Tegen het einde van het tweede presidentiele debat tussen republikein Mitt Romney en democraat Barack Obama, werden de twee kandidaten gevraag hoe de VS de productie banen weer terug kan brengen naar Amerika in plaats van dat alle producten in landen als China worden gemaakt. Beide kwamen met twee verschillende antwoorden, kenmerkend voor hun verschillen. Volgens Romney ligt het probleem bij China die hun eigen inwoners en andere landen bedriegt, terwijl Obama zegt dat de echte oplossing niet bij laaggeschoolde productie banen ligt.
Romney minacht China vanwege het stelen van intellectuele eigendommen, en de manier waarop het land wordt bestuurd zorgt ervoor dat hun eigen economie altijd overeind zal staan, China zou het ook niet op een eerlijke manier spelen, waardoor het voor Amerikaanse bedrijven onmogelijk is om te concurreren. De republikein zegt dat China op een bepaald punt de naam muntmanipulator meekrijgt, waardoor de VS hogere belasting tarieven kan gaan hanteren. In het debat zei Romney ook dat bedrijven flexibeler moeten kunnen zijn om te concurreren, echter ging hij hier niet verder op in, volgens verschillende critici bedoelde hij hiermee dat de lonen omlaag zouden moeten. Hij liet verder ook doorschemeren dat verdere belastingvoordelen ervoor moeten zorgen dat de productie van producten weer naar Amerika komt, al was hij niet op de hoogte dat Obama eerder met een vergelijkbaar plan komt.
Obama sprak zich ook uit over de productie banen, volgens de president zullen deze banen laaggeschoolde en laagbetaalde banen nooit weer terug komen naar de VS, een standpunt dat ook door voormalig Apple CEO Steve Jobs en voormalig president Clinton werd ondersteund. Volgens Obama moet de VS zich richten op hoger gekwalificeerde en hoger-betalende banen. De president bedoelde hier echter niet mee dat iedereen een onderzoeker of ingenieur moet worden, maar dat Amerikanen een baan moet krijgen met een fatsoenlijk loon en daardoor ook goede levensstandaard.
Voor zijn dood sprak Jobs al over de productie van producten in China, volgens de voormalig Apple CEO zal het op korte termijn onmogelijk zijn voor Amerika om te concurreren op het gebied van prijs en kwaliteit met de fabrikanten en leveranciers in China. Het land heeft vele miljarden geïnvesteerd in fabrieken waar tienduizenden mensen werken en ook zijn er campussen waar werknemers kunnen leven, en dit allemaal tegen een loon waar geen enkele Amerikaan voor zou willen werken. Het is daarom onrealistisch om te denken dat de gehele toeleveringsketen kan worden verplaatst naar de Verenigde Staten, zelfs als de vraag naar deze banen zou bestaan. Apple heeft al meerdere keren aangegeven dat de productie kosten en productie aanzienlijk zal stijgen wanneer het bedrijf de productie verhuist naar Amerika.
Echter zijn er ook een aantal iPhone en iPad onderdelen die wel in de Verenigde Staten worden gemaakt. De ARM-processor van de verschillende iOS apparaten wordt bijvoorbeeld in Austin, Texas gemaakt, en het Gorilla Glass wordt door Corning gedeeltelijk geproduceerd in Kentucky.