‘Release PlayStation 5 is nog steeds jaren weg’

Gaming

Een recent suggereerde dat de PlayStation 5 mogelijk in 2018 zou kunnen verschijnen, maar volgens Kotaku gaat dat niet gebeuren. De site claimt te hebben gehoord dat de release van de volgende generatie PlayStation nog ver weg is en mogelijk komt de console pas in 2020.

PS5 komt niet dit jaar

De PlayStation 4 en Xbox One zijn inmiddels bijna vijf jaar beschikbaar en dat betekent dat we ruim over de helft van de gebruikelijk productcyclus zitten. De PS4 werd zeven jaar na de PS3 geïntroduceerd, terwijl de Xbox One acht jaar na de Xbox 360 werd uitgebracht. Een release in 2020 ligt daarom voor de hand. Kotaku zegt dat er nog veel onzekerheid is over de nieuwe consoles.

In de afgelopen maand heeft Jason Schreier met tientallen ontwikkelaars gesproken over de volgende generatie consoles. Daarvan zeiden twee mensen op de hoogte te zijn van Sony’s plannen met de PlayStation 5. Volgens het tweetal zal de volgende PlayStation waarschijnlijk niet worden uitgebracht in 2019, laat staan 2018, hoewel ze eveneens lieten opmerken dat er altijd veel beweging zit in de plannen.

PlayStation 5

Sony bracht de PS4 Pro in 2016 op de markt om ondersteuning te bieden voor 4K.

“Op een meerjarig project kan er veel gebeuren om schema’s zowel naar voren als achter te schuiven”, zei een anonieme bron. “Op een gegeven moment heeft Sony waarschijnlijk alle mogelijke opties bekeken. Het draait allemaal om wat volgens hen het beste moment is op het gebied van hardware. Een verrassende beslissing van Microsoft of een andere concurrent kan bijvoorbeeld een verandering teweegbrengen.”

Het merendeel van de ontwikkelaars zou nog niets hebben gehoord over de komst van een nieuwe PlayStation. Zelfs ontwikkelaars die bij de studio van Sony werken zijn nog niet geïnformeerd over het bestaan van de PlayStation 5. Werknemers uit alle disciplines (design, kunst, engineering enz.) die werken aan games die gepland staan voor 2019 en later zeggen dat hun bedrijf nog niet in het bezit is van informatie over de PlayStation 5 of de volgende generatie Xbox.

Een persoon die bekend was met de plannen van Sony, moest bovendien lachen na het zien van een artikel van de website SemiAccurate. Het artikel speculeerde dat de PS5 eind 2018 zou kunnen worden uitgebracht. Volgens de bron zou dit betekenen dat het systeem al in productie zou zijn gegaan. Als dat het geval zou zijn, dan zal het een hele grote verrassing zijn voor veel mensen die games voor dit najaar en later maken.

Vroege PS5-devkits worden verborgen

Onlangs werd bovendien geclaimd dat Sony is begonnen met het leveren van de eerste PlayStation 5-devkits. Een ontwikkelingskit is een stukje hardware waarmee ontwikkelaars games kunnen bouwen en optimaliseren voor een specifieke console. Het komt meestal met aangepaste software, zoals het besturingssysteem van de consoles met ‘debug’-functie waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot een diepere laag van de hardware ten opzichte van een reguliere console.

De introductie van een PlayStation 5-devkit hoeft echter niet te betekenen dat de console klaar is om te worden uitgebracht. Een van de bronnen zegt dat een vroege devkit letterlijk een desktop is die nergens op lijkt. “De eerste devkits zijn dat bijna altijd. Ze hebben misschien een aangepast moederbord of kunnen letterlijk een pc zijn. Je wilt dat een of twee naar de grafische hoofdontwikkelaar [van een studio] gaat, zodat ze kunnen zien wat er mogelijk is om daarna te analyseren wat ze kunnen doen in hun spel [met de nieuwe hardware]. Dat is een vroege devkit.”

Ontwikkelaars werken daardoor meestal met verschillende devkits. Een bron die een hoge positie vertegenwoordigde bij een grote studio, zei dat hun bedrijf de juiste PS4-devkits, codenaam Orbis, ongeveer een jaar voor de release had ontvangen. Een andere bron bevestigde dat 18 tot 24 maanden voor de PlayStation 4-lancering pc’s verkleed als ontwikkelingskits werden geleverd door Sony. De PlayStation 4 maakt gebruik van pc-architectuur, waardoor er meer flexibiliteit mogelijk is in tegenstelling tot eerdere generaties.

De PlayStation 5-devkits die momenteel in omloop zijn zullen waarschijnlijk buitengewoon goed verborgen houden. Bronnen deelden aan Kotaku mee dat Sony in het verleden veel aandacht heeft besteed aan het geheimhouden van deze systemen. Studio’s zijn zelfs gevraagd om ze in ruimtes te plaatsen waar de toegang beperkt was tot een selecte groep mensen.

We vermoeden dat de PlayStation 5 opnieuw gebaseerd zal zijn op pc-architectuur, wat backwards compatibility met de PS4 eenvoudiger zou moeten maken. Ontwikkelaars verwachten echter niet dat de nieuwe console PS4-games zal draaien. Op de game Developers Conference in San Francisco zou verder het gerucht zijn gegaan dat Sony vage hints heeft laten vallen over een release van de PS5 in 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*