De eerste Windows 10-apparaten met een Snapdragon 835-soc van Qualcomm zijn officieel aangekondigd. Op de Qualcomm Snapdragon Tech Summit werden de Asus NovaGo en HP Envy x2 gepresenteerd.
HP Envy X2 en Asus NovaGo
HP heeft de Envy x2 voorzien van een 12,3-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels en het apparaat komt met een afneembaar toetsenbord, waardoor je het Envy X2 ook kan gebruiken als tablet. Onder de motorkap vinden we zoals je inmiddels weet de Qualcomm Snapdragon 835 en er komen uitvoeringen met maximaal 8GB aan werkgeheugen en 256GB opslag. De behuizing is 6,9mm dun en het toetsenbord heeft een accuduur van 20 uur.
Het apparaat van HP ondersteunt een stylus en heeft LTE-connectiviteit aan boord. Het betekent dat je de Envy x2 ook kan gebruiken op plaatsen voor geen Wi-Fi voorhanden is, hoewel je natuurlijk wel in het bezit moet zijn van een mobiel abonnement voor een dataverbinding. De HP Envy x2 wordt in het voorjaar van 2018 gelanceerd. Een adviesprijs werd nog niet bekendgemaakt.
De Asus NovaGo 2-in-1 heeft een omklapbaar 13,3-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Er verschijnt een configuratie met 4GB RAM en 64GB UFS 2.0-opslag voor 599 dollar, terwijl de versie met 8GB RAM en 256GB opslag 799 dollar moet gaan kosten. De accuduur van beide modellen zou ongeveer uitkomen op 22 uur. Het ingebouwde LTE-modem kan overweg met zowel e-sim als een nanosim.
Asus heeft de NovaGo ook uitgerust met twee USB 3.1-poorten, een HDMI-poort en een microSD-slot. Daarnaast is er ondersteuning aanwezig voor een stylus. De Asus NovaGo moet binnenkort beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Onduidelijk is nog of en wanneer de NovaGo in de Benelux wordt gelanceerd.
Asus en HP leveren hun systemen standaard met Windows 10 S, echter is het voor iedere gebruiker mogelijk om gratis te upgraden naar Windows 10 Pro. Ondanks het feit dat de Snapdragon 835-soc gebaseerd is op de ARM-architectuur, kunnen beide apparaten alle x86-software draaien. Microsoft gebruikt voor de emulatie dezelfde Windows-on-Windows-laag als voor de emulatie van x86-software op 64bit-systemen. De ARM-processor kan de emulatie echter niet hardwarematig uitvoeren, waardoor er een softwarematige emulator aan het systeem is toegevoegd. Ontwikkelaars hoeven daardoor hun applicaties niet aan te passen voor de komende ARM-laptops met Windows 10.