamebeurs E3 gaat volgende week van start en de verwachting is dat we niet alleen een hoop nieuwe games krijgen te zien, maar ook nieuwe hardware. Het is namelijk aannemelijk dat Sony op de E3 komt met een verbeterde uitvoering van de PlayStation 4, die we tot op heden hebben omschreven als de PlayStation 4 Neo, hoewel dat vermoedelijk niet de officiële naam van het product zal zijn. In dit artikel zetten we de laatste nieuwtjes voor je op een rij.

PlayStation 4 Neo of PS4.5

De eerste geruchten over een nieuwe PlayStation 4 verschenen in maart van dit jaar. Kotaku wist destijds exclusief te bevestigen dat Sony werkt aan een “PS4.5”, dat volgens de site niet de daadwerkelijke naam van het product is. Sony zou ontwikkelaars al hebben geïnformeerd over de nieuwe hardware zodat ze voldoende tijd zouden hebben om zich voor te bereiden. Niet veel later kwam The Wall Street Journal met een vergelijkbaar rapport, waaruit bleek dat er een verbeterde en snellere machine op komst is.

Sony zou de PlayStation 4 Neo of PS4.5 volgens Kotaku hebben voorzien van een verbeterde grafische processor om games te ondersteuning in 4k, en een snellere cpu. Verschillende experts verwachten dat de nieuwe console het mogelijk maakt om geavanceerdere games te ontwikkelen voor de PlayStation VR, die vanaf oktober verkrijgbaar is. Deze virtual reality-games eisen namelijk veel meer rekenkracht, omdat ze alle beelden afzonderlijk per oog moeten renderen, waardoor de grafische kwaliteit van de huidige PlayStation 4-games in combinatie met de vr-bril in ieder geval niet haalbaar is met de huidige PlayStation 4. Door de PlayStation 4 Neo te voorzien van betere hardware hoopt Sony het gaat met de HTC Vive en Oculus Rift enigszins te dichten.

De site Giant Bomb claimt dat de huidige 1,6Ghz-cpu is geüpgraded naar 2,1Ghz, de gpu de stap maakt van een AMD GCN met 18 CU’s (800Mhz) naar 36 CU’s (911Mhz) en de bandbreedte van de 8GB aan GDDR5-geheugen zou een sprong hebben gemaakt van 176GB/s naar 218GB/s. Volgens de site komt de PlayStation 4 voor 399,99 euro in de winkels te liggen. Daarnaast bleek ook dat PlayStation ontwikkelaars worden verplicht om twee versies van iedere game te maken: een versie voor de normale PS4, en een versie die optimaal gebruik maakt van de kracht van de PlayStation 4 Neo. Het verschil tussen de twee versies mag echter alleen visueel zichtbaar zijn, want Sony wil de ervaring tussen de twee consoles grotendeels gelijk houden. Ontwikkelaars mogen bijvoorbeeld geen extra DLC uitbrengen voor de Neo of extra modi toevoegen.

Het doorgaans goed geïnformeerde EDGE magazine zegt dat Sony de PlayStation 4 Neo hoofdzakelijk heeft ontwikkeld voor virtual reality, omdat de ervaring op de originele PlayStation 4 simpelweg niet goed genoeg is. Een bron van het magazine omschreef de ervaring met de huidige console zelfs als “verschrikkelijk”.

Het is nog niet duidelijk of de PlayStation 4 Neo of PS4.5 kleiner gaat worden dan de huidige versie. Sony heeft in het verleden vaker kleinere versies van zijn consoles uitgebracht en het is goed mogelijk dat dit ook dit jaar gaat gebeuren. Microsoft komt volgende week vermoedelijk wel met de Xbox One Slim, daarbij moet overigens wel worden opgemerkt dat de console van Microsoft ook aanzienlijk groter is dan de PlayStation 4.

Gezien het enorme aantal geruchten over de PS4.5 of PS4 Neo durven we wel met zekerheid te stellen dat de console er dit jaar komt. De grote vraag is alleen nog wanneer?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*