Google heeft vandaag (helaas) dan toch officieel de deuren gesloten van zijn Reader dienst. De Google Reader dienst was voor velen de ideale manier om zijn of haar favoriete RSS feeds in een overzichtelijk ontwerp door te spitten.
Het bedrijf kondigde in maart al aan dat het vanaf juli zou gaan stoppen met zijn RSS lezer. Voor veel gebruikers was het een enorme teleurstelling, vooral door het feit dat er weinig alternatieven zijn te vinden die zo goed werkten als Google’s Reader.
Gelukkig is niet alles verdwenen, want het behouden van je favoriete feeds en folders is een vrij eenvoudige stap. Om alle data te downloaden van Reader of andere Google diensten open je de Google TakeOut pagina. Op deze pagina selecteer je het tabblad ‘services kiezen’ en klik je op de Reader en daarna op archief maken. Na het klikken zal Google alle informatie voor je genereren en kun je deze lokaal op je computer downloaden. Let echter wel op dat je dit op je eigen computer doet, zodat anderen niet per ongeluk toegang krijgen tot je gegevens.
De grote vraag is natuurlijk waar je deze data weer gaat gebruiken? Er zijn zoveel alternatieven, maar welke zijn nou de beste?
Recentelijk hebben Digg en AOL beide hun eigen RSS-dienst gelanceerd, hoewel deze diensten nog wel in bèta zijn. Het voordeel van de twee is dat ze beide de optie hebben om je feeds en folders te importeren van je eigen Google Reader account, zodat je direct verder kan gaan waar je was gebleven. Daarnaast zien beide diensten er overzichtelijk uit en is de verwachting ook dat er in de toekomst meer functionaliteit zal worden toegevoegd.
Mocht je op zoek zijn naar de antieke Google Reader ervaring, waar je nieuws voorbij ziet komen waarin je het meest geïnteresseerd bent of de dingen die je vrienden met je hebben gedeeld dan kom je al snel uit bij de The Old Reader met een soortgelijke Google Reader interface, hoewel deze niet zo mooi is, hebben we qua functionaliteit niks te klagen.
Een andere populaire optie is Feedly, die je ook de mogelijkheid geeft om je feeds te importeren en deze te delen met Google+, LinkedIn, Twitter en Facebook. Daarnaast kent de dienst ondersteuning voor sneltoetsen zodat je eenvoudig je lijsten kan beheren. Flipboard doet iets vergelijkbaars en geeft gebruikers ook de optie om zijn of haar Google Reader account te importeren. Beide diensten presenteren je feeds in een aantrekkelijk magazine-achtige interface, waardoor ze beter te lezen zijn, echter wordt het snel lezen van de koppen een stuk lastiger. Feedly is in onze ogen de beste optie voor het web, terwijl Flipboard de betere keuze lijkt te zijn voor mensen die hun feeds liever lezen op een mobiel apparaat.
Voor diegene die Google Reader voornamelijk gebruikten als een plek om artikelen later te lezen, dan zijn er een groot aantal alternatieven om uit te kiezen zoals Pocket, Evernote, Readability en Safari voor de Mac en iOS gebruikers.
Wil je liever helemaal geen gebruik meer maken van een losse dienst en zie je veel liever dat alles gewoon direct op de account van je sociale netwerk voorbij komt dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Het merendeel van alle populaire websites heeft tegenwoordig al een eigen Facebook pagina of Twitter account waarop automatisch alle nieuws artikelen voorbij komen. In onze ogen is dit dan ook één van de redenen dat Google geen heil meer zag om verder te gaan met de reader dienst.
Wij wensen je in ieder geval veel succes in je zoektoch naar een Google Reader alternatief.