Installeer Android 5.0 op je Nexus 4, 5, 6 en Nexus 7, 9, 10

Archief

De Android 5.0 Lollipop update is nu beschikbaar voor de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 en Nexus 10, maar mocht je de update nog niet hebben ontvangen dan kun je door het volgen van deze tutorial alsnog de update op je smartphone of tablet installeren. Het installeren gebeurt via een factory image en dit bestand is identiek aan de software die je anders via de OTA (over-the-air) update functie van het Android besturingssysteem zou installeren.

Er kleven wel enkele nadelen aan deze alternatieve installatie, want wanneer je bootloader van je Nexus product nog vergrendeld is, dan zal alle data worden gewist vanwege veiligheidsredenen. Helaas is hier geen andere oplossing voor te vinden en zal je dus eerst een back-up moeten maken van je belangrijkste gegevens, zoals foto’s, mails etc. Mocht je de bootloader al hebben ontgrendeld dan krijg je tijdens de installatie de optie om de stap van het wissen over te slaan. In sommige situaties zorgt dit er echter weer voor dat je Nexus smartphone of tablet niet kan opstarten. Dit probleem komt vooral voor bij apparaten die gebruik maken van een custom firmware.

android-lollipop

Voordat we verder gaan is het belangrijk dat je begrijpt dat wij niet verantwoordelijk kunnen worden houden voor het verlies van data of andere geleden schade. Lees daarom eerst de handleiding door voordat je aan iets gaat beginnen wat uiteindelijk toch lastiger blijkt dan gedacht.

Wat ben je nodig?

Zie je geen apparaat verschijnen in Fastboot? Installeer dan eerst de Android drivers op je computer.

Zet eerst de tablet uit en start de recovery/fastboot modus met de volgende combinatie:

  • Nexus 4 – volume omlaag knop indrukken, daarna inblijven drukken en de aan/uit knop vasthouden.
  • Nexus 5 – volume omlaag + volume omhoog knop tegelijkertijd indrukken, hou daarbij daarna ook de aan/uit knop ook ingedrukt.
  • Nexus 7 2013 WiFi/4G – volume omlaag knop indrukken, daarna inblijven drukken en de aan/uit knop vasthouden.
  • Nexus 7 2012 WiFi/3G – volume omlaag knop indrukken, daarna inblijven drukken en de aan/uit knop vasthouden.
  • Nexus 10 – volume omlaag + volume omhoog knop tegelijkertijd indrukken, hou daarbij daarna ook de aan/uit knop ook ingedrukt.

Nexus bootloader ontgrendelen

  1. Laten we beginnen met het installeren van ADB/Fastboot op je computer. Je kan dit doen door het bovenstaande bestand te downloaden of door de Android SDK te downloaden en te installeren. Wij gaan uit van ons eigen bestand dat alleen de benodigde tools installeert en geen software dat je toch niet nodig hebt tijdens de installatie van Android 5.0 Lollipop.
  2. Verbind je Nexus apparaat met je computer door middel van een microUSB kabel.
  3. Open op je Nexus apparaat het instellingen menu -> over de telefoon en druk meerdere malen op het buildnummer totdat je de melding krijgt dat je een ontwikkelaar bent.
  4. Open het ontwikkelaars menu en schakel de optie USB-foutopsoring in.
  5. Zet nu je apparaat uit en start je Nexus product op in de zogeheten recovery modus (zie de stappen boven de handleiding) of voer het commando: adb reboot bootloader in via Fastboot op je computer.
  6. Open nu een commando venster op je computer.
  7. Voer nu in het commandovenster het volgende commando in:
  8. De volgende stap zal alle data van je Nexus product verwijderen. Kies voor ‘Yes’ om deze stap te bevestigen. Met de volume knoppen op je toestel navigeer je door het menu, om een keuze te bevestigen gebruik je de aan/uit knop.
  9. fastboot oem unlock
  10. Na het uitvoeren van de stap is je bootloader ontgrendeld en kunnen we beginnen met de installatie van Android 5.0 Lollipop.

Android 5.0 installeren op de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 of Nexus 10

  1. Download de factory image voor je Nexus product. Kies wel de juiste versie, zo zijn verschillen tussen de 4G en WiFi only Nexus tablets.
  2. Pak het bestand uit op je computer in een nieuw map, gebruik hiervoor bijvoorbeeld WinRar.
  3. Start de recovery modus opnieuw op je Nexus smartphone of tablet.
  4. Mocht je alle data willen verwijderen dan hoef je alleen twee keer te klikken op het “Flash-all.bat” bestand in de zojuist uitgepakt map. Had je al een ontgrendelde bootloader en bewaar je liever al je data dan zal je een kleine wijziging moeten aanbrengen in het .bat bestand. Open dit bestand daarom met notepad of een andere eenvoudige tekstverwerker en verwijder de “-w” switch in de regel die met fastboot begint.
  5. Staat er nu fastboot -w update image-volantis-lrx21q.zip dan zal je dit moeten veranderen naar fastboot update image-volantis-lrx21q.zip. In sommige gevallen is er ook nog het commando fastboot erase userdata te vinden, mocht dit het geval zijn dan moet je ook deze lijn verwijderen. Deze stappen moet je alleen uitvoeren wanneer je bootloader al ontgrendeld was voor het lezen van deze handleiding.
  6. Start nu het “flash-all.bat” bestand en de Android 5.0 Lollipop update wordt geinstalleerd op je Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 of Nexus 10.

Wil je na de installatie liever je bootloader weer vergrendelen dan doe je dit met het commando: fastboot oem lock wanneer fastboot op je Nexus smartphone of tablet is gestart.

De bovenstaande handleiding kan ook worden gebruikt in combinatie met de Nexus 6 en Nexus 9, echter draaien beide producten vanaf dag 1 al op het nieuwe besturingssysteem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*