De GTX Titan maakt gebruik van dezelfde NVIDIA Kepler architectuur als de Oak Rdige National Laboratory supercomputer, die momenteel de eerste plek inneemt op de lijst van 500 supercomputers. Door gebruik te maken van de 3-way SLI modus kunnen gebruikers alle grafische pracht en praal activeren zonder bang te zijn voor de prestaties van het systeem.
Op het gebied van specificaties doet het op papier echter onder voor de high-end GTX 960, maar maakt het dit op het gebied van efficiëntie meer dan goed. Terwijl de GTX 960 de beschikking heeft over 3.072 CUDA cores die verspreidt zijn over twee GPU’s is de GTX Titan een single-core GPU met duizenden extra cores. Hierdoor verbruikt de GTX Titan ook minder stroom (250w tegen 300w van de GTX 960), genereert het minder warmte, draait de kaart stiller, en past het in kleinere behuizingen.
Tijdens de presentatie van de GTX Titan toonde NVIDIA twee unieke scenario’s; een volwaardige desktop computer in een 3-way SLI configuratie en een enkele kaart in een Falcon Tiki PC. Voor de desktop computer gebruikte NVIDIA drie GTX Titan kaarten om Battlefield 3 op de hoogste instellingen te draaien op drie monitors met een totale resolutie van 5760 x 1080 pixels, terwijl de Falcon Tiki PC slechts was uitgerust met een enkele GTX Titan. In beide scenario’s was de Titan niet te stoppen, zelfs wanneer de instellingen werden opgeschroefd.
De drivers voor de GTX Titan zorgen ervoor dat de kaart door gebruikers handmatig kan worden ingesteld, gamers kunnen daardoor kiezen voor prestaties of een stil systeem. Daarnaast is de GTX Titan ook ‘unlocked’ zodat gebruikers nog meer prestaties uit de kaart kunnen halen op de hoogste voltage instellingen, echter zou dit niet de levensduur van de kaart ten goede komen. Het goede nieuws is wel dat het geen invloed heeft op de garantie van de kaart.
Zoals je begrijpt zal je voor deze specificaties, prestaties en mogelijkheden de hoofdprijs moeten betalen. Later dit jaar zal de kaart namelijk in de verkoop gaan voor een bedrag rond de 800 euro.