Hoe root je de Nexus 9

HTC

Nexus 9 voorkantBen je al in het bezit van de Nexus 9, maar wil je graag wat dingen in het besturingssysteem aanpassen dan zal je eerst root-toegang moeten bemachtigen op de tablet. Helaas is dat niet mogelijk door een knopje in het instellingen menu in te drukken, maar ben je afhankelijk van de oplossingen van ontwikkelaars. De Nederlandse ontwikkelaar Chainfire is 1 van deze personen en heeft in de afgelopen jaren al een groot aantal root oplossingen vrijgegeven voor verschillende Android producten en inmiddels is de Nexus 9 ook op deze lijst te vinden.

Nexus 9 Root

Het rooten van de Nexus 9 is in vergelijking met eerdere Nexus producten wel een stukje lastiger geworden en dit zou te maken hebben dat de benodigde kernels, die nu in realtime worden gepatcht. Dat is overigens slechts een tijdelijk probleem, want Chainfire heeft al laten weten dat de auto-root methode op korte termijn zal worden geüpdatet met de benodigde data, tot dat moment zal je enkele stappen handmatig moeten uitvoeren.

Is dit een probleem? Dat ligt vooral aan je ervaring, hoewel iedereen het zonder probleem kan uitvoeren blijkt het in de praktijk soms toch wat lastiger te zijn. Het gehele proces draait vooral om het overtypen van commando’s en een speciale versie van SuperSU die alleen geschikt is voor de Nexus 9. Gebruik dus geen andere versies!

Veel heb je op dit moment overigens nog niet aan root-toegang op de Nexus 9, want het merendeel van de apps is nog niet geüpdatet voor Android 5.0 of de 64-bit processor. Controleer daarom eerst of je favoriete app al ondersteuning biedt voor de Nexus 9.

Daarnaast willen we je erop wijzen dat wij op geen enkele manier verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor verlies van data of schade aan de Nexus 9. Mocht je vragen hebben dan kun je ze stellen in de reacties. Ons advies is om eerst alle stappen door te lezen voordat je zomaar gaat beginnen met het rooten van je Nexus 9. Wij gaan er voor deze tutorial vanuit dat je kennis hebt van ADB en Fastboot. Heb je dit niet? Kijk dan eens hier.

Wat ben je nodig?

Deze stappen zal je moeten uitvoeren op de Nexus 9 en je PC met ADB/Fastboot.

  1. Begin voor de installatie eerst met het maken van een backup en plaats deze op een andere locatie dan je Nexus 9 zodat je nooit je gegevens verliest!
  2. Selecteer het Nexus 9 root bestand en pak deze ergens uit op je computer.
  3. Pak nu je Nexus 9 en open het instellingen menu gevolgd door het menu over deze tablet. Druk in dit menu 7 tot 10 keer op het buildnummer tot je de vraag krijgt of je een ontwikkelaar bent en bevestig dit. Ga terug naar het hoofdmenu -> ontwikkelaar functies en schakel OEM Ontgrendelen en USB Foutopsporing in.
  4. Schakel de Nexus 9 volledig uit en start de tablet daarna op door de aan/uit knop en volume omlaag knop (tegelijkertijd) gedurende 10 seconden in te houden. Weet je hoe ADB werkt dan kun je deze stap ook uitvoeren met het commando: “adbo reboot bootloader”.
  5. Selecteer in het bootloader menu de optie fastboot en bevestig de keuze met de aan/uit knop.
  6. De volgende stap zal alle data verwijderen van je Nexus 9.
  7. Wanneer je de Nexus 9 in de fastboot modus hebt geplaatst voer je het volgende commando in op je computer: “fastboot oem unlock” en bevestig de keuze op je computer.
  8. De volgende stap is om SuperSU aan de Nexus 9 toe te voegen met het volgende commando: fastboot boot locatie-van-inject.img
  9. Daarna flash je een aangepast kernel met het commando: fastboot flash boot locatie-van-patched.img
  10. Start nu de Nexus 9 opnieuw op met het commando adb reboot en de tablet heeft nu root-toegang op Android 5.0 Lollipop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*