Review: OCZ Vector 256GB (2013)

Archief

small_ocz-vectorOCZ is altijd al een bedrijf geweest die probeert voorop te lopen op het gebied van nieuwe technologieën, en het was dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf als één van de eersten een SSD op de markt bracht voor de consument. Deze eerste generatie Vertex SSD’s maakten gebruik van de Barefoot controller van Indilinx. Doordat OCZ als eerste gebruik maakte van deze controller ontstond er een uitstekende relatie met Indilinx, en dit was volgens velen ook de reden dat de Vertex SSD’s frequenter updates ontvingen dan de concurrerende SSD’s met exact dezelfde controller.

Met de Vertex 2 omhelsden OCZ opnieuw als eerste de controller van de op dat moment nieuwe startup Sandfoce. Het bedrijf gebruikte deze Sandforce controller voor twee generaties Vertex SSD’s. Toch is men blijkbaar nooit de relatie vergeten met Indilinx, want OCZ nam het bedrijf in begin 2011 over voor 32 miljoen dollar. Dankzij de overname was OCZ ook direct niet meer afhankelijk van anderen en kon men zelf de controllers en firmwares ontwikkelen voor toekomstige SSD’s.

Sinds de overname van Indilinx zijn er al een aantal nieuwe SSD’s verschenen, de OCZ Octane maakte gebruik van de Everest controller, en de Vertex 4 van zijn opvolger, de Everest 2. Bij deze nieuwe generatie SSD’s heeft OCZ voor de Barefoot 3 controller gekozen.

De Barefoot 3 controller is de eerste versie die vanaf de start volledig is ontwikkeld door OCZ/Indilinx. Onder de behuizing is een ARM Cortex processor en en OCZ Aragon coprocessor te vinden. Deze nieuwe chip ondersteunt acht kanalen van ONFI of Toggle NAND. De prestaties zijn dan ook erg goed te noemen, want de OCZ Vector 256GB die wij hebben getest heeft volgens de fabrikant een leessnelheid van 550MBps en een schrijfsnelheid van 530MBps. Verder zou het aantal lees- en schrijf-iops op respectievelijk 100.000 en 95.000 moeten liggen.

Echter is de vraag natuurlijk of men met de Vector aan de beloofde specificaties kan voldoen? Dat antwoord is een volmondig ja. De Vector passeerde in onze sequentiële test elke keer de mijlpaal van 500MBps met uitzondering van de AS-SSD sequentiële schrijf test. Verder presteert de Vector ook uitstekend bij het lezen van willekeurige 4K-blocks. Ook hebben de prestaties niet te lijden wanneer er wordt gewerkt met data die wel of niet kan worden gecomprimeerd. Dit is overigens een trend die we ook hebben gezien bij andere SSD controllers, en OCZ mag dan ook tevreden zijn met de prestaties van de Barefoot 3 op dit gebied.

In de verpakking van de OCZ Vector is verder nog een adapter te vinden voor een 3,5-inch bay en een activatie code voor Acronis True Image. Dat OCZ vertrouwen heeft in de controller blijkt wel uit de garantie periode van 5 jaar. De Vector is momenteel één van de beste SSD’s op de markt en we kunnen dan ook niet wachten op meer producten die door OCZ en Indilinx zijn ontwikkeld.

CrystalDiskMark 3.0.1
Lezen – 517,6
Schrijven – 503,9
512KB lezen – 428,4
512KB schrijven – 489,6
4KB QD1 lezen – 25,81
4KB QD1 schrijven – 69,81
4KB QD32 lezen – 378,2
4KB QD32 schrijven – 366,2

AS-SSD
Lezen – 516,02
Schrijven – 491,54
4K lezen – 26,19
4K schrijven – 82,23
4K-64Thrd lezen – 371,18
4K-64Thrd schrijven – 323,8

Alle resultaten in MBps.

Getest op een Intel Core i7 (3,3GHZ), Intel DX79SR, 16GB DDR-2133 RAM, GeForce GTX 680 met Windows 8 Pro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*