ST-Ericsson onthult zuinige quad-core NovaThor L8580 chipset

Archief

STE_LogoEerder deze week kondigden Samsung, NVIDIA en Qualcomm al hun nieuwe chips aan, en vandaag was het de beurt aan ST-Ericsson met de NovaThor L8580. De nieuwe chip moet het gaan opnemen tegen de Snapdragon 600/800, Tegra 4 en de 8-core Exynos 5 Octa processor die gisteren voor het eerst werd onthuld.

Volgens ST-Ericsson is de L8580 de snelste mobiele processor met LTE connectiviteit, al is men de Qualcomm Snapdragon 800 vergeten, maar dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat deze SoC kort voor de presentatie van de L8580 werd aangekondigd. De chip van ST-Ericsson lijkt qua specificaties redelijk mee te kunnen met de concurrentie en volgens het bedrijf is de chip ook nog eens 50% zuiniger in vergelijking met de andere chips.

De SoC van ST-Ericsson is echter niet zoals de Tegra 4 en de Exynos 5 gebaseerd op de Cortex A15 architectuur van ARM. Een vreemde keuze gezien het feit dat deze architectuur een stuk sneller is dan voorgaande generaties. Ericsson heeft in plaats daarvan gekozen voor vier Cortex A9 cores, net zoals de Exynos 4 Quad van Samsung die momenteel te vinden is in de Galaxy S III en de Galaxy Note II.

Het verschil met deze chip is dat de vier cores van de L8580 kunnen worden geklokt op 2,5GHz, en daarbij verbruiken ze ook slechts 0,6V bij het uitvoeren van de meeste taken. Dit indrukwekkende lage verbruik zorgt ervoor dat de NovaThor een prestatie levert van maar liefst 5.000 DMIPS.

De chipset komt verder met de ingebouwde PowerVR SGX544 GPU van Imagination Technologies die geklokt is op 600 MHz en gebruikt maakt van de architectuur die ook in de GPU van de iPhone en iPad van Apple is te vinden.

De geïntegreerde modem ondersteunt LTE, HSPA+, TD-SCDMA, EDGE en nog een hoop andere banden. Verder is de chip in staat om video’s op te nemen en af te spelen in 1080p en zelfs 3D, volledige touchscreen ondersteuning tot 1920 x 1200 pixels, en kunnen fabrikanten camera’s tot 20-megapixel (achter) en 5-megapixel (voor) gebruiken.

Wij verwachten dan ook dat de TS-Ericsson NovaThor L8580 dit jaar in een hoop mid-range en mogelijks zelfs in een aantal high-end toestellen zal zijn te vinden, maar dit zal deels afhankelijk zijn van de prijs van de Tegra 4 en de overige high-end chips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*