Samsung Galaxy S4 officieel aangekondigd: 5-inch 1080p scherm, Exynos 5 Octa, lancering in April

Samsung

samsung-galaxy-s4-10Samsung heeft zojuist dan toch eindelijk de Galaxy S4 voor het eerst aan de wereld onthuld tijdens een speciaal evenement in de Radio City Music Hall in New York. De presentatie werd afgetrapt door Samsungs hoofd van mobiele communicaties, JK Shin, die onmiddellijk een aantal geruchten bevestigde om daarna het vlaggenschip voor het eerst te tonen aan de wereld, hoewel het ontwerp identiek was aan eerdere lekken. De Galaxy S4 zal eind april in 155 verschillende landen worden gelanceerd, waaronder Nederland, en het toestel zal in een 3G en 4G/LTE versie zijn te verkrijgen. Het toestel weegt 130 gram en is net zoals de Galaxy S3 volledig gemaakt van polycarbonaat en beschikbaar in twee kleuren, zwart en wit. De behuizing is slechts 7,9mm dik, en daardoor dunner dan de Galaxy S3 (8,3mm), ondanks het feit dat er gebruik is gemaakt van een groter scherm zijn beide toestellen allebei even lang (136mm).

Het 5-inch scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en wordt beschermd door Corning’s Gorilla Glass 3, en staat bekend als een Super-AMOLED HD type scherm met 441 pixels-per-inch. De smartphone biedt verder ondersteuning voor de supersnelle 802.11ac Wi-Fi standaard, maar kan natuurlijk ook prima overweg met de gebruikelijk a/b/g/n netwerken. Naast Wi-Fi connectiviteit is er ook Bluetooth 4.0, LTE categorie 3 (100/50MBps) en IR blaster connectiviteit aanwezig. Onder de behuizing is een verwisselbare 2600mAh accu te vinden, 2GB aan RAM en 16, 32 of 64GB aan opslagruimte (dat met maximaal 64GB kan worden uitgebreid doormiddel van een microSD kaart). De gebruikte processor zal afhangen van de regio, maar het zal gaan om een Samsung Exynos 5 Octa (8-core 1,8Ghz) of een Qualcomm Snapdragon 600 (4-core 1,9GHz), volgens de laatste berichten zal de versie met de Snapdragon processor alleen in de Verenigde Staten zijn te verkrijgen, wat betekent dat Nederland de Exynos 5 Octa versie krijgt.

De presentatie van Samsung richtte zich ook voornamelijk op de nieuwe 13-megapixel camera op de achterkant, die volgens het bedrijf meer dan 100 foto’s kan schieten in slechts vier seconden, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over mislukte foto’s. Op de voorkant is een standaard 2-megapixel camera te vinden, hoewel Samsung wel een aantal nieuwe software functies introduceerde voor de front-facing camera. Het heeft ook de zogeheten “Sound and Shot” functie die de gebruiker een korte audio clip van vijf seconden laat opnemen voordat je een foto maakt. Een andere ongebruikelijke software functie is de dual-camera modus, die tegelijkertijd een foto maakt met de camera op de voor- en achterkant en deze samenvoegt in een enkele foto.

Het houdt overigens maar niet op, want Samsung heeft een ongekend aantal nieuwe functies toegevoegd aan Android 4.2.2 Jelly Bean. Eerder schreven we al over de eye-tracking functionalteit van de Galaxy S4, en deze geruchten blijken nu ook te kloppen. De “Smart Pause” functie pauzeert automatisch een video op het moment dat je niet naar het scherm kijkt, en hervat deze ook direct wanneer je je ogen weer richt op het scherm, met de “Smart Scroll” functie is het mogelijk om door je e-mails en webpagina’s te scrollen zonder te kijken naar het scherm. Het klinkt misschien wat vreemd, maar volgens Samsung herkent de Galaxy S4 je gezicht wanneer je naar het scherm kijkt maar houdt het ook rekening met de bewegingen van je pols om de content te laten bewegen afhankelijk van je eigen bewegingen.

Andere software toevoegingen zijn de S Voice Drive die het herkennen van commando’s eenvoudiger moet laten verlopen terwijl je aan het rijden bent, Optical Reader kan je zakenkaartjes scannen en bijvoorbeeld het nummer bellen of de tekst vertalen en WatchOn zorgt ervoor dat je je telefoon ook kan gebruiken als een afstandsbediening voor je televisie doormiddel van de infrarood poort op de Galaxy S4. Samsung heeft zelfs nog een functie genaamd Group Play aan de software toegevoegd, hiermee is het mogelijk om meerdere Galaxy S4 toestellen met elkaar te synchroniseren en ze te gebruiken als stereo speakers voor het afspelen van muziek. Naast het afspelen van muziek kan Group Play ook worden gebruikt voor het delen van content zoals foto’s, documenten en games, zonder dat je hoeft te zijn verbonden met een draadloos netwerk.

Samsung gaat zich dit jaar ook richten op de gezondheidsmarkt, want S Health is een software functie die je fitness niveau kan bijhouden. In de Galaxy S4 is een ingebouwde stappenteler aanwezig die je precies kan vertellen hoeveel stappen je het gelopen of gerend, maar de verwachting is dat het toetel in de toekomst ook zal gaan werken met nieuwe Samsung accessoires voor bijvoorbeeld je hartslag of het aantal verbrande calorieën. De Galaxy S4 is overigens ook één van de eerste high-end smartphones met een sensor die de temperatuur en luchtvochtigheid kan het meten, en deze informatie wordt onmiddellijk uitgewisseld met de S Health app op je telefoon. Verder kan de app ook tonen hoeveel calorieën er in jouw maaltijd zitten.

De Galaxy S4 heeft zoals verwacht ook ondersteuning voor gestures waarbij je het scherm niet hoeft aan te raken: Air View en Air Gesture. Met Air View is het mogelijk om een preview te zien van bijvoorbeeld een foto of een webpagina zonder dat je het scherm aanraakt, het enige wat je hoeft te doen is met je vingers over het scherm te zweven. De Air Gesture functie kan worden gebruikt op grotere afstand en laat de gebruiker muziek besturen, inkomende gesprekken beantwoorden of bladeren door foto’s zonder het scherm aan te raken.

Het is duidelijk dat Samsung de Galaxy S4 dit jaar vol heeft gestopt met nieuwe software functies, waarvan we een aantal overigens al kennen van andere fabrikanten, maar het Koreaanse bedrijf weet als geen andere hoe een product in de markt moet worden gezet. De Galaxy S4 vanaf eind april zijn te verkrijgen in Nederland voor een adviesprijs die waarschijnlijk tussen de 600 en 700 euro zal liggen.

Update: In Nederland zal niet zoals eerder vermeldt de Exynos 5 Octa processor zijn te vinden, maar de Qualcomm Snapdragon 600.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*