Review: Apple MacBook Air 13″ (voorjaar 2012)

Archief

De 13” MacBook Air (2012) is dun, licht, en heeft ook nog eens meer dan genoeg batterijcapaciteit aan boord. In de afgelopen jaren is er een geheel nieuwe categorie laptops ontstaan, de zogenaamde ultrabooks die momenteel door alle bekende fabrikanten worden gemaakt, zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op het design van de allereerste MacBook Air.

Net zoals in de vorige jaren heeft Apple in 2012 opnieuw de MacBook Air voorzien van de nieuwe Intel Ivy Bridge processoren. Er zijn verder ook een aantal nieuwe functies toegevoegd, zo zal je nu een hybride USB 2.0/3.0 poort aan de zijkant vinden en ook zal er volgende maand een gratis update naar OS X 10.8 Mountain Lion beschikbaar zijn.

Voor de mensen die momenteel al in bezit zijn van een MacBook Air die slechts een jaar oud is zijn er eigenlijk weinig redenen om te upgraden, de prestaties zijn in vergelijking met het afgelopen jaar weinig verbetert, de Ivy Bridge processor is slechts een fractie sneller. Maar voor de gebruikers die momenteel nog werken met een Core 2 Duo of Quad processor is het nu wel tijd om te upgraden. Een 13” MacBook Air met een Ivy Bridge processor zal voor veel gebruikers een grote upgrade betekenen.

Ontwerp
De nieuwe MacBook Air lijkt qua ontwerp als twee druppels water op de MacBook Air die afgelopen jaar door Apple werd uitgebracht. Het heeft nog steeds hetzelfde taps lopende ontwerp, en ook het gewicht is identiek aan het model van vorig jaar. Verder heeft het 13”-inch scherm nog steeds een resolutie van 1440 x 900 pixels. Dit is dezelfde resolutie als het scherm van de afgelopen twee generaties. Momenteel is het Retina-scherm alleen nog beschikbaar voor de nieuwe MacBook Pro. De kwaliteit van het scherm is overigens nog prima voor elkaar, en zal het grote gros van de gebruikers zeer tevreden houden.

Hoewel er verder geen aanpassingen zijn gemaakt en het nog steeds dezelfde aluminium unibody betreft, zijn er wel een aantal poorten veranderd. Zo maakt de nieuwe MacBook Air gebruik van een MagSafe 2 poort die je ook gaat vinden op de MacBook Pro met Retina-scherm. De 45-watt MagSafe 2 oplader heeft een T-vormige connector. We hopen in ieder geval dat de nieuwe connector niet dezelfde slijtage problemen heeft als het geval was met de oudere MagSafe kabels. Jammer genoeg zijn MagSafe en MagSafe 2 twee fysiek verschillende aansluitingen, dit betekent dus dat huidige Apple gebruikers een MagSafe 2-adapter moeten aanschaffen als ze hun oude opladers willen gebruiken voor de nieuwe MacBooks. Ook zijn de twee USB poorten aan de zijkant vernieuwd, beide ondersteunen nu ook USB 3.0, al zullen de snelheden niet zo snel zijn als die van een USB 3.0 poort, dit komt door het feit dat USB 1.0/1.1/2.0 apparaten nog steeds werken met dezelfde poort. Overigens is dit ook de enige echte aanpassing, de Thunderbolt poort, koptelefoon-aansluiting, SDXC slot, zijn allemaal aanwezig op identieke posities.

Eén ding missen we nog steeds, en dat is een HDMI-poort. Terwijl de concurrentie al hun ultrabooks hebben voorzien van een standaard HDMI-poort, blijft Apple vast houden aan een Thunderbolt-poort of Mini Display-Port-naar-HDMI adapter. We hopen dat dit één van de aanpassingen zal zijn voor het model van volgend jaar, maar het lijkt erop dat er minimaal één slot of poort moet gaan worden verwijderd. Maar is er zeker een kans dat dit gaat gebeuren, gezien het feit dat de MacBook Pro met Retina-scherm wel is uitgerust met een HDMI poort.

Het typen op het toetsenbord van de MacBook Air is nog steeds zo fijn als op het andere model. Hoewel nieuwe gebruikers mogelijk even moeten wennen aan de laag-liggende toetsen met minder feedback, is het in mijn ogen nog steeds het beste toetsenbord van alle ultrabooks die tot nu toe zijn uitgekomen. Het grote multitouch trackpad is in vergelijking met het vorige model ook niet veranderd en reageert nog net zo snel en soepel als eerder, ook zal OS X 10.8 Mountain Lion nog een aantal ‘gestures’ toevoegen.

Specificaties
De basisconfiguratie van de nieuwe 13-inch MacBook Air is beschikbaar met 4 GB aan DDR3 1600 MHz geheugen. In vergelijking met het model van vorig jaar is de Intel Core i5-2557M 1.7 GHz (Sandy Bridge) vervangen door de Intel Core i5-3427U (Ivy Bridge) processor. De Intel HD Graphics 4000 is de geïntegreerde grafische chip, deze chip ondersteunt ook DX11. Het gewicht van de MacBook Air is nog steeds 1,35 kg2, en er wordt nog steeds gebruikt gemaakt van dezelfde 50Wh accu. Ook komt het 13”-inch model met een SSD van 128 GB, een enorme prestatie verbetering, mocht je nog steeds gebruik maken van een platter (HDD). Het opstarten van de Air gaat extreem snel, het opstarten van meerdere applicaties is ook geen enkel probleem, een duurdere MacBook Pro met een traditionele harde schijf kan zelfs niet deze snelheden benaderen. Is de 128 GB SSD niet genoeg voor je, dan kun je via de online Apple Store de opslag vergroten naar 256 GB of 512 GB al zijn beide upgrades wel vrij prijzig, zo betaal je 300 euro meer voor het 256 GB model en zo’n 800 euro meer voor het model met 512 GB aan opslag. Niet alleen is het mogelijk om de opslag ook te vergroten, want er is ook een snellere 2GHz Core i7 processor beschikbaar en 8GB aan DDR3 geheugen. Op het moment van schrijven wordt de MacBook Air geleverd met OS X Lion 10.7.4, al is er wel een gratis update beschikbaar voor OS X 10.8 Mountain Lion, de PowerNap functie van 10.8 zal ook beschikbaar zijn voor de MacBook Air van dit jaar en afgelopen jaar. De PowerNap functie maakt het mogelijk om updates van Facebook, Twitter, email en iMessage berichten binnen te halen terwijl het systeem in slaapstand staat. Volgens Apple is OS X Mountain Lion volgende maand beschikbaar in de Mac App Store.

Net zoals de andere Mac modellen komt de 13-inch MacBook Air met het gebruikelijke iLife software pakket met applicaties als GarageBand, iTunes, iMovie en iPhoto. FaceTime voor Mac werkt momenteel alleen nog met Mac’s, maar de Mountain Lion update maakt het mogelijk om ook verbinding te maken met een iPad, iPhone of iPod Touch. Gelukkig is er op de MacBook Air geen bloatware aanwezig en kan de SSD volledig gebruikt worden voor je persoonlijke data.

Prestaties
De nieuwe MacBook Air maakt gebruikt van Intel’s nieuwe Core i5-3427U processor, deze Ivy Bridge processoren zijn speciaal ontwikkeld voor dunne laptops, zoals de MacBook Air en andere ultrabooks. In een test met de CineBench R11.5 applicatie scoorde de MacBook Air 2012 een CPU score van 2.61, wat een behoorlijke verbetering is in vergelijking met de score van 2.17 van het model van afgelopen jaar. Niet alleen scoorde het model van dit jaar beter dan de MacBook Air van 2011, het scoort ook beter dan de Sony VAIO T13 (SVT13112FXS) die een lager geklokte CPU gebruikt en een score behaalde van 2.32 in CineBench. De MacBook Air presteerde verder prima in een Handbrake video test (2 minuten en 42 seconden) en een Photoshop CS5 test (4 minuten en 53 seconden).

In deze huidige generatie ultrabooks heeft Intel een chip ontwikkeld met een extreem laag verbruik van slechts 17-watt. We lijken ook tot volgend jaar toe moeten wachten totdat we groter verschil in prestaties gaan zien, het instapmodel is slechts 100 MHz sneller en heeft nog steeds 3MB aan L3-cache aan boord. Het enige model dat qua prestaties in de buurt komt is de HP Envy 14 Spectre, het deed over de Handbrake test 2 minuten en 31 seconden, en 5 minuten en 25 seconden over de Photoshop CS5 test. De ultrabook modellen die momenteel beschikbaar zijn hebben verder allemaal ongeveer dezelfde scherm-resoluties, processor snelheden, en een SSD wordt gebruikt voor de opslag. Jammer genoeg heeft Apple op dit moment nog geen Boot Camp Windows drivers beschikbaar gemaakt voor de nieuwe MacBook Air, hierdoor is het niet mogelijk om het batterij level en de 3D prestaties te vergelijken met de overige modellen. In onze tien uur durende test met Mac OS X met de helderheid van het scherm op 50 procent en met het backlight van het toetsenbord en Wi-Fi ingeschakeld. De test liet ons zo’n 7 uur doen met de batterij, wat ongeveer overeenkomt met de informatie die Apple op de officiële site vermeldt.

Conclusie
Wanneer we de MacBook Air met Ivy Bridge processor vergelijken met de concurrentie, blijft het nog steeds een prima keuze. Ben je al in bezit van het model van vorig jaar, dan is het waarschijnlijk beter om een jaar te wachten. Maak je momenteel nog gebruik van een MacBook Air met een Core2Duo processor dan is het zeker de upgrade waard; een USB 3.0 poort, snellere processor, betere grafische prestaties en sneller geheugen zal voor veel mensen een aantal goede redenen zijn om te updaten. Het model is jammer genoeg duurder dan de MacBook Air van vorig jaar, dit heeft zeer waarschijnlijk te doen met de huidige wisselkoers. Het gebruik van OS X heeft nog meer voor voordelen, zo is er geen bloatware aanwezig, een probleem waar de HP Envy 14 Spectre wel nadrukkelijk mee kampt. Laten we in ieder geval hopen dat Apple volgend jaar een HDMI poort gaat toevoegen, dit zal het in vergelijking met de concurrentie een betere positie verschaffen.

[tab name=’MBA 11″ 64 GB’]

MacBook Air 11-inch: 1,7-GHz 64GB/4GB

Winkel Voorraad Prijzen
Ja, vooradig € 1009,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1028,02 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1029,35 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1049,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1049,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1049,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1049,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1054,73 – Bestel nu!

[/tab]

[tab name=’MBA 11″ 128 GB’]

MacBook Air 11-inch: 1,7-GHz 128GB/4GB

Winkel Voorraad Prijzen
Ja, vooradig € 1109,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1126,03 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1126,93 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1149,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1149,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1149,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1149,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1149,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1162,05 – Bestel nu!

[/tab]

[tab name=’MBA 13″ 128 GB’]

MacBook Air 13-inch: 1,8-GHz 128GB/4GB

Winkel Voorraad Prijzen
Ja, vooradig € 1205,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1224,02 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1224,51 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1249,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1249,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1249,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1249,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1249,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1271,40 – Bestel nu!

[/tab]

[tab name=’MBA 13″ 256 GB’]

MacBook Air 11-inch: 1,8-GHz 256GB/4GB

Winkel Voorraad Prijzen
Ja, vooradig € 1475,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1517,25 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1518,02 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1549,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1549,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1549,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1549,00 – Bestel nu!
Ja, vooradig € 1576,35 – Bestel nu!

[/tab]

[end_tabset]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*