Samsung beïnvloed benchmark resultaten met automatische overklok

Samsung

De specialisten van AnandTech hebben gisteren in een uitgebreid artikel laten zien hoe Samsung de testresultaten van benchmarks beïnvloed, door de klokfrequenties van zijn chips tijdelijk te verhogen bij het draaien van een test. Bij de analyse van AnandTech is er gebruikt gemaakt van twee verschillende Galaxy S4 modellen; het internationale model (GT-I9500) en het Koreaanse model (SHV-E300S, beide uitgerust met de Exynos 5 Octa van Samsung.

Deze octa-core chip beschikt over in totaal vier krachtige Cortex A15 cores geklokt op 1,6Ghz en vier zuinige en tragere Cortex A7 cores (1,2GHz), draaiend in de zogeheten big.LITTLE configuratie. Daarnaast heeft Samsung gekozen voor de PowerVR SGX 544MP3 GPU (533Mhz) van Imagination Technologies.

Om het gedrag van de GPU kloksnelheid te observeren heeft Samsung een simpel ADB commando toegevoegd, waarmee de kloksnelheid van de grafische processor real-time in MHz word getoond. AnandTech heeft dit commando in een zogeheten loop geplaatst, zodat het ook in apps weergeeft wat de kloksnelheid van de processor is.

SGS4-9415

Tijdens de test met verschillende games zien we dat de GPU is geklokt op 480Mhz, maar het opmerkelijk is dat de snelheid ineens omhoog gaat op het moment dat GLBenchmark 2.5.1, AnTuTu of Quadrant wordt opgestart op de Galaxy S4. Tijdens deze test zien we dat de snelheid van de GPU nu opeens geklokt is op 532MHz, echter werkt de boost optie niet in GFXBench 2.7.0, waardoor de verschillen eenvoudig zijn op te merken. De prestaties stijgen in vergelijking met de benchmark op 480Mhz met maar liefst 13,9 procent, terwijl deze kloksnelheid in het dagelijks leven nooit zal worden bereikt.

Samsung Galaxy S4 Benchmark Booster
Benchmark GPU Snelheid Test 1 Test 2 Test 3 Test 4 Test 5 Gemiddeld
GFXBench 2.7.0 (GLBenchmark 2.7.0) 480MHz 37.9M Tris/s 37.9M Tris/s 37.7M Tris/s 37.7M Tris/s 38.3M Tris/s 37.9M Tris/s
GLBenchmark 2.5.1 532MHz 43.1M Tris/s 43.2M Tris/s 42.8M Tris/s 43.4M Tris/s 43.4M Tris/s 43.2M Tris/s
Toename in % 10.8% 13.9%

De Galaxy S4 met de Exynos is overigens niet het enige model, want ook de Qualcomm versies gedroegen zich op een vergelijkbare manier.

Samsung heeft de prestaties van de CPU ook positief proberen te beïnvloeden. Het gebruikt hiervoor echter een andere techniek, want in plaats om de kloksnelheid op te schroeven wordt de minimale kloksnelheid verhoogt tot 1,9Ghz. Hierdoor draaien de cores zelfs in het hoofdmenu constant op deze frequentie, terwijl de processor zichzelf normaal gesproken automatisch terug klokt op het moment dat er weinig werk door de processor is te verzetten.

Het is in ieder geval duidelijk dat Samsung door middel van optimalisaties heeft proberen om de resultaten van de verschillende benchmarks positief te beïnvloeden, helaas voor de gebruiker zijn de prestaties niet beschikbaar in games of in andere apps. In feite is het niks meer dan misleiding, maar het is nog naïever om te denken dat Samsung de enige fabrikant is die tijdens het uitvoeren van benchmarks rommelt met de kloksnelheid van de system-on-a-chip. Vergeet dus niet dat benchmarks niet altijd het daadwerkelijke verhaal hoeven te vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*