Google komt met spraakherkenning API voor ontwikkelaars

Google

Chrome-logo-2011-03-16Dat spraakherkenning sinds de lancering van de iPhone 4S en de virtuele assistent Siri een belangrijke richtpunt is van fabrikanten lijdt geen twijfel, maar er is nog een lange weg te gaan totdat alle electronische apparaten precies begrijpen wat wij bedoelen. Maar Google hoopt een nieuwe stap te zetten door de Web Speech API toe te voegen aan de Chrome browser. De functie is momenteel alleen beschikbaar voor Chrome Bèta, wat inhoudt dat ontwikkelaars kunnen beginnen met het integreren van spraakherkenning in de browser.

De Web Speech API zorgt ervoor dat je alles met je stem kan bedienen, van het spelen van games tot het dicteren van tekst. Het grote voordeel van deze functie is dat je niet langer een losse applicatie hoeft te gebruiken om je stem bijvoorbeeld om te laten zetten naar tekst. Echter is het niet zo dat alle functies direct kunnen worden gebruikt vanuit de browser, want apps en webpagina’s zullen eerst de API moeten integreren.

In de onderstaande video legt Google ingenieur Glen Shires precies uit hoe de Web Speech API werkt in de praktijk. Mocht je de Chrome Bèta al aan het testen zijn dan kun je de functie op de volgende pagina gebruiken. Ben je een ontwikkelaar en wil je graag Web Speech integreren in je app of website dan kun je op het Chromium Blog meer te weten komen over de nieuwe API.

Momenteel is spraakherkenning alleen beschikbaar voor de desktop versie van de Google Chrome webbrowser. Mocht de functie ook op korte termijn naar de mobiele versie van Chrome komen dan zal deze bèta te vinden zijn in het Android Chrome bèta kanaal. Hou er wel rekening mee dat deze versies mogelijk instabiel kunnen zijn en dat bepaalde functies niet werken zoals je verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*