Waarom de Google Pixel en Pixel XL geen gebruik maken van OIS

Smartphones

De Google Pixel en Pixel werden eerder deze maand geintroduceerd en volgens de experts van DxOMark beschikt het tweetal over de beste smartphonecamera ooit gemaakt. Opvallend genoeg beschikken beide telefoons niet over optische beeldstabilisatie en daar zijn volgens Google enkele goede redenen voor.

Elektronische beeldstabilisatie Pixel-telefoons

Op het Google Product Forum plaatste iemand de vraag waarom de Google Pixel en Pixel XL gebruik maken van elektronische beeldstabilisatie in plaats van optische beeldstabilisatie, een werknemer met de gebruikersnaam IsaacOnCamera kwam kort daarna met de volgende verklaring:

“EIS (elektrisch) en OIS (optisch) hebben zeer verschillende doelen, waardoor het lastig is om ze te vergelijken en te zeggen welke beter of slechter is. OIS verbetert de fotografie prestaties bij weinig licht door fysiek het trillen van de hand te compenseren binnen ieder frame, en EIS verbetert trillende video’s door consistente framing toe te passen tussen meerdere video-frames. EIS wordt alleen gebruikt voor video, terwijl OIS geschikt is voor foto’s en helpt bij weinig licht door het trillen van de hand te compenseren, waardoor er langere belichtingstijden kunnen worden gebruikt.”

Volgens de gebruiker komt optische beeldstabilisatie ook met enkele nadelen, zoals de grootte, en dat zou naar alle waarschijnlijkheid hebben geresulteerd in een dikkere behuizing of een lens die buiten de camera steekt. Het bericht zegt Google gebruik maakt van “world-class software-algoritmen, met name HDR+” om de prestaties van de camera bij weinig licht te verbeteren. In de toekomst zullen de Pixel en Pixel XL nog mooiere foto’s kunnen schieten omdat de camera afhankelijk is van de software, in plaats van hardware.

De 12-megapixelcamera van de Pixel en Pixel XL maakt bij het opnemen van een 4k-video ook gebruik van elektrische beeldstabilisatie, terwijl deze optie in de Nexus 6P ontbrak.

Specificaties

De Google Pixel XL heeft een 5,5-inch oledscherm met een QHD-resolutie (2560 x 1440 pixels), terwijl de Pixel is voorzien 5-inch oledscherm (1920 x 1080 pixels). Onder de motorkap vinden we de Qualcomm Snapdragon 821-soc in combinatie met 4GB LPDDR4-geheugen en 32GB of 128GB opslag, zonder de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Daarnaast kunnen alle foto’s en video’s via Google Photos in de cloud worden opgeslagen in volledige resolutie, zonder opslaglimiet of compressie.

Uit de doos draaien de Google Pixel en Pixel XL op Android 7.1 Nougat met de nieuwe Pixel-launcher, waarmee de Google Assistant kan worden opgeroepen door op de virtuele thuisknop te drukken. Deze slimme assistent kan een conversatie met de gebruiker aangaan, afspraken plannen, een alarm instellen, parkeerplaats onthouden, vragen beantwoorden en nog veel meer.



Wanneer we in Nederland aan slag mogen met de camera van de nieuwe Pixel-telefoons is nog onbekend. Momenteel is het alleen bij Belsimpel.nl mogelijk om een pre-order voor de Pixel of Pixel XL te plaatsen, waarbij een levertijd van drie weken wordt aangehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*