De harde schijf of SSD van je Mac controleren en herstellen

Archief

Wanneer je veel belangrijke data hebt opgeslagen op de harde schijf van je Mac dan is het ten eerste altijd een goed idee om wekelijks of zelfs dagelijks een backup van je belangrijke bestanden te maken. Een harde schijf kan er natuurlijk op elk moment ermee stoppen, niet dat dit vaak gebeurd maar het is zeker mogelijk, gelukkig is het wel mogelijk om de staat van je harde schijf te controleren. Met Schijfhulppgromma is het mogelijk om periodiek onderhoud te plegen en de staat van je harde schijf te controleren.

  1. Het eerste wat je moet doen is de Schijfhulpprogramma starten, je kan zoeken naar de applicatie via Spotlight of de app starten via Applicaties > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma.
  2. Selecteer de schijf die je wilt gaan controller en klik op de tab ‘Schijf-EHBO’ en selecteer ‘Controleer schijf.
  3. De schijf partities en systeem partities worden nu gecontroleerd, wanneer er meldingen in het rood verschijnen is dit een teken dat er problemen zijn. Voor het gros van de gebruikers zullen er geen problemen zijn, Schijfhulpprogramma zal ook weergeven dat de partitie-indeling in orde is.

Mocht je een melding in het rood zien dan moet je mogelijk de schijf herstellen. In het volgende gedeelte zullen we je uitleggen hoe dit in zijn werk gaat, in deze tutorial is er gebruik gemaakt van Lion en Mountain Lion.

Voordat we beginnen met het herstellen is het belangrijk dat je eerst een back-up maakt van al je bestanden, schrijf alles naar een USB-stick of maak een Time Machine back-up.

  1. Het eerste wat we gaan doen is je Mac opnieuw starten, zorg ervoor dat je tijdens de reboot de toetsen CMD+R in blijft drukken.
  2. Selecteer “Recovery HD” in het boot menu.
  3. Selecteer Schijfhulpprogramma en selecteer de schijf die je wilt herstellen, klik nu op de EHBO-tab en ‘Herstel schijf’.
  4. De schijf van je Mac zal nu worden hersteld, wanneer dit proces is voltooid kun je de Mac opnieuw starten en zullen de problemen van je harde schijf zijn opgelost.

4 Reacties

  1. O ja, ter info: heb onlangs upgrade gedaan van SL naar ML. Opstarten vanaf installatie disk werkt nu ook niet.

    Reageer
  2. Hoi, en wat te doen als je schijfherstel hebt gedaan, en een ongeldig aantal directories hebt? Mijn opstartscherm met appeltje blijft nl steeds hangen , ik kom niet verder in het systeem.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*