Controleer jouw wachtwoorden met Google Password Checkup in Chrome

Besturingssystemen

In de afgelopen jaren zijn veel websites het slachtoffer geworden van hackers, echter kan dat ook van invloed zijn op de veiligheid van jouw wachtwoorden. Op verschillende plaatsen op het internet worden de gestolen inloggegevens van miljarden accounts namelijk gedeeld met andere kwaadwilligen, en het is niet uitgesloten dat ook jouw gegevens zich hieronder bevinden. Er zijn verschillende sites waar je kan controleren of jouw e-mailadres en/of wachtwoord is gelekt, maar is niet iedereen is daar helaas van op de hoogte. Daarom heeft Google, als onderdeel van zijn beveiligingsinspanningen tijdens de Safer Internet Week, een plug-in uitgebracht voor Chrome. Deze plug-in controleert of jouw huidige inloggegevens voorkomen in de database met bekende hacks.

De Chrome-browserextensie Password Checkup is per direct beschikbaar. Het controleert gegevens die worden gebruik om in te loggen bij websites met een database van miljarden gehackte accounts die door Google worden beheerd. Mocht je voor iedere website een uniek wachtwoord gebruiken, dan is het normaal gesproken vrij eenvoudig op te lossen. Dat wordt echter anders wanneer het om een veel groter lek gaat waarbij verschillende sites zijn betrokken, waardoor het veel moeilijk is om te weten welke wachtwoorden nog steeds veilig zijn.

Password Checkup vereist dat je deze data deelt met Google, hoewel alle data versleuteld wordt doorgestuurd en niet leesbaar is. Wachtwoorden in de database worden opgeslagen in een gehashte en versleutelde vorm en elke waarschuwing die wordt weergegeven is alleen lokaal op jouw systeem zichtbaar. Chrome bevat daarnaast een functie waarmee je een complex en veilig wachtwoord kan genereren, hoewel het niet onverstandig is om deze te noteren voor het geval je geen toegang meer hebt tot je eigen systeem.

Google is overigens niet de enige partij met een dergelijke optie, want de wachtwoordmanager 1Password controleert wachtwoorden met de database van Have I Been Pwned. Op deze site kun je overigens ook handmatig je gegevens invoeren en controleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*