Wat is er goed en slecht aan de Nexus 6?

Motorola

nexus-6-5De Motorola Nexus 6 is vanaf morgen (18 november) te bestellen in Nederland, en in de Verenigde Staten zijn inmiddels al de eerste reviews gepubliceerd over de phablet van Google. Uit de conclusies kunnen we opmaken dat de Nexus 6 op alle vlakken een prima smartphone is, maar met de nodige tekortkomingen. Wij hebben voor jouw een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat jij kan beslissen of de Nexus 6 juist wel of juist misschien niet de beste keuze is.

Scherm
Een Nexus 6 kopen zal je natuurlijk alleen doen als je op zoek bent naar een phablet, want een 6-inch is niet voor iedere gebruiker weggelegd. Mogelijk hadden Motorola en Google beter voor een iets kleiner formaat kunnen kiezen, echter is er aan de beeldkwaliteit helemaal niks aan te merken. Het super-amoled paneel heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels en dat betekent dat er maar liefs 493 pixels-per-inch zichtbaar zijn. De kleuren zijn zoals gebruikelijk bij de amoled technologie wat verzadigd, maar er is ook een groep gebruikers die dit juist erg kan waarderen.

Software
Hoe groter het scherm, des te groter de mogelijkheden zal je denken, maar vreemd genoeg heeft Google voor de eerste Nexus phablet eigenlijk geen enkele extra phablet features toegevoegd. Op het startscherm heb je nu een extra rij om snelkoppelingen naar apps te plaatsen, maar dat is het ook direct. Mogelijk kan Google in de komende maanden toch de Note 4 van wat dichterbij inspecteren, want Samsung heeft de TouchWiz interface volledig geoptimaliseerd voor het grotere scherm, inclusief de mogelijkheid om meerdere apps in verschillende vensters te draaien.

Behuizing
Het ontwerp van de Nexus 6 is duidelijk gebaseerd op de eerder dit jaar uitgebracht Moto X (2014), die inmiddels ook al is geüpdatet naar Android 5.0 Lollipop. De achterkant van de Nexus 6 is licht gebogen om beter in je hand passen en door het metalen frame voelt de smartphone zeer robuust aan. Verder steekt de camera niet uit de behuizing en klinkt audio meer dan goed dankzij de stereo speakers aan de voorkant van de telefoon. In vergelijking met de BoomSound speakers van de HTC One M8 klinken ze harder, echter is de basweergave zover mogelijk beter op de M8.

Prestaties
Onder het enorme scherm van de Nexus 6 vinden we het kloppende hart van de telefoon, de quad-core Snapdragon 805-soc. Deze system-on-a-chip bestaat uit vier Krait 450 cores geklokt op 2,7GHz, een Adreno 420-gpu voor het aansturen van het enorme aantal pixels en 3GB werkgeheugen. Het resulteert in rappe prestaties, hoewel we moeten opmerken dat de telefoon soms toch nog wat tegenstribbelde, maar dit kan ook te maken met enkele bugs in het Android 5.0 besturingssysteem.

De camera van de Nexus 6 schiet foto’s in 13-megapixels en over de prestaties kan men alleen maar lovend zijn. De foto’s doen niet onder voor die van de iPhone 6 Plus en de Galaxy Note 4. Het enige puntje van kritiek is dat de camera niet zo snel scherp stelt als de twee eerder genoemde toestellen. Op de Nexus 6 is wel HDR+ aanwezig voor indrukwekkende resultaten bij weinig licht. Deze technologie is exclusief beschikbaar op de Nexus 5 en Nexus 6.

Accuduur
De krachtige hardware en het hoge resolutie scherm hebben beide helaas wel een negatief effect op de accuduur. Is dit een groot probleem? Niet echt, want de smartphone kan het eenvoudig een volledige dag uithouden, maar wanneer je gek bent van games dan zal je op een gegeven moment toch moeten gaan opletten. Het grote voordeel van de Nexus 6 is dat de accu supersnel is op te laden. Volgens Motorola is 15 minuten laadtijd voldoende om de telefoon 6 uur te kunnen gebruiken.

Prijs
Was je van plan om je huidige Nexus 5 in te gaan ruilen voor de Nexus 6 dan zal de adviesprijs van €649 voor de 32GB versie een flinke tegenvaller zijn. De Google phablet is maar liefst twee keer zo duur dan zijn voorganger. Is de prijs te hoog? Dat ligt eraan hoe je er naar kijkt, maar op moment van schrijven liggen de prijzen van de Note 4 en iPhone 6 Plus nog altijd ruim boven de 700 euro.

Conclusie
Is de Nexus 6 het toestel waar jij naar op zoek bent? Deze vraag is lastig te beantwoorden en het ligt vooral aan je persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een krachtige smartphone met een enorm scherm en een onaangepaste versie van Android? Dan is de Nexus 6 een geweldige keuze. Wil je niet de hoofdprijs betalen en is het scherm te groot voor je dan is en blijft de Nexus 5 nog altijd een zeer goed alternatief. De telefoon doet qua prestaties niet veel onder voor de Nexus 6 en zal de komende 12 maanden door Google nog steeds worden voorzien van de nieuwste Android updates.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*