Het probleem lijkt te maken hebben met de encryptiefunctionaliteit van Android 5.0 Lollipop dat er standaard voor zorgt dat je gegevens worden versleuteld. Deze functie ziet al sinds Android 3.0 Honeycomb in de software verwerkt, maar het is voor het eerst dat de encryptie standaard is ingeschakeld. Door de encryptiefunctionaliteit moeten bestanden bij het schrijven eerst worden versleuteld, om tijdens het lezen weer worden ontcijferd. Dit proces belemmert zoals je misschien al zou verwachten de lees- en schrijfprestaties van het opslaggeheugen. De sleutel die benodigd is voor het ontcijferen van de data wordt beschermd door het lockscreen wachtwoord, zodat je data veilig is wanneer je smartphone of tablet is gestolen.
De processors die momenteel worden gebruikt beschikken vaak nog niet over een feature die het mogelijk maakt om encryptie te gebruiken zonder dat het een negatief effect heeft op de prestaties van een product. Dit is ook de reden dat de lees- en schrijftesten van de Nexus 6 zo enorm tegenvielen in de review van AnandTech. Om te laten zien dat het opslaggeheugen van de Nexus 6 niet trager is dan normaal heeft Motorola een build van Android geleverd aan de website met de encryptie uitgeschakeld.
Hieronder zie je wat het verschil is tussen een Nexus 6 met encryptie en zonder encryptie en ook worden de prestaties vergeleken met de Nexus 5 op Android 4.4 KitKat en Android 5.0, beide versies maken op de Nexus 5 niet standaard gebruik van de encryptiefunctionaliteit. Het is duidelijk dat de encryptie van data op de Nexus 6 een enorm verschil maakt wanneer het gaat om de prestaties van het opslaggeheugen. Bij het uitschakelen van de encryptiefunctionaliteit stijgen de prestaties tijdens het lezen met 62,9%, 50,5% bij het schrijven en maar liefst 80,7% in sequentiële lees prestaties.
Gebaseerd op deze informatie zal het ons in ieder geval niks verbazen dat Google in een toekomstige update de optie gaat toevoegen die het mogelijk gaat maken om de encryptie weer uit te schakelen. Momenteel is er al een manier om de encryptie op de Nexus 6 uit te schakelen via een omweg, maar het uitvoeren is lastiger dan alleen op een knopje te drukken. Het beveiligen van een besturingssysteem is altijd een goed idee, maar wel zou de afweging moeten worden gemaakt of de prestaties er niet teveel onder gaan lijden. Gezien de benchmarks lijkt Google zich vooral te hebben gehaast nadat Apple aangekondigde dat het alle data in iOS zou gaan versleutelen, en in deze tijd wel geen bedrijf worden gezien met een ‘onveilig’ besturingssysteem.