Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat Apple in 2007 de allereerste iPhone onthulde, de telefoon die de markt compleet revolutioneerde. Helaas voor Apple bracht Google met het Android besturingssysteem al snel een alternatief op de markt, opmerkelijk snel maar niet compleet verrassend, want in 2007 was Google’s Eric Schmidt een bestuurslid van Apple op het moment dat de iPhone werd ontwikkeld.
De Google CEO kreeg daardoor een geweldige inkijk in de technologie die werd gebruikt lang voordat de concurrentie het toestel zag verschijnen. Het is ook waarschijnlijk één van de redenen waarom Steve Jobs de oorlog verklaarde aan Google in de biografie die vorig jaar werd uitgebracht.
Kort na de aankondiging van Android verliet Eric Schmidt het bestuur van Apple, maar wat Schmidt niet wist was dat het bedrijf aan nog een project aan het werken was, dat een compleet nieuwe markt zou aanboren: de iPad. De tablet die lichtjaren vooruit was in vergelijking met de concurrentie, opvallend is ook om te zien dat Google op dat moment geen antwoord klaar had liggen.
Tijdens de aankondiging van de nieuwste Motorola Android tablets liet Schmidt ook weten dat Google lange tijd heeft achtergelopen met de uitgebrachte tablets. Het werd ook duidelijk dat er dagelijks 1,3 miljoen Android apparaten worden geactiveerd, een geweldig aantal zou je denken, maar dagelijks worden er slechts 70.000 Android tablets geactiveerd. De vraag is dan ook waarom Google wel zo snel wist te anticiperen op het succes van de iPhone maar niet op dat van de iPad?
Het antwoord is Steve Jobs, de voormalig CEO van Apple zorgde ervoor dat Schmidt niks wist over de ontwikkeling van de iPad na de aankondiging van het Android besturingssysteem. Een bron liet aan Gizmodo weten dat Google exact op de hoogte was van de ontwikkeling van de iPhone, maar compleet verrast werd door de iPad, waardoor het een stuk langer heeft geduurd totdat er sprake was van enige concurrentie.
Het is niet voor niets dat Google bekend staat als het bedrijf dat het meeste inbreuk maakt op patenten en ook waarom zoveel bedrijven de zoekgigant voor de rechtbank slepen.