‘PlayStation 5 (PS5) krijgt meerdere varianten en HDMI 2.1 voor 8K’

Gaming

De PlayStation 5 van Sony wordt dit jaar niet meer verwacht, maar dat de lancering geen jaren meer op zich zal laten wachten wordt steeds duidelijker. In april bracht het bedrijf al de belangrijkste specificaties naar buiten en PlayStation-ceo Jim Ryan is in gesprek met CNET dieper ingegaan op de mogelijkheden van de PS5. Hij spreekt in het interview onder andere over backwards compatibility met de PS4, 4k op 120Hz en het gebruik van een custom ssd.

Crossplay, 4k op 120Hz en meer

Sony geeft de PS5 en PS4 een functie genaamd cross-generational play, waarmee spelers eenvoudig kunnen wisselen tussen beide consoles. De servers van Sony maken geen onderscheid op welk apparaat de game in kwestie wordt gespeeld. Als gevolg daarvan krijgen spelers toegang tot exact dezelfde vriendenlijsten. “Of het nu gaat om compatibiliteit met eerdere versies of de ondersteuning voor crossplay, we kunnen de community eenvoudig overzetten naar de PS5”, aldus Ryan. “Het zal geen binaire keuze zijn of je op de PS4 of PS5 je vriendschap voortzet.”

→ Lees ook: PlayStation 5 (PS5) verschijnt niet binnen 12 maanden

In gesprek met CNET bevestigde Ryan nogmaals dat de PlayStation 5 wordt uitgerust met een ssd die speciaal voor de console is ontworpen en onderdeel uitmaakt van de standaardversie. Dit suggereert dat Sony mogelijk plannen heeft om meerdere varianten van de console op de markt te brengen. Daarnaast zal de PS5 in staat zijn om 4k-beelden op 120Hz weer te geven en dat betekent dat er een hdmi 2.1-poort aanwezig zal zijn. Sony maakte eerder bekend dat de console ook ondersteuning zal bieden voor 8k en ray tracing, hoewel die resolutie slechts in bepaalde (eenvoudige) games zal worden bereikt.

Ten slotte vroeg CNET om de volgende PlayStation VR, maar Sony gaf te kennen hier in dit stadium nog niets over te willen zeggen. Volgens Ryan gelooft Sony in het potentieel van virtual reality en zal de technologie een belangrijke rol spelen in de toekomst van interactief entertainment. “We wilden er zeker van zijn dat PlayStation-fans duidelijke en betrouwbare informatie van ons ontvangen in plaats van onzin van derde en vierde hand. Een deel ervan is waar, terwijl andere dingen simpelweg niet kloppen. Dit is nog maar het begin van het onthullingsproces”, zegt Ryan.

→ Lees ook: Deze geruchten over de PlayStation 5 (PS5) doen ons watertanden

In de afgelopen periode is er al veel informatie over de PlayStation 5 naar buiten gebracht. AMD maakte bekend dat de console gebruik zal maken van RDNA. De nieuwe architectuur brengt 1,5 keer de prestaties per watt en een verbetering van 1,25 keer de prestatie per klok ten opzichte van GCN. AMD bevestigd ook bekend dat RDNA een nieuwe compute unit heeft gekregen.

Onder de motorkap van de PlayStation 5 vinden we een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*