In mijn zoektocht naar een goede televisie met gemiddelde specs en een scherpe prijs ben ik uitgekomen bij de Samsung UE40ES5500. Het is één van de vele televisies die Samsung die het bedrijf in de afgelopen 12 maand heeft uitgebracht. Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp veel ES6300, maar daar blijft het dan ook voor een groot deel bij, want de UE40ES5500 is qua specificaties een stukje minder en ook is er geen 3D ondersteuning aanwezig, geintregeerde Wi-Fi connectiviteit of geen motion interpolatie beschikbaar, dat ervoor moet zorgen dat animaties er vloeiender uitzien. Net zoals de overige modellen van de Koreaanse fabrikant maakt ook de UE40ES5500 gebruikt van een Edge LED backlight en heeft het toegang tot verschillende online diensten via Smart Hub.
Het model dat door ons is getest is 40-inch groot, echter is hetzelfde model ook te verkrijgen in 32-inch (UE32ES5500), 37-inch (UE37ES5500) en 46-inch (UE46ES5500). De panelen zijn volgens Samsung identiek aan elkaar, en zullen qua beeldkwaliteit met elkaar te vergelijken zijn, hoewel het aantal pixels per inch natuurlijk hoger zal liggen bij de kleinere formaten.
Ontwerp
De Samsung UE40ES5500 ziet er simpelweg prachtig uit voor een televisie met een kleine prijs. Het 40-inch paneel is afgeschermd met een zwart glanzend frame met een breedte van 1cm. Rondom het frame loopt een transparante plastic rond, dat wordt ondersteunt door een vaste glanzende standaard. Op dit gebied is er weinig reden tot klagen, en het simpele ontwerp zal prachtig staan in bijna elk soort woonmaker. Over de bouwkwaliteit hoef je je niet druk te maken, want dit is net zoals de afwerking van een uitstekend niveau.
Smart TV
Net zoals met alle hedendaags televisies zijn er ook een hoop handige extraatjes toegevoegd aan de UE40ES5500, waaronder apps, games en andere diensten. Verder kan het apparaat worden omgeturnd tot een PVR voor het opnemen en opslaan van televisie shows en films. Er is ook een USB poort aanwezig, waarop je bijvoorbeeld een externe harde schijf kan aansluiten, en een groot aantal video- en audio formaten kan afspelen zoals AVI, MP4, MKV, MOV, MTS, M2TS, AVC-HD, H.264, X.264, WMV, DivX en XviD.
Afstandsbediening
Natuurlijk wordt er bij de UE40ES5500 ook een afstandsbediening geleverd. Het ontwerp van deze afstandsbediening is simpel, dun en ook zijn de knoppen goed gepositioneerd, waardoor je de televisie eenvoudig met één hand kan bedienen. Het enige punt van kritiek is dat de toetsen niet verlicht zijn, hoewel dit na enige gewenning geen probleem zal zijn.
Audio
In onze ogen ben je het bijna aan jezelf verplicht om een eigen homecinema systeem aan te schaffen wanneer je een flatscreen televisie in huis hebt staan, maar heb je daar niet het geld of de ruimte voor dan zal de UE40ES5500 goed genoeg presteren voor het kijken van TV. De speakers zijn echter niet geschikt om een geweldige ervaring te leveren tijdens het kijken van een film, maar eigenlijk moeten we nog de eerste flatscreen televisie zien die dit wel kan. Er is weinig bas aanwezig en ook vervormt het geluid snel bij een hoger volume. De tip die wij kunnen geven is om zo snel mogelijk te beginnen met het sparen voor een los audiosysteem.
Beeldkwaliteit
Vreemd genoeg heeft Samsung ditmaal niet gekozen om gebruik te maken van een paneel dat intern is ontwikkeld, maar van een Sharp paneel. De kleurwaarheid is vrij goed te noemen en ook stelt de beeldkwaliteit niet teleur. Helaas is niet alles perfect, want de zwartwaarden zijn niet donker genoeg en ook zijn er van tijd tot tijd teveel blauwe boventonen te zien.
Het paneel van de UE40ES5500 heeft een contrast verhouding van 2800:1 wat te vergelijken is met andere budget televisies van Samsung. Bij weinig licht is dit meer dan genoeg, echter begint zwart er wat grijsachtig uit te zien wanneer er veel licht in de kamer aanwezig is. De kijkhoeken van de televisie zijn niks om over naar huis te schrijven, hoewel dit helaas ook een kenmerk is van een LCD-scherm.
Er is jammer genoeg ook ghosting waarneembaar. Ghosting geeft aan hoe snel de televisie het vorige frame kan verwijderen na het tonen van een nieuw frame. Hoe sneller een paneel dit doet des te vloeiender bewegende beelden worden getoond. Bij tragere panelen lijkt het dan ook vaak dat er soort van nagloei achterblijft. Op dit gebied presteert de UE40ES5500 dan ook matig. De gemiddelde tijd voor ghosting bedraagt gemiddeld zo’n 18 milliseconden, en tijdens het kijken van televisie is er dan in sommige gevallen dan ook een spoor van ghosting te zien, hoewel dit voor de meeste consumenten niet eens zal opvallen. Daarnaast kampen andere televisies in dezelfde prijsklasse ook vaak met vergelijkbare problemen.
Het goede nieuws is dat clouding geen probleem is op de televisie, en de input lag is slechts 33ms, wat de gamers onder ons zeker zal aanspreken.
Verbruik
Het stroomverbruik van de UE40ES5500 is redelijk te noemen. Op het moment dat het scherm is ingeschakeld gebruikt het 86W, wat neerkomt op 190W per vierkante meter. Dat is redelijk, maar niet geweldig.