[tabs][tab title=”Ascend P7″]De Huawei Ascend P7 is de opvolger van de in 2013 uitgebrachte Ascend P6. In vergelijking met zijn voorganger zal het je direct opvallen dat het scherm met 5-inch een aanzienlijk stukje groter is geworden en ook een hogere resolutie heeft gekregen in combinatie met een snellere chipset en 4G ondersteuning. Momenteel is de Huawei Ascend P7 in Nederland te koop voor slechts 319 euro en daarmee is het een goed alternatief ten opzichte van de aanzienlijk duurdere high-end modellen van Samsung, HTC, Sony, LG en Apple.
Huawei heeft voor zijn Ascend P7 gekozen voor een nieuw ontwerp. De volledig aluminium achterkant heeft plaats moeten maken voor glas. Wanneer je de telefoon naast de iPhone zal leggen dan zullen je de gelijkenissen onmiddellijk opvallen, maar datzelfde kan ook worden gezegd van de ronde aan/uit knop op de zijkant, want deze lijkt wel erg veel op de ‘sleep’ knop van de recente Xperia toestellen.
Qua afmetingen doet de Huawei Ascend P7 het zeer goed, de telefoon meet 139,8 x 68,8 x 6,5mm en weegt 124 gram, waardoor het bijvoorbeeld ook dunner is dan de Galaxy S5, Xperia Z2, HTC One M8 en de iPhone 5S.
Op de voorkant van de telefoon zien het 5-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, dat volgens Huawei gebruik maakt van incell-technologie. De technologie werd vorig jaar al gebruikt voor het scherm van de iPhone 5S en zorgt ervoor dat er minder lagen nodig zijn, waardoor de telefoon nog dunner kan worden gemaakt.
Onder de motorkap vinden we een door Huawei zelf ontwikkelde chipset, een aspect waarover we vorig jaar minder enthiousiast waren. Het gaat om de octa-core HiSilicon Kirin 910T met vier Cortex-A9 cores geklokt op 1,8GHz en vier energiezuinige en langzamere Cortex-A7 cores. Op het grafische vlak is er gebruik gemaakt van een Mali 450 GPU in combinatie 2GB aan RAM werkgeheugen.
Het maken van selfies lijkt een belangrijk punt te zijn voor Huawei, want de camera op de voorzijde beschikt maar liefst over een 8-megapixel sensor. In onze review kun je meer lezen wat je allemaal nog meer kan doen met deze speciale selfie camera. Op de achterkant vinden we een standaard 13-megapixel camera met een diafragma van f/2.0.
De Huawei Ascend P7 beschikt dankzij een nieuw modem ook over 4G ondersteuning voor alle Nederlandse frequenties. Verder is er op het gebied van connectiviteit weinig reden tot klagen, want alle opties zoals Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS en NFC zijn allen aanwezig. Dankzij een accu met een capaciteit van 2500mAh zal het geen probleem moeten zijn om de dag door te komen, hoewel het helaas niet mogelijk is om snel de accu te vervangen. Het Chinese bedrijf heeft daartegen wel een speciale ‘power saving’ modus toegevoegd aan Android, waarmee je de telefoon nog 24 uur zou moeten kunnen gebruiken wanneer er nog 10% accuduur over is.
De Huawei Ascend P7 ligt momenteel in de winkels voor €319 of is gratis te verkrijgen bij een abonnement.
[/tab]
[tab title=”Review”]Huawei is niet voor iedereen een even bekend merk, echt maakt het bedrijf al tijden smartphones met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De nieuwste creatie is de Huawei Ascend P7 die eerder dit jaar tijdens een speciaal persevenement in Parijs werd aangekondigd. Het nieuwe toestel lijkt veel op zijn voorganger, waarvan veel mensen claimen dat het veel op de huidige generatie iPhones lijkt. Mocht je al in het bezit zijn van de Huawei Ascend P6 dan het je direct opvallen dat de aluminium achterkant is ingeruild voor een glazen achterkant van Gorilla Glass. Wanneer we naar de prijs kijken – momenteel te verkrijgen voor €319 – dan is het verreweg 1 van de stijlvolste telefoons die je kan krijgen in deze prijsklasse.
De prijs/kwaliteit verhouding die Huawei biedt zorgt ervoor dat het eigenlijk een directe concurrent is geworden van de populaire Samsung Galaxy S5, LG G3 en HTC One M8. Maar is een stijlvol ontwerp voldoende om consumenten te overtuigen of heeft Huawei op andere belangrijke punten moet bezuinigen?
Formaat & afmetingen
Vorig jaar was de voorganger van de Huawei Ascend P7 1 van de dunste telefoons op de markt en vreemd genoeg is deze trend niet doorgezet, want in plaats van dat de telefoon nog dunner is geworden, is dit met 6,5mm net niet het geval. Een groot probleem is dit overigens niet, want de telefoon is bijvoorbeeld altijd nog dunner dan de iPhone 5S, HTC One M8 en de Galaxy S5. Daarnaast ondersteunt de telefoon nu wel 4G connectiviteit, terwijl het op dit vlak vorig jaar juist te kort kwam om echt de strijd aan te kunnen gaan met de gevestigde orde.
De Huawei Ascend P7 is uitgerust met een 5-inch scherm en dat lijkt voor veel fabrikanten momenteel dan ook de sweetspot te zijn. Het scherm is bijvoorbeeld net zo groot als dat van de HTC One M8 en een fractie kleiner dan het 5,1-inch scherm van de Galaxy S5 en het 5,2-inch scherm van de Sony Xperia Z2. Over de resolutie hoeven we ons ook geen zorgen te maken, want het 1080p scherm tovert maar liefst 441 pixels-per-inch op het scherm en moet op dit aspect alleen zijn meerdere erkennen aan het QHD scherm van de LG G3. Het nadeel van een QHD scherm is dat het een negatief effect heeft op de prestaties van de telefoon, terwijl het verschil in onze ogen alleen zichtbaar is onder de microscoop.
Doordat Huawei de bezels – randen rondom het scherm – vrij klein heeft weten te houden ligt het toestel erg lekker in de hand en is alles vrij redelijk te bedienen met 1 hand. Mocht je een overstappende iPhone gebruiker zijn dan is het best even wennen, kom je al van een groot scherm dan zal de Huawei Ascend P7 je weleens kunnen verbazen hoe makkelijk alles te bedienen valt met 1 hand.
Software
De software van de Huawei Ascend P7 is natuurlijk gebaseerd op het Android 4.4 KitKat besturingssysteem van Google, waardoor je alle gebruikelijk diensten kan verwachten zoals Gmail, Google Maps, YouTube en nog veel meer. Maar zoals we ook al bij de concurrerende modellen zien is de interface volledig door Huawei zelf onder handen genomen. Huawei’s Emotion UI 2.3 is een behoorlijke verandering ten opzichte van de gebruikelijk interface, zo is er geen app drawer aanwezig met een overzicht van alle geinstalleerde apps, in plaats daarvan zijn alle apps te vinden op de tweede pagina van het startscherm.
Alles doet ons in dit gevoel wel erg denken aan de interface van de iPhone (iOS), waar alle apps ook per scherm worden weergegeven. Om het toch overzichtelijk te houden zijn er wel een aantal mappen waarin de populairste apps, tools en games worden opgeslagen, zodat je niet altijd moet zoeken door alle verschillende startschermen.
Qua functionaliteit heeft Huawei ook enkele handige toevoegingen, waaronder een speciale manager waar je een hoop instellingen van je telefoon kan aanpassen. Doordat de capaciteit van de accu niet enorm is, is het goed om te zien dat er op de Ascend P7 een speciale modus is te vinden om zo veel mogelijk uit de accu te persen. Verder kun je lastige contacten eenvoudig blokkeren en dat is vooral handig wanneer je veel last hebt van adverteerders die je continu lastig vallen per telefoon of sms. Mocht je nog wel op de hoogte willen worden gehouden dan kun je ervoor kiezen om nog wel notificaties te ontvangen van de geblokkeerde gesprekken.
Prestaties
Onder de motorkap vinden we een redelijke processor, waarvan geen wonderen moeten worden verwacht. Het gaat om Huawei’s eigen Kirin 910T (28nm) octa-core processor gecombineerd met een Mali-450 GPU. De prestaties van de telefoon zijn redelijk te noemen en het best te vergelijken met de absolute high-end modellen die in de eerste helft van 2013 waren uitgebracht, zoals de HTC One (M7) en de Samsung Galaxy S4. In de verschillende benchmark testen weet te telefoon ongeveer gelijkwaardige prestaties neer te zetten aan die van de Qualcomm Snapdragon 600 processor.
Dit alles resulteert in een vrij rappe telefoon zonder al te veel lag in de interface of prestatie problemen bij apps. Dat wil overigens niet zeggen dat de Ascend P7 op dit vlak concurreren met de high-end modellen van dit moment, want op de Galaxy S5 en de HTC One M8 openen apps net wat sneller, laden websites net wat sneller en draaien games op hogere framerates.
Verder is er 2GB aan RAM werkgeheugen beschikbaar en dat is een hoeveelheid die we ook terug zien op de overige high-end smartphone. De Huawei Ascend P7 zal hiermee zonder problemen meerdere apps in de achtergrond kunnen draaien, zonder dat dit een negatief effect heet op de prestaties. Qua opslaggeheugen is er in totaal 16GB aan opslagruimte beschikbaar, waarvan er 4GB wordt ingenomen door het besturingssysteem. Mocht dit overigens niet voldoende zijn dan is er ook microSD ondersteuning aanwezig.
Accuduur
Ondanks de slanke behuizing is het een knap staaltje techniek dat de accu capaciteit heeft van 2500mAh. Wij hebben de telefoon dagelijks gebruikt en we moeten zeggen dat het geen enkel probleem is om de dag door te komen. Mijn gebruik is persoonlijk vrij fors en daarbij zit ik vaak ook nog eens continu op het 4G netwerk, waardoor de accuduur vermoedelijk nog beter zal uitvallen wanneer je vaak in het bereik zit van een lokaal Wi-Fi netwerk. Helaas is het niet mogelijk om de accu te vervangen, waardoor je in gevallen van nood toch zal zijn aangewezen aan een stopcontact om een draagbare accu.
Camera
Op de achterkant van de Huawei Ascend P7 is er gekozen voor een 13-megapixel Sony Exmor RS sensor met een diafragma van f/2.0 en een lens bestaande uit vijf elementen. Huawei heeft ook proberen in te spelen op de selfie trend, want op geen enkele smartphone van de concurrentie is op de voorkant een 8-megapixel camera te vinden.
Het bedienen van de camera zal voor veel mensen geen enkel probleem zijn. Alle instellingen zijn eenvoudig te bereiken en worden niet verstopt in diepe menu’s, in plaats daarvan kun je door de lijst met opties scrollen en worden er tabbladen gebruikt om een ander onderdeel van de camera aan te passen. In de software van de camera zit nog een speciale schoonheidsoptie, die eigenlijk niks meer lijkt te doen dan je huid wat te vervagen, zodat je de oneffenheden niet meer ziet, meer dan een gimmick is het overigens niet want de resultaten zijn vaak teleurstellend te noemen. Verder zijn alle gebruikelijk opties aanwezig die we inmiddels al kennen zoals een panorama modus, HDR, Burst Shot en een aantal Instagram-achtige filters.
De software is natuurlijk leuk en aardig, maar het draait in de praktijk natuurlijk werkelijk om de kwaliteit van de foto’s en dat lijkt soms per foto verschillen. De ene keer is de kleur wat te koud, terwijl het in sommige situaties weer net naar warmere kleuren neigt. Over de details in de foto’s hebben we weinig reden tot klagen, want dankzij de 13-megapixel resolutie zijn alle kleine oneffenheden nog te zien. In het donker zijn de prestaties redelijk te noemen, hoewel de flitser wel vrij centraal lijkt te werken, waardoor de hoeken van de foto’s soms een stukje donkerder zijn dan in het midden.
Voor het maken van selfies is er een 8-megapixel camera aanwezig met de mogelijkheid om video’s op te nemen op 720p. Wij vermoeden dat het gaat om een vrij kleine sensor, want van het hoge aantal megapixels zien we niet veel terug bij het maken van een foto of video. Je kan met de camera op de voorkant ook panorama foto’s maken en een watermerk toevoegen, twee functies die ik persoonlijk niet vaak zal gebruiken. De panorama modus is mogelijk wel leuk op een feestje, want je kan hiermee een groep selfie “groufie” maken. Je begint met 1 foto en daarna beweeg je de telefoon naar links of rechts zodat je meer mensen kan toevoegen aan de foto.
Natuurlijk kan de 13-megapixel camera ook video’s opnemen en dat gaat tot een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels op 30 frames per seconde, terwijl de concurrentie inmiddels al 4K ondersteuning heeft of in ieder geval 1080p op 60 frames per seconde. Toch is de kwaliteit van de video’s zeer goed en wordt alles vloeiend afgespeeld, zonder het verlies van frames. De audio is van een vrij behoorlijke kwaliteit, beide microfoons lijken in ieder geval het merendeel van het geluid zonder problemen op te pikken.
Conclusie
De Huawei Ascend P7 is een prachtig ontworpen telefoon met een luxeuze uitstraling en zeer behoorlijk specificaties. Het toestel is niet alleen mooi om te zien, want het is ook nog 1 van de dunste en lichtste 5-inch high-end Android smartphones die je op dit moment kan krijgen. Wanneer we naar de overige specificaties kijken dan zien we al de gebruikelijk kenmerken van een topper zoals het 1080p scherm, een zeer degelijke camera en acceptabele prestaties in games.
Mocht je rond de 300 tot 350 euro hebben te besteden dan zal de keuze vermoedelijk uitkomen op de Nexus 5 (Snapdragon 800), de Huawei Ascend P7 of 1 van de high-end modellen van 2013, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4, die allen inmiddels rond hetzelfde bedrag te koop zijn.
Voor de beste specificaties, mooiste camera, snelste processor en het mooiste scherm kom je echter niet uit bij de Huawei Ascend P7. De iPhone 5S, Galaxy S5, Xperia Z2 en de HTC One M8 presteren aantoonbaar beter en dit zal je vooral merken in de prestaties van de browser, bij games en het maken van foto’s. Vergeet echter niet dat je voor deze modellen al snel 150 tot 200 euro meer zal moeten betalen en mocht je een telefoon met abonnement afsluiten dan kan dit al snel 10 euro per maand verschillen.[/tab]
[tab title=”Reviews”][WPCR_INSERT][/tab]
[tab title=”Specs”]
Besturingssysteem | |
Gsm-besturingssysteem | Android |
Versie besturingssysteem | Google Android 4.4 |
Beeldscherm | |
Schermdiagonaal | 5″ |
Schermresolutie | 1920×1080 (Full HD 1080p) |
Invoermethode | Touchscreen |
Schermtype | LCD |
Multitouch | Ja |
Touchscreentechniek | Capacitief |
Secundair scherm | Nee |
Technische kenmerken | |
SoC (oud) | Kirin 910T |
Aantal cores | Quad Core |
Processorsnelheid | 1,8GHz |
Werkgeheugen | 2,048GB |
Opslaggeheugen | 16GB |
Geheugenkaart (Mobiel) | microSD, microSDHC |
Simkaart | Microsim |
Camera | |
Cameraresolutie | 13MP |
Cameraresolutie (voor) | 8MP |
Camera autofocus | Ja |
Diafragma | 2 |
Gsm-flitsertype | Enkele led |
Resolutie video-opname | 1920×1080 (Full HD 1080p) |
Verbindingen | |
Mobiele netwerken | edge, gprs, hspa+, hsupa, lte, umts |
Frequentiebereik (mobiel) | 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz |
Verbinding (wlan) | 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz ondersteuning | Nee |
Bluetooth-versie | Bluetooth 4.0 |
Overige draadloze verbindingen | Near Field Communication (NFC) |
GSM-Connector | 3.5mm, Micro-USB |
Functionaliteit | |
Berichten | E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden | Audio |
GPS | Ja |
Gsm-functies | Bewegingssensor, DLNA, FM-radio (headset), Handsfree, Kompas, Tril, Voicerecorder |
Accu | |
Gesprekstijd | 14u |
Stand-by-tijd | 422u |
Accucapaciteit (mAh) | 2.500mAh |
Accutype | Li-Polymer |
Accu verwisselbaar | Nee |
Inclusief accessoires | |
Meegeleverde gsm accessoires | Datakabel, Headset bedraad, Oplader |
Uiterlijke kenmerken | |
Telefoonmodel | Bar |
Gewicht (gram) | 124g |
Lengte | 139,8mm |
Breedte | 68,8mm |
Hoogte / Diepte | 6,5mm |
Kleuren | Zwart |
Overige specificaties | |
Bijzonderheden | Eject tool, NFC label, BT-BLE ,OTG |
[/tab]
[tab title=”Foto’s”][/tab]
[tab title=”Prijzen”]Prijsvergelijker is momenteel nog in ontwikkeling.[/tab]
[/tabs]