Een Android smartphone of tablet kan hedendaags bijna worden gezien als een computer voor je broekzak. Het is indrukwekkend om te zien wat voor ontwikkeling beide producten nog steeds mee maken, maar dit alles komt met een prijs, want hoe krachtiger de processor is, des te meer stroom de processor vergt van de accu. Voor veel mensen is een korte levensduur dan ook één van de grootste minpunten, vooral omdat we tegenwoordig te maken hebben met de zogeheten unibody ontwerpen, waarbij de accu niet kan worden vervangen.
Gelukkig zijn er echter altijd nog een groot aantal methoden om de accu van je Android smartphone of tablet langer mee te laten gaan. Het merendeel van deze oplossing is zeer eenvoudig uit te voeren, en hoewel sommige slechts weinig invloed hebben op het geheel, helpen alle kleine beetjes op een gegeven moment natuurlijk wel. In het volgende artikel geven we je dan ook een aantal tips voor het verbeteren van de accuduur.
Connectiviteit
Iedere smartphone of tablet die op het Android besturingssysteem draait heeft vaak een groot connectiviteit opties. Je moet hier denken aan bijvoorbeeld GPS, Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth of NFC, maar wat velen niet weten is dat wanneer je ze niet uitzet, ze in de achtergrond blijven werken, en dus ook stroom blijven gebruiken. Het is dan ook verstandig om Bluetooth of GPS uit te schakelen op de momenten dat je er geen gebruik van maakt, deze twee opties vragen namelijk erg veel van de accu en zijn dan ook van grote invloed.
Gelukkig heeft Google hier standaard al rekening mee gehouden en een speciale widget ontwikkeld waarmee deze opties snel en eenvoudig kunnen worden in -of uitgeschakeld. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het startscherm te openen en de widget te plaatsen op je scherm. Je kan nu simpelweg op de iconen klikken op bepaalde connectiviteit aan of uit te zetten.
Mocht je echter geen zin hebben om dit allemaal handmatig te doen dan raden we je aan om eens te kijken naar Tasker of Juice Defender die op bepaalde momenten op de dag automatisch bepaalde opties kan uitschakelen die je op dat moment niet gebruikt, zodat je smartphone en tablet zonder dat je zelf wat hoeft te doen langer meegaat.
Mobiel Internet of Wi-Fi
Als je constant in verbinding moet staan met het internet dan heb je waarschijnlijk de beschikking over beide, echter is het belangrijk om te weten dat een mobiele dataverbinding een groter negatief effect heeft op de accuduur dan een normale Wi-Fi verbinding. Dit komt omdat een Wi-Fi verbinding qua locatie in veel gevallen dicht in het bereik van het apparaat ligt, terwijl een mobiele dataverbinding werkt via een mast op een veel grotere afstand. De sterkte en het bereik van een signaal hebben dan ook grote invloed op de accuduur, bij een sterk signaal hoeft de telefoon minder werk te verzetten, waardoor de accu langer meegaat.
Automatische Synchronisatie
Het is een ongelooflijk handige functie, want dankzij de automatische synchronisatie hoef je niet elke keer handmatig te controleren of er nog nieuwe e-mails binnen zijn gekomen, echter zijn er ook een hoop apps waarbij het eigenlijk zinloos is om constant in contact te staan met het internet. Het is dan verstandig om niet elke automatisch te laten synchroniseren. Verder kun je de periode tussen het automatische synchroniseren aanpassen, zodat je niet elke minuut van de dag een update aan het binnen halen bent.
Helderheid van het scherm
Een helder scherm ziet er natuurlijk prachtig uit, maar een groot nadeel is dat het ongekend veel stroom verbruikt. Het is waarschijnlijk de grootverbruiker ten opzichte van de rest van de hardware. Verstandig is dan ook om de helderheid een stuk lager in te stellen op momenten dat je binnen zit, hoewel je er natuurlijk niet voor moet zorgen dat je helemaal niks meer ziet.
Je kan kiezen voor het automatisch instellen van de helderheid van het scherm, maar vergeet niet dat deze optie gebruikt maakt van licht sensoren, die natuurlijk ook stroom verbruiken, hoewel dit verbruik niet zo hoog zal zijn als dat van een volledig verlicht scherm.
Live Wallpapers
Geanimeerde wallpapers zien er natuurlijk prachtig uit op het kleine hd-scherm van je telefoon, maar qua functionaliteit voegt het weinig toe, terwijl het wel vrij veel eist van de accu. Dit komt doordat de live wallpapers niet alleen gebruik maken van het scherm, maar ook van de CPU en GPU om de animaties te verwerken. Ik zou zeggen probeer het maar eens en je zal zien dat het een aanzienlijk verschil maakt. Daarnaast hebben de prestaties op oudere toestellen hier ook vaak onder te lijden.
Locatie diensten
Je kan ook de accuduur van je Android smartphone verbeteren door de verschillende locatie diensten uit te schakelen, deze opties vindt je meestal in het instellingen menu -> locatie diensten. Je kan hier bijvoorbeeld de lokalisatie van Google Search uitschakelen om ervoor te zorgen dat je Wi-Fi of mobiele dataverbinding niet wordt gebruikt voor het bepalen van je locatie.
Hou daarnaast in de gaten welke apps data blijven gebruiken in de achtergrond. Sommige apps zoals Facebook, Google+, Gmail of de Play Store blijven in de achtergrond continu data verzamelen. Deze instellingen kun je veranderen in het instellingen menu -> data verbruik. Je kan de instellingen per app veranderen.
Energie bespaar stand
Als je je apparaat gedurende de dag constant gebruik is het verstandig om de energie bespaar stand in te schakelen. Bij de modus wordt de helderheid van je scherm teruggeschroefd, de kloksnelheid van je processor en ook schakelt het automatisch je data verbinding uit wanneer het scherm is uitgeschakeld.
Extra accu
Mocht je ondanks deze tips nog niet de dag door kunnen komen dan is het misschien verstandig om een extra accu aan te schaffen voor je apparaat. Het probleem is echter dat het merendeel van de high-end smartphones hedendaags een unibody behuizing hebben, waardoor de accu niet kan worden vervangen.
Verder zijn er een aantal tips om zo goed mogelijk met je Li-ion accu om te gaan. Het is aan te raden om de accu niet op warme plekken neer te leggen, vooral wanneer je aan het opladen bent. Een Li-ion accu werkt ook beter wanneer je hem oplaadt voordat de accu helemaal leeg is. Eens in de zoveel tijd is het echter verstandig om de accu helemaal leeg te laten lopen om hem daarna weer om te laden. Hierdoor wordt de accu opnieuw gekalibreerd, doe dit overigens slechts eenmaal per 30 of 40 laad beurten. Daarnaast is het verstandig om de kabel te verwijderen wanneer de accu is opgeladen.