Aliens lijken mogelijk meer op ons dan we denken

Nieuws Wetenschap

De grote vraag blijft natuurlijk of aliens echt bestaan, maar mocht dat het geval zijn dan zullen ze er waarschijnlijk volledig anders uitzien in vergelijking met de wijze waarop ze zijn afgebeeld in sci-fi films, games en boeken. Of het nu gaat om de slanke grijze personages met grote zwarte ogen, de vele vreemde creaties van de Star Wars-films of de gewelddadige Xenomorphs van de Alien-franchise, ze zullen er in het echt waarschijnlijk allemaal anders uitzien als we een groep wetenschappers mogen geloven. Zij zijn namelijk van mening dat als er intelligente aliens bestaan op andere planeten, ze heel erg op ons kunnen lijken.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben een nieuw rapport gepubliceerd waarin wordt aangegeven hoe aliens zich in de loop van de tijd evolueren, waarbij rekening wordt gehouden met veel van dezelfde processor die tot de evolutie van de mens hebben geleid. Het idee is dat mechanismen, zoals natuurlijk selectie, waarschijnlijk universeel zijn en niet alleen betrekking hebben op de Aarde, wat zou kunnen betekenen dat aliens een soortgelijke evolutionaire tijdlijn doormaken.

“Een fundamentele taak voor astrobiologen is het denken hoe een extra-terrestrisch leven zou kunnen zijn”, legt Sam Levin van Oxford’s Deparment of Zoology uit. “Maar het maken van voorspellingen over aliens is moeilijk. Vorige benaderingen op het gebied van astrobiologie zijn grotendeels mechanistisch, waarbij we de Aarde en wat we weten over chemie, geologie en natuurkunde gebruiken om voorspellingen over aliens te maken.”

De onderzoekers besloten het ditmaal anders aan te pakken en keken naar de natuurlijke processen die het leven zouden vormen, zelfs wanneer het heel anders is dan alles wat we op Aarde kennen. “In ons paper beschrijven we een alternatieve aanpak, die evolutionaire theorie gebruikt om voorspellingen te maken die los staan van de Aarde”, zegt Levin. “Dit is een nuttige aanpak, omdat theoretische voorspellingen van toepassing kunnen zijn op aliens die gebaseerd zijn op silicium, zonder DNA en bijvoorbeeld stikstof ademen.”

Mochten aliens vergelijkbaar evolutionair gedrag ervaren als de mensen, dan is het niet onwaarschijnlijk dat er veel gelijkenissen zullen zijn tussen het uiterlijk en de eigenschappen van beide.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*