Opvolgers van iPhone 7 en 7 Plus met chipset van Intel?

Smartphones

Intel kondigde afgelopen dinsdag aan dat het een overeenkomst heeft gesloten met een grote speler op de smartphone markt voor de productie van mobiele computer chips, die gebaseerd zijn op de ontwerpen van ARM. Het gaat hier vermoedelijk niet om de twee huidige marktleiders, zo produceert Samsung zijn eigen chips en is TSMC verantwoordelijk voor de productie van de Apple A9-soc voor de iPhone 6s-serie. Analisten suggereren echter dat deze situatie in de toekomst zou kunnen veranderen.

Apple A-serie chips door Intel?

De chipfabrikant produceert al tijden chips die ontworpen zijn door klanten, maar deze chips waren tot op heden gebaseerd op Intel’s eigen architectuur. Daar gaat in de nabije toekomst verandering in komen, want Intel gaat nu ook mobiele chips produceren die op de ontwerpen van ARM zijn gebaseerd. Het bedrijf kan daardoor eveneens concurreren met TSMC en Samsung wat betreft orders voor toekomstige iPhones en iPads.

Apple ontwerpt zijn eigen A-serie chipsets voor de iPhone en iPad, desalniettemin zijn ze in de basis gebaseerd op de ARM-architectuur, waarvoor het bedrijf ook een licentie heeft afgenomen. Deze chipsets werden altijd door Samsung en TSMC geproduceerd, maar Apple zou minder afhankelijk willen worden van Samsung, en naar verluidt is TSMC de exclusieve leverancier van chips voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Het is daardoor niet ondenkbaar dat Apple in de toekomst ook zijn ontwerpen laat produceren door Intel. Ten eerste maakt Apple graag gebruik van meerdere leveranciers, om te voorkomen dat ze afhankelijk worden van een enkele leverancier. Ten tweede worden de chips van Intel gebruikt voor alle huidige Macs en dit versterkt de onderhandelingspositie wanneer Apple het bedrijf ook zou willen inschakelen voor de productie van mobiele chips.

Veel zal afhangen van de licentievoorwaarden, want het zou kunnen zijn dat de productie van op maat gemaakte ontwerpen, zoals die van de A-serie chips, niet zijn toegestaan. Daarnaast verwacht Intel volgend jaar met 10nm-chips te komen; de Kaby Lake-architectuur wordt nog geproduceerd op een 14nm productie procedé.

Gezien de planning bij dergelijke contracten, wordt niet verwacht dat we eerder dan 2019 een door Intel geproduceerde A-serie chip krijgen te zien. Intel zou wel verantwoordelijk zijn voor het LTE/4G-modem van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*