Een Amerikaanse rechters heeft Apple’s eis voor een verkoopverbod op verschillende Samsung smartphones en tablets die inbreuk zouden maken op patenten van het bedrijf verworpen. Het bedrijf uit Cupertino legde het verzoek bij de rechter neer nadat een jury eerder dit jaar oordeelde dat Samsung met een aantal producten inbreuk maakte op de patenten van Apple.
Het resulteerde in een schadevergoeding van maar liefst $1,05 miljard, een uitspraak die de Zuid-Koreaanse fabrikant sindsdien wordt betwist. Echter heeft de rechter in de zaak vandaag uitgesproken dat er niet genoeg bewijs is gepresenteerd dat de patenten een negatief effect hebben gehad op de verkoopcijfers van Apple in Amerika. “De telefoons die inbreuk hebben gemaakt op de patenten hebben een breed scala aan functies, slechts een kleine fractie daarvan hebben betrekking tot de patenten van Apple,” zei rechter Lucy Koh.
“Hoewel Apple er bij is gebaat dat een aantal functies exclusief beschikbaar blijven, betekent het niet dat producten voor altijd moeten verboden worden van de markt omdat ze hier gebruik van maken, omdat ze talloze functies bieden, en slechts een beperkt aantal door patenten beschermde functies.”
Sinds het winnen van de zaak tegen Samsung in augustus van dit jaar, heeft Apple een aantal juridische nederlagen geleidt tegen verschillende rivalen. Het momentum dat Apple leek te hebben door de overwinning en de enorme schadevergoeding lijkt daardoor alweer te zijn verdwenen.
Vorige maand werd Apple al gevraagd om de details van de patent schikking met HTC vrij te geven. Daarnaast verloor het een hoger beroep in Engeland, waar een rechter oordeelde dat Samsung geen inbreuk maakte op de ontwerp patenten van Apple.
In de tussentijd werd het verkoopverbod op de Samsung Galaxy Nexus en de Samsung Galaxy Tab 10.1 ook opgeheven in de Verenigde Staten. Verder weigerde een Amerikaanse rechter in november een zaak te gaan behandelen waarin Apple claimde dat Google’s Motorola teveel geld zou willen zien voor het gebruik van bepaalde patenten. Het lijkt er daarom op dat Apple het steeds lastiger zal krijgen om te bewijzen dat concurrenten inbreuk maken op de patenten van het bedrijf.
Duidelijk is in ieder geval wel dat de smartphone markt steeds belangrijker aan het worden is, in de afgelopen jaren is er daardoor ook een steeds grotere strijd losgebarsten tussen Apple en Samsung, momenteel de twee grootste spelers op de markt. Hoewel Apple met de iPhone een lange tijd de markt volledig domineerde, is het Samsung dat in de afgelopen kwartalen steeds beter begint te presteren en zelfs tijdelijk in de Verenigde Staten als marktleider werd uitgeroepen.
De concurrentiestrijd voor marktdominantie resulteerde ook in een intens juridisch gevecht met zaken die wereldwijd werden aangespannen. Het is dan ook niet voor niets dat Apple en HTC een licentieovereenkomst met elkaar hebben getekend die deze juridische gevechten moet voorkomen.
Volgens verschillende analisten zou het dan ook verstandig zijn dat Apple en Samsung een vergelijkbare overeenkomst op papier gaan zetten, een oplossing die ook al door meerdere rechters naar voren is gehaald. De fabrikanten zijn nog steeds bezig met het verder ontwikkelen van smartphones en ze zullen daardoor ook uiteindelijk gebruik moeten maken van elkaars technologieën.
Hedendaags is het daardoor bijna onmogelijk om te innoveren zonder een licentieovereenkomst met een ander bedrijf. Vorige maand sloot Apple een vergelijkbare deal met HTC over het gebruik van elkaars patenten in de komende tien jaar.